fredag 28 januari 2011

Tatueringar vi minns

Som uppföljning till veckans fråga om tatueringar ...

I The Illustrated Man av Ray Bradbury träffar berättaren en man som myllrar av exotiska tatueringar - som snart visar sig vara magiskt levande, och alla vill berätta sin egen historia.
Skurkmonstret The Tattoo i China Miévilles Kraken är en levande tatuering som sliter ganska hårt på sin stackars "värd".

Mercy Thompson, bilmekaniker och coyote, har flera olika tatueringar (och olika på varje bokomslag ...) men den viktigaste är prärievargstassavtrycket på magen.
Mel, Sunshines pojkvän i Robin McKinleys Sunshine, är en warlock och veteran från Voodookrigen och har en massa magiska tatueringar som är del av hans craft.
Magikern Matthew Szczegielniak i Blood and Iron och Whiskey and Water av Elizabeth Bear är täckt av tatueringar med järn i, som extra beskydd i Prometheus-klubbens motstånd mot Faerie-drottningarna och deras vilda magi.The Warded Man av Peter V Brett: I striden mot nattens demoner, beväpnar sig Arlen med en arsenal som ingen kan ta ifrån honom, besvärjade tatueringar från topp till tå.
Theron Campion i Ellen Kushners och Delia Shermans The Fall of the Kings har en lövslinga tatuerad som slingrar sig från axeln ner över ryggen till höften.
Cry-Babys ensamma tår som han får tatuerad i ungdomsfängelset, och elektriska stolen han har på bröstet ... och tja, Johnny Depp i allmänhet. T ex cherokee-tatueringen som fick lov att arbetas in i 21 Jump Streets storyline.


The Dragon with the Girl Tattoo av Adam Roberts handlar om Lizbreath Salamander, en ung, vacker och smart drake som har en tatuering av en mytologisk varelse, en s.k. "flicka".
I The Black Tattoo av Sam Enthoven blir Charlie besatt av en demon medelst en snirklande rörlig tatuering. Hans bäste vän Sam måste slåss mot själva Helvetet för att rädda Charlie - och visar det sig, för att rädda hela världen.
Death Eaters känns lätt igen på den läckra orm- och dödskalletatueringen på armen.

Buffy fick ta del av The Mark of Eyghon med "hjälp" av Ethan Rayne i avsnittet The Dark Age.

Och så är vi imponerade av Shelley Jacksons novellprojekt SKIN - som är en novell skriven på folks kroppar. Alla frivilliga som vill vara med har fått ett ord var ur novellen att tatuera in på valfri plats. Det finns fortfarande möjlighet att vara med.

4 kommentarer:

Billingska Bokhandeln sa...

Bra inlägg. Massor med goda tips!

sundin sa...

Den illustrerade mannen, satan! Kanske en av tidernas bästa novellsamlingar!

Magister sa...

Det där är en inkorrekt beskrivning av The Tattoo i Kraken. Han har bara haft en enda värd.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

@Magister: ajdå. Jag har inte hunnit läsa ut Kraken än. Rodnar och rättar.