måndag 28 maj 2012

Nördarna rekommenderar: Catherynne M Valente


Måndagsmorgonen började intressant: moderskeppet ringde ner och bad mig skriva en dagstext om Catherynne Valente till hemsidan. Ah yes, göra rättvisa åt en briljant författare man beundrar, när man bara hunnit dricka en kopp te, hur gör man? Man öser på med adjektiv och upprepar orden berättelse, sagor och myter. Och korspostar här på bloggen, förstås.

Två saker som säger mycket om Catherynne M Valente som romanförfattare: hon har myntat begreppet “mythpunk”, och hon har publicerat fem diktsamlingar. Även i romanerna är hennes språk alltid poetiskt (och fullständigt njutbart), och hon gillar att insatt vrida på och gräva i myter, sagor och folklore.

The Orphan’s Tales, som består av volymerna In the Night Garden och In the Cities of Coin and Spice, är böcker fulla av berättelser: i stil med Tusen och en natt börjar det med en berätterska - men i varje berättelse finns det en annan berättelse, och i den finns en berättelse till … en mångdimensionell rysk docka av historier alltså: sorgliga sagor, märkliga äventyr och oväntade möten. Palimpsest var Valentes stora genombrott. Fyra personer i vår värld får i drömmar besöka sagostaden Palimpsest, en stad som gjord av drömmar och mardrömmar och skruvade sagor: komplex, oförutsägbar, vacker och skrämmande. De blir besatta av att hitta staden på riktigt. En sensuell och drömsk bok som påminner lite om Spirited Away och lite om China Miévilles New Crobuzon, men som bygger upp en helt egen värld av Berättelse och Längtan. Se trailern på Valentes hemsida!
En av huvudpersonerna i Palimpsest hade en favoritbok när hon var liten. Den heter The Girl who Circumnavigated Fairyland in a Ship of her own Making, och när Palimpsest kommit ut fick Valente så ofta frågan om var man kunde läsa den, att hon till sist skrev den. Den är en vimlande fantasirik och berättarglad Alice i Underlandet-historia om flickan September som hamnar i Fairyland. Eftersom hon har läst en massa sagor tänker hon att hon vet hur det här går till, men boken tar sitt uppdrag på allvar och resan genom sagolandet blir ett utmanande äventyr.


Mer mythpunk finns i Deathless, som utgår från rysk folklore och sagan om Kosjtjej den odödlige, men framflyttat till Rysslands 1900-talshistoria; och i Prester John-trilogin, där The Habitation of the Blessed och The Folded World hittills kommit ut: de utforskar den kristna myten om Johannes Prästen, som på medeltiden troddes regera över ett mytiskt utopiskt kungarike.



Kort sagt, vill ni läsa något fantastiskt, läs Cat Valente.


/Kapten Karin



Inga kommentarer: