onsdag 31 augusti 2011

Läsningsenkät

En av alla många enkäter som går runt på bokbloggarna nu är den här från Lilla O, som vi nu ska besvara i stereo.

Vad ska du läsa i helgen?

Karin: Vi får se; om jag läser ut Perchance to Dream kan det nog komma att bli The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making av Catherynne M. Valente. Och/eller noveller ur antingen Teeth: Vampire Tales, Happily Ever After: Fairytales Retold eller Welcome to Bordertown.
Nene: Jag har en hög med böcker liggande just nu: The Passage, samma bok av Valente som Karin har, The Martian Ambassador, Hellbent och en hel hög andra - men eftersom jag ska tillbringa helgen på Kristianstads Bokfestival lär det väl bli mer lyssnat och pratat än läst tror jag.

Hur ser den perfekta lässtunden ut?

Nene: I soffan med ett höstregn som smattrar mot fönsterrutan och en kopp varm choklad, i sällskaplig tystnad med någon annan som också läser.
Karin: På sommarstugans trapp. Med lagom med sol och en stor kanna te. Alternativt, resten av året, i en bekväm fåtölj, med en stor kanna te. I badkaret duger fint också. Och under ett träd är en utmärkt plats att sitta och läsa.


Din bästa lässtund förra veckan?

Karin: Jag fick återse två av mina favoritkaraktärer: vampyren don Sebastien de Ulloa i ett mycket lyxigt och skrytvärt läsexemplar av ad eternum av Elizabeth Bear; och Lord John Grey i Diana Gabaldons novell "The Custom of the Army" i antologin Warriors vol. 3.
Nene: När jag hade huvudet begravt i N.K. Jemisins första och andra bok. Jag ville inte komma upp, inte alls.

Hur många timmar i veckan tillbringar du egentligen i böckernas värld?

Nene och Karin: Böckernas värld, you say? 24 timmar om dygnet minus sömn och tv-serier. Ibland får sömnen stryka på foten lite.

Var läser du aldrig?

Nene: I bilen (åksjuka) och i duschen (av förklarliga skäl). Om jag haft badkar hade jag läst i badet, men det har jag inte, så det kan jag inte. *bitter*
Karin: Tjaa ... I kassan på jobbet? Nästan aldrig iallafall.

Vad läser du aldrig?

Nene och Karin: pseudokändisars biografier.

Vilken är din favoritbokhandel?

Karin: Hehe. Jag är ju aningen partisk. Men utöver min egen skuta gillar jag t ex Foyles i London, och det är väldigt roligt att gå i antikvariat.
Nene: Ja, det känns som en icke-fråga när man jobbar i sin favoritbokhandel ...

Du får 300 kr att handla böcker för. Vad köper du?

Nene: En (eller kanske två) av Shaun Tans böcker. Jag har läst dem men äger bara Eric och de skulle vara fina att kunna återvända till när man ville.
Karin: Ah, ett sådant windfall ska ju användas för något fint, en present till sig själv. Hade kunnat gå till Drawing Down the Moon: The Art of Charles Vess om jag inte redan hade den ... Nej, nu vet jag! Jag skulle blindplocka slumpartade titlar ur urban fantasy-hyllan och göra några nya bekantskaper.

Vilken aktuell bok skulle du inte läsa ens om du fick den gratis?

Karin och Nene: Vi bläddrade lite i Svensk Bokhandels Höstens Böcker och fann en vi var överens om: Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött av Alex Schulmann

Vilken ännu ej utkommen bok längtar du mest efter just nu?

Nene: Gaimans kommande uppföljare till American Gods skulle verkligen, verkligen sitta fint nu. Men jag känner att jag behöver Black Heart av Holly Black eller The Kingdom of Gods av Jemisin. En ny Ilona Andrews skulle inte sitta dumt heller. Eller en ny Clockwork Century av Cherie Priest.
Karin: Håller helt med om Gaiman och Black, och är dessutom väldigt kluven om vilken jag längtar efter mest av: Snuff av Terry Pratchett, The Cold Commands av Richard Morgan (uppföljaren till The Steel Remains), The Wild Ways av Tanya Huff (fristående uppföljaren till The Enchantment Emporium) och Fables volym 16.Svara gärna ni också, i kommentarsfältet eller på er egen blogg! (Och lämna gärna en länk isåfall.)

1 kommentar:

M. Lodin sa...

Snuff, tvåan i the steel remains, slaktare små och revenge of the dwarves såklart!