lördag 21 maj 2011

Nördarna rekomenderar: Filmer om fans

Filmer om personer som på grund av sitt intresse och uppskattning för genrer och hobbys lever lite annorlunda, eller gör saker som för gemene man kan verka underligt lyckas ofta finna en plats i hjärtat. Här kommer tre rekommendationer.

Fanboys
Det gamla kompisgängets återförening blir inte vad de hade förväntat sig. Vissa av dem har lagt sitt gamla liv på hyllan och lever nu utan Star Wars. Något som de andra inte är glada över. Dock ställs allt på sin spets när en av dem berättar att han har cancer och inte kommer att leva tillräckligt länge för att kunna se Phantom Menace. Ställda inför detta fruktansvärda öde, bestämmer sig vännerna för att göra en resa genom USA där målet är Skywalker Ranch och George Lukas privata biosalong med förhoppningen att få se filmen innan sjukdomen tar sitt pris.

En väldigt rolig och bra komedi skapad med hjälp av skådespelare från både originalfilmen och de nya.

Kick-Ass
Dave lever ett vanlig liv i New York. Hans stora intresse är serier och en dag bestämmer han sig för att axla rollen som brottsbekämpare. Dock går inte allt som planerat och efter att ha råkat på en rejält kok stryk hamnar han i sjuksäng. Efter sin konvalescens har Daves möjlighet att bekämpa brott ökat p g a de massiva nervskador han fick, nu är han näst intill okänslig mot smärta och hans skelett är förstärkt med titan. Dags att ta upp kampen mot stadens kriminella.

Långfilmsversionen av Mark Millars prisbelönta serieroman är en odyssé i våld, trikåer och fandom. Andra inom liknande fält är Defendor och Super.

Galaxy Quest
Tjugo år efter att TV-serien Galaxy Quest sändes försörjer sig dess skådespelarensemble på diverse olika konvent och fan-relaterade göromål när de kontaktas av en grupp personer som kallar sig Thermianerna. Dessa säger sig vara utomjordingar i desperat behov av besättningen från Galaxy Quest. Är detta comebacken de flesta av dem har väntat på, är det deras största filmchans någonsin, eller är det något mycket mycket större?

Inga kommentarer: