måndag 30 maj 2011

Nördarna rekommenderar: Zoo City

Dagens boktips är Zoo City av Lauren Beukes, årets Arthur C Clarke Award-vinnare och något så ovanligt som en sydafrikansk urban fantasy. Och inte vilken dussin-urban fantasy som helst. Inga vampyrer eller varulvar här. Boken utspelar sig inte bara i "ett annorlunda Johannesburg", utan också i Johannesburg i en värld som är helt annorlunda än vår.

Något har hänt som förändrat livsförutsättningarna för alla människor - något som innebär att alla som begått ett grovt brott bär sin skuld fullt synlig för alla andra. Boken har en hel del postapokalyps-vibbar, men det beror lika mycket på det som har hänt som på miljön: ghettot Zoo City i Johannesburg. Där bor "the animalled", de som bär runt på sina andedjur ungefär som sjömannens albatross i The Rime of the Ancient Mariner - förutom att djuren lever.

Men man får även en gåva tillsammans med sitt Djur. Zinzis gåva är att hon kan hitta förlorade saker, och hon brukar sälja sina tjänster för att hitta borttappade smycken och liknande småsaker. Dock aldrig saknade personer, av princip. Tills den dag då hon, skuldsatt och mordmisstänkt, blir tvungen. Hon anar att det inte kommer att sluta väl, och hon får helt rätt.

En mörk historia med en egen blandning av fantasy och afrikansk mytologi, i en värld där det är gott om faror och hot, inte bara övernaturliga. Associationen till Philip Pullmans daimon-djur är lätt att göra - vilket Beukes också själv är medveten om, och gör en fin hint till. Jag tänkte också på Holly Blacks White Cat, med tanke på den snygga blandningen av urban fantasy och alternativhistoria som ändrat en central pusselbit av verkligheten.

Jag kan bara hålla med blurb-kontributörerna William Gibson och Bill Willingham, och varmt rekommendera.

/Karin

1 kommentar:

Åka sa...

Det känns som om det börjar bli en trend att ni rekommenderar böcker jag nyss har läst ;)