måndag 31 oktober 2011

Helgens facit!

Vi har haft en underbar födelsedagshelg! I butiken firade vi som hobbitar - genom att ge bort presenter - i sällskap med finfina gäster såsom Dennis Gustafsson, C/M Edenborg & Loka Kanarp, Peter Madsen, Pumpadrottningen, Doktorn, Tintin och en bevingad hund.

På bloggen firade vi med omröstningen om den nya svenska termen för "Trick or treat", och den tråkiga direktöversättningen "Bus eller godis" fick stryk. 150 personer av 197 röstade emot den på de olika alternativen, och klar vinnare blev: "Muta eller egenmäktigt förfarande".

Sydcon firade vi med tipsrunda, och här kommer de rätta svaren:

Fråga 1: Vad är registreringsnumret på USS Enterprise, Constitution Class?
1 NCC-1701
X NCN-1701
2 NCN-1071


Fråga 2: Vad är den ungefärliga flyghastigheten för en olastad (europeisk) svala?
1 5,5-8,7 m/s
X 8,8-11 km/s

2 8,8-11 m/s (kalkylerna finns här)

Fråga 3: Till vad lyckades Han Solo korta ner The Kessel Run med hjälp av Tusenårsfalken?
1 18 parsec
X >12 parsec
2 <12 parsec (läs mer här)

Fråga 4: Hur säger man “Romans, go home” på korrekt latin?
1 Romani domum ite
X Romanus gous homeus
2 Romanes domus eunt


Fråga 5: För hur många piloter är en TARDIS konstruerad?
1 6 (som Doktorn nämner i Journey's End)
X 2½
2 1


Fråga 6: När någon säger “madrasser” till Herr Lambert, vad måste man då sjunga?
1 “Baby one more time“
X “Jerusalem“ (se här!)
2 “800 grader“

Fråga 7: Räkna upp de sex färgerna på tårtbitarna i en traditionell full spelpjäs från Trivial Pursuit!
Svar: Brun, rosa, gul, grön, blå, orange.

Fråga 8: Vem har komponerat ledmotivet till Monty Python’s Flying Circus?
1 Eric Idle
X John Philip Sousa
2 Johann Gambolputty de von Ausfern- schplenden- schlitter- crasscrenbon- fried- digger- dingle- dangle- dongle- dungle- burstein- von- knacker- thrasher- apple- banger- horowitz- ticolensic- grander- knotty- spelltinkle- grandlich- grumblemeyer- spelterwasser- kurstlich- himbleeisen- bahnwagen- gutenabend- bitte- ein- nürnburger- bratwustle- gerspurten- mitz- weimache- luber- hundsfut- gumberaber- shönedanker- kalbsfleisch- mittler- aucher von Hautkopft of Ulm

Fråga 9: Hur många ögonlock har en slamkrypare?
1 Två
X Fyra

2 Noll (de har "tillslutningsanordningar")

Fråga 10: Hur många tärningar är det i burken?
Rätt svar: 101 stycken.

Happy Halloween!

onsdag 26 oktober 2011

Spelkonvent och seriefestival!

I helgen händer det mycket i Malmö! Inte bara firar vi fyra år med signeringar och andra festligheter, det är dessutom både Seriemässa och Sydcon!

Seriefestivalen I Seriernas värld pågår för fullt runt om i stan (14 oktober-13 november) och just nu i helgen är deras Seriemässa, som äger rum på Form/Design Center vid Lilla Torg. Två dagar fullproppade med serier i alla dess former; utställningar, workshops, paneldebatter och chans att träffa livs levande serieskapare i mängder. Bland annat håller Peter Madsen (Valhall) kl 12, innan han kommer hit och signerar kl 14.30.

Och spelkonventet Sydcon invigs på fredag och håller på hela helgen. Du får möjlighet att pröva och delta i olika spelrelaterade events t ex tv-spelsturneringar, LAN, brädspelsmaraton, rollspelsscenarios, föreläsningar, workshops och mycket mycket mer. Hela schemat finns här. Vi kommer också att vara på plats på Sydcon! Lördag kl 11-19 kommer vi att ha ett bås med försäljning, tipsrunda, bok-speed-dating (jorå!) med mera. Varmt välkomna!

tisdag 25 oktober 2011

Trick or treat - eller?

Nu är det dags att utse det nya svenska alternativet till "Trick or treat". Vi har fått en massa förslag och var tvungna att göra ett litet urval i uppsjön; det här är alternativen att rösta på:

"Bus eller godis"
"Snask eller spratt"
"Karamell eller kriminell"
"Uppmärksamhet eller utpressning"
"Muta eller egenmäktigt förfarande"
"Spe eller ge"
"Dessert eller det här" (pekar på en toarulle)
"Brott eller gott"
"Mums eller grums"
"Snarr eller snyting"
"Roligt eller räligt"
"Konflikt eller konfekt"
"Fluff eller fuffens"
"Godis annars skräms vi"

måndag 24 oktober 2011

onsdag 19 oktober 2011

Födelsedagsfest i butiken! Signeringar, rabatter och hemliga giveaways!

Nu börjar det stunda till fyraårsjubileum i butiken! Och vi kommer att fira stort lördag 29 oktober.

Serieskapare kommer hit och signerar och pratar och ritar!

12:30 kommer Dennis Gustafsson och signerar Viktor Kasparssons makabra mysterier och den nyutkomna uppföljaren Skräckens ängel. Skräckhistorier som utspelar sig i Skåne på 20- och 30-talen, med både övernaturlig, mänsklig och kosmisk grymhet.

13:30 kommer Carl-Michael Edenborg & Loka Kanarp som ska prata om och sedan signera Hungerhuset, en kuslig spökhistoria berättad i skarpa, vackra bilder. Den handlar om systerskapets närhet och fiendeskap, och om en kärlek som trotsar döden.

14:30 kommer Peter Madsen, välkänd för Valhall-serien, som nu har börjat komma i efterlängtade nytryck i samlingsalbum. Peters nya serie är Trollskogen, sagoböcker för de yngre med samma fantasifulla teckningar som i Valhall, och text av Sissel Böe.

Men detta är inte allt!

Under dagen kommer vi också att dela ut gratis böcker! Jajemen, helt gratis! Det är t ex läsexemplar som förlagen har skickat ut till oss och böcker vi har fått fellevererade. För att få en bok går du helt enkelt fram till kassan och säger med hemlighetsfull röst: "Bus eller bok!" Då kommer du att få slå en tärning. Baserat på tärningsslagen räknar vi fram påsen med din hemliga bok i. Vi förvarnar: den hemliga boken kan vara nästan vadsomhelst, även böcker som inte vanligtvis ingår i vårt sortiment. Men den är helt gratis. Gäller så länge lagret räcker.

Och dessutom kommer vi att ge rabatt till alla som kommer Halloween-utklädda! 10% rabatt på böcker till alla som har klätt ut sig till något läskigt eller fantasirikt. (Allt detta trots att det är två dagar före Halloween.) (Fotnot: endast vampyrtänder utan ytterligare pynt räknas inte.)

Samma helg kommer vi även att vara på plats på Sydcon. Mer info om detta kommer.

fredag 14 oktober 2011

Två nättips

Nu i början av oktober släpptes betatext-versionen av tredje upplagan av The Encyclopedia of Science Fiction, en mycket ambitiös och omfattande SF-encyklopedi på nätet. (Alltså inte en wiki: "Our aim is to provide a comprehensive, scholarly, and critical guide to science fiction in all its forms.")

Och en väldigt användbar sida för den som har kreativa syften är Seventh Sanctum. Här finns en mängd olika 'generatorer' som kan hjälpa dig få fram allt från namn på Lovecraftianska monster eller magi-invokationer till hela grundstorys för noveller eller äventyr. Det finns också en magical pony generator, för om man kan göra en magical pony generator är det klart att man gör en magical pony generator.
Ponny av Electrixlucky på DeviantArt.

onsdag 12 oktober 2011

Trick or treat?

Nu står snart Halloween för dörren igen! Och i år har vi bestämt att det är hög tid att komma överens om en svensk term för "trick or treat".

Vi gör så här: vi börjar med en nomineringsomgång här - vi lämnar några förslag att börja med, och så lämnar ni fler spirituella och kreativa förslag i kommentarerna. Nästa vecka håller vi en omröstning utifrån förslagen.

Några förslag:

"Bus eller godis." Det verkar ha blivit ganska vedertaget. Men det är ju egentligen bara en tråkig direktöversättning som lider allvarlig brist på allitteration.

"Snask eller spratt." Allitteration!

"Hyss eller godis." Ingen allitteration men en renässans för det fina gamla ordet hyss.

"Karamell eller kriminell." Både allitteration och rim, minsann.

"Uppmärksamhet eller utpressning." Kanske det som kommer närmast vad det faktiskt handlar om?

"Godis." Ett förslag baserat på att själva hyss-biten av traditionen inte verkar ha adopterats över till Sverige i lika stor utsträckning som godis-biten.

Välkomna att fylla i era förslag i kommentarerna!


Brasklapp: vi vet att Halloween och Allhelgona inte är samma sak och tycker att man kan uppmärksamma båda. Och ingen behöver heller säga något om kommersialistiska amerikanska det-ena-och-det-andra: vi står med Jack.

tisdag 11 oktober 2011

Vi skänker lite glamour åt den fina världen

I senaste numret av svenska Elle (nr 10 2011) finns det med en artikel om fantasy och fantasyläsare. Vi fastnar lite särskilt för att SF-bokhandeln är det nya "it-stället". Även om vi spontant reagerar att "det har vi väl alltid varit" så tycker vi att det är glädjande att fler inser att "fantasy regerar popkulturen", som det står i artikelns ingress.

torsdag 6 oktober 2011

Och Nåbelpriset i litteratur 2011 går till ...

... William Gibson!

Nåbelkommitténs motivering:

Vi kanske inte kan säga exakt att William Gibson ensam skapat modern science fiction. Men han regerar den, dess rättmätige mästare, som sitter vid en nod nånstans därute och välvilligt övervakar den informations- och kommunikationsrymd han frambesvärjt, vars människor han skildrat med med ett språk skarpt som glas.

Grattis mäster Gibson!

Dessutom tilldelas årets Nåbelpris för Livsgärning (som till sin natur alltid delas ut postumt) Steve Jobs. Vila iFrid, Steve.

Nåbelpriset delas ut varje år till en författare som "inom litteraturen har producerat det utmärktaste i fantastisk riktning". Priset instiftades av den berömde uppfinnaren och utforskaren Belfred Z Nåbel innan han mystiskt försvann i ett rum låst inifrån och endast möblerat med teslaspolar. Priset utdelades första gången år 1898; här finns listan på tidigare års vinnare. Nåbel-medaljen är graverad av Lisa Sjöblom.

måndag 3 oktober 2011

Skrivarkurs på Folkuniversitetet!

I vinter kommer det att gå en kurs i Att skriva science fiction och fantasy på Folkuniversitetet i Malmö. Ett tillfälle för dig som vill utveckla ditt skrivande inom fantasy, science fiction och liknande genrer - till exempel magisk realism, steampunk eller något som är ditt alldeles eget.
Vi kommer att ha textsamtal i grupp som främsta verktyg. Det innebär att deltagarna läser och ger respons på varandras texter. Du övar upp din förmåga att analysera text samtidigt som du får direkt feedback på din egen text. Inlämning och läsning av texter kommer att ske inför varje möte.
Denna kurs handlar om att ge sitt skrivande fritt utlopp i fantasins domäner.

Kursledare är Karin Tidbeck, författare och skrivpedagog med inriktning på science fiction och fantasy. Hon är publicerad i tidskrifter sedan 2002 och utkom hösten 2010 med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon?

Läs mer här. Om du är intresserad, boka gärna kursen redan nu, så att arrangörerna vet hur stort intresset är.