onsdag 2 april 2008

The History and Practice of English Magic


Jag passar på att ställa mig bakom min (dömda) röstThe Raven King genom att tipsa om en mycket bra bok: Jonathan Strange & Mr Norrell (finns även på svenska) av Susanna Clarke.

Romanen börjar 1806. Det är minst 200 år sedan någon utövade magi i England: de magikersällskap som finns kvar ägnar sig nu uteslutande åt magins historia och teori, och åt att debattera huruvida det är bra eller dåligt att magin försvunnit. Men så framträder Mr Norrell - en liten, äldre man som levt isolerat med sina böcker, samt, visar det sig, är en mäktig magiker. Han har tagit som sitt uppdrag att återföra magin till England och ställer sina krafter i landets tjänst.Så småningom får Norrell en elev: Jonathan Strange, en ung man med stor talang för magi och vildare, farligare ambitioner än Norrell. Stranges ideal är The Raven King, Englands störste magiker genom tiderna och kung över Norra England och två andra riken - ett i Faerie och ett på andra sidan Helvetet - i 300 år.

Susanna Clarkes debutroman innehåller allt man kan önska sig av fantasy-genren: en profetia, mäktig magi, faeries, alternativ historia, humor, intelligens, dramatik, och Lord Byron. Den är skriven på en underbar, Dickensian och Austenesque, engelska. Och så är den 800 sidor lång, har kapitelrubriker som "The Spirit of English Magic urges Mr Norrell to the Aid of Britannia ", och är komplett med fotnoter med bl a hänvisningar till böcker som "De Generibus Artium Magicarum Anglorum".
/Karin of North England

1 kommentar:

Anonym sa...

Språket i den engelska versionen är fantastiskt; verkligen anpassat för boken med små förändringar av engelskan för att den ska kännas mer tidstypisk. Jag har bläddrat lite i den svenska utgåvan, och jag känner att hela denna bit gått förlorad där.