måndag 9 februari 2009

Bokkedjan igen!

På grund av flyttande av böcker har denna veckas bokkedja just Böcker som utgångspunkt. Flyttandet av böcker vet vi allt om (inte bara på grund av inventering i butiken) och det är främst när man flyttar på dem som man ifrågasätter visdomen i att ha absurda mängder böcker i sitt hem.

Nene: Sen, när det tillfälliga ifrågasättandet gått över, tänker man på alla de böcker man önskade att man hade och på boksamlingar man önskat att man haft tillgång till, kanske främst på biblioteket i Rosens namn av Umberto Eco. Innan jag ens läst boken första gången hade jag sett filmen och nästan börjat gråta när biblioteket går upp i rök.


Karin: Ah, bibliotek! My librarian senses are tingling! Vad ska man välja? Men det måste ju bli Jorge Luis Borges Biblioteket i Babel. "Universum (som andra kallar Biblioteket)" med sina ändlösa hexagonalgallerier sammanbundna med spiraltrappor, där alla tänkbara böcker finns...

Nene: Alla tänkbara böcker säger du? Som i Morpheus bibliotek i Sandman? Där alla böcker alla har drömt om att skriva finns. Så ofta som folk säger att de har en bok inom sig så lär det finnas mängder med böcker där. Ett drömbibliotek, ett bibliotek över drömmar, ett drömmarnas bibliotek. Ja, ni fattar...



Karin: Hmm, drömmar... Utöver allt Neil skrivit alltså... Jo: Charles de Lint! Drömmar är viktiga inslag i alla hans böcker, och vad sägs till exempel om titlar som The dreaming place, Memory & Dream, Dreams underfoot, Tapping the dream tree och The ivory and the horn (ni vet, portarna som sanna respektive osanna drömmar kommer genom).

Nene: Charles de Lint var författaren jag var tvungen att lägga ifrån mig i somras när jag kom till skildringarna av fåglar och hamnskiftare. Hans skildringar av skogen däremot får mig att tänka på Robert Holdstocks böcker om Mythago Wood där en forskare (och senare flera andra) går bort sig i en skog som är flera lager av tid ovanpå varandra, hela vägen ner till den tid där myterna började. Dessa myter driver omkring i skogen och återupplever de händelser som gjorde dem till myter. Det tilltalar arkeologen i mig att man kan ta sig till de tidigaste lagren av tid om man bara går vilse ordentligt.

Karin: Oh, skogar! Och engelska skogar dessutom, då finns det ju en hjälte som inte kan förbises (och om jag minns rätt är han t o m med i Mythago Wood): Robin Hood. Robin McKinley har skrivit en väldigt bra version av legenden i The Outlaws of Sherwood, och Stephen Lawhead har i Raven King-trilogin kopplat de muntra laglösa till myten om Korpkungen.

Nene: Det här med associationer är verkligen inte det lättaste. Korpkungen är ju Jonathan Strange & Mr Norrell, män i tights är The Princess Bride och fåglar och män tillsammans är Michelle Sagaras Cast in Shadow. Däri finns det män med vingar och jag har verkligen en fäbless för bevingade män.

Karin: Det var en bra tillbakakoppling, för vingar skulle ju vara väldigt praktiska att ha om man hade det där biblioteket i flera våningar som vi väl alla drömmer om...

2 kommentarer:

Hans Persson sa...

Den där sista bilden får mig att associera till Bertil Mårtenssons Vingmästarens dotter, tillika hans senast publicerade. Där flyger människor i luften med hjälp av ett semisymbiotiskt förhållande med varelser som ser ut ungefär som de där vingarna.

Anonym sa...

Åh... Dröms bibliotek med böcker som inte finns... Det vore nåt att läsa sig igenom, det :)