fredag 27 februari 2009

Lovecraft-afton och skräcklyrik

En första vink för att ni ska skriva in det i era kalendrar: lördag den 21 mars klockan 16 ska vi ha
Lovecraft-afton
i butiken. I själva verket kommer det snarare att vara en Lovecraft-eftermiddag, men afton låter bättre. Vi kommer att återkomma med fler detaljer och påminna er fler gånger.

Evenemanget är med anledning av den fina H. P. Lovecraft: Anteckningsbok som är utgiven av Ellerströms förlag, och det är översättarna och redaktörerna Mattias Fyhr och Jonas Ellerström som kommer till butiken för att berätta om boken och om skräckmästaren själv.

Anteckningsbok samlar HPL:s arbetsanteckningar, utkast och idéeer till noveller. Min favorit hittills är:
"174. Lämmelvandring - Atlantis."

Ellerströms ger även ut tidskriften Lyrikvännen, vars nästnästa nummer ska ha tema Skräcklyrik. Redaktionen - närmare bestämt Lisa, of SF-bokhandeln fame - undrar om det är några av våra bloggläsare som har några bra exempel på skrämmande poesi?

Själv kommer jag på The Giaour, en lång vampyrdikt av Lord Byron. Gotisk skräckromantik - men så var han ju vampyr själv också. Och Stagnelius: Förruttnelse, hasta, o älskade brud... Och så Edgar Allan själv förstås.

/Lyrikvän Karin

5 kommentarer:

Jeppe sa...

Goethes Erlkönig kanske, eller varför inte delar av iodine Jupiters verk.

Magister sa...

En betydande del av Clark Ashton Smiths dikter (se t. ex. The Last Olivion) och en hel del av Lovecrafts dikter (se The Ancient Track).

Mackan sa...

Svensk horrorlyrik? Får man tipsa om Stewe Sundin (som nog bara blivit publicerad i Eskapix, då som novellskrivare) skriver någon dikt i veckan på sin blogg http://stewe.blogg.se/

Och karln kan både skriva och är rätt läskig ;)

Tomb sa...

Den här kanske? http://open.spotify.com/album/1q1AgnIz73k39GFMCHavMs

Lova sa...

Baudelaire har ju skrivit en hel del läckerheter. 'Le Revenant', till exempel. :)