onsdag 13 januari 2010

Vi ser fram emot under 2010 - Böcker

Som en uppföljare till posten om 2010 års kommande filmer - några böcker vi ser fram emot under 2010! Eftersom det kommer väldigt många fler böcker än biofilmer blir det ännu mer av ett urval, och ganska subjektivt, och kan mycket väl komma att få uppföljare så småningom ... när förlagen viskat lite mer till oss. En längre lista på kommande titlar - med möjlighet att förhandsboka! - finns här.

Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist - maj.
Sveriges skräckmästare är tillbaka. Årets bok utspelar sig i nutida Sverige; "Det är hans mörkaste bok hittills och både känsliga läsare och älskare av Allsång på Skansen varnas." Läs mer på Ajvides hemsida.Changes av Jim Butcher - april.
Elfte boken i en av de allra bästa pågående urban fantasy-serierna: The Dresden Files. Läs baksidestexten på egen risk ... det är inte särskilt spoilerific, åtminstone inte om man kommit så långt som till Grave Peril, men det får en (mig) att vilja ha boken NU!
Boken före, Turn Coat, kommer i pocket i mars.


White cat av Holly Black - maj.
Mästarinnan på mörka moderna fairy tales är tillbaka. Laglösa besvärjelser, con-artists, farliga drömmar och en vit katt i en bok som verkar vara första i en ny serie, Curse Workers. Läs mer hos förlaget!
Instructions av Neil Gaiman, illustrerad av Charles Vess - april.
Neil Gaimans underbara dikt Instructions (finns även i Fragile Things), med goda råd om hur du ska bete sig om du går in i mörka sagoskogar, blir illustrerad av underbare Charles Vess och kommer ut som bilderbok i stil med The Blueberry Girl.

Vännerna av Lars Jakobson - mars.
Jakobson har tidigare bl a skrivit I den Röda Damens slott, med alternativhistoria och marsresor - hans nya roman utspelar sig i nutid och verkar kunna innehålla cyborger, hologram och artificiella intelligenser. Science fiction alltså, eller som Bonniers förlänger termen: "en mångbottnad vision av vart konsumtion och kontroll i symbios med informationsteknologin kan leda oss."

Dragon Haven av Robin Hobb - mars.
Dragon Keeper var verkligen ett underbart återseende så det finns ingen anledning att inte förvänta sig något underbart av Dragon Haven också. Drakar, Rain Wilders, skurkar, hjältar, myter och historia.

Abarat 3: Absolute Midnight av Clive Barker - sent på året.
Vi har väntat läänge sedan bok ett och två, men nu står det iallafall på Barkers officiella hemsida att manus är levererat, och att boken planeras utges under "late 2010". Håll alla tummar för skräckfantasy i världen där tiden är en plats...

Fables vol. 13 av Bill Willingham m fl - februari.
Fables är en av de bästa pågånde graphic novel-serierna. Fortsättningen på den mycket lovande nya story-arcen som började i volym 12 är samtidigt en crossover med Jack of Fables. Den enda anledningen till att det är okej att vi har fått vänta så länge är att ilskan mot Willingham efter vad han gjorde i tolvan har hunnit lägga sig lite.

Dead in the Family av Charlaine Harris - maj.
Tionde romanen om Sookie Stackhouse och vampyrerna i Bon Temps, Louisiana (elfte boken i Southern Vampire-serien om man räknar med novellsamlingen A Touch of Dead). Omslagsbilden ger ju väldigt intressanta hintar...Vi tänker inte säga något om herrar Martin, Rothfuss och Lynch. Vi har jinxat dem tillräckligt ofta.

Vilka böcker ser du fram emot under 2010?

6 kommentarer:

Emelie sa...

Jag ser väldigt mycket fram emot "The House of Discarded Dreams" av Ekaterina Sedia och "The Midnight Mayor" av Kate Griffin (:

Magnus Edlund sa...

Bra lista, men ni har ju missat en massa superböker på g:

http://www.piruett.se/2009/12/23/nagra-anledningar-att-se-fram-mot-2010/

Sebastian sa...

Waking the Witch.

Ester sa...

Nene Ormes debut!

Tomb sa...

ack och ve.. att köpa alla Fable trades blir ett långt och dyrt projekt.

katafon sa...

Jag säger bara "Android Karenina".

http://www.quirkclassics.com/index.php?q=quirk-classic-4