onsdag 19 januari 2011

Nyheter till Warhammer & Warhammer 40 000 från FFG

Det har dykt upp en del nyheter till alla de rollspelstitlar som FFG publicerar med GW:s licens. Här är en lite presentation av både spelen i sig, samt de senast supplementen.

Warhammer Fantasy Roleplay har nu valt att efter kommentarer från spelare dela upp den info som fanns i den stora grundboxen. Därför finns det nu både player's och game master's guide. Dessa fungerar nu som "huvudböcker" för spelare respektive spelledare. Spelarboken innehåller regler för skapande av rollpersonen, besvärjelser, spelexempel mm. Game master's guide innehåller alla grundregler, världsbeskrivning med fokus på magi och religion samt introduktionsäventyret "Eye for an eye". Som komplement till guide-böckerna finns det även så kallade vault-boxar som respektive innehåller spelhjälpmedel, de nya specifika tärningarna, formulär och kort till spelare och spelledare.

Den senaste nyheten från WFRP är Creatures Giude/Vault. Detta supplement och box innehåller klassiska monsterbokuppgifter och statistik för kaosmutanter, skavens, grönskinn, dvärgar, mörkeralver och annat otyg. Här finns alla de varelser och monster som du vill befolka din spelvärld med. Creatures Guide innehåller även nya och utvecklade regler för strid mot och möten med varelser, samt grundmallar för olika yrkesmän/-kvinnor.



Till den väldigt mörka och ofta otroligt förtryckande framtidsvärlden Warhammer 40 K finns det inte bara ett utan faktiskt tre olika rollspel. Dessa ger spelarna olika utgångspunkter i det dystra och våldsamma science fiction-universumet.

I Dark Heresy porträtterar spelarna medlemmar av den kejserliga inkvisitionen var mål det är att fria samhället från kaos, uppviglare, mutanter och demoner. Här finns stor möjlighet att skapa en kampanj som bygger på intriger, korruption och dyrkan av mörka krafter. Som medhjälpare till inkvisitionen reser spelarna genom galaxen i jakt på det som kan korrumpera kejsardömet och dess lydiga medborgare. Till DH har den uppskattade äventyrstrilogin Haarlock's Legacy publicerats.

Det senaste DH-suplementet är Blood of Martyrs, här finns all information för dig som vill spela en följeslagare till Adeptus Ministorum, den kejserliga kyrkan. Om du alltid har velat spela en Sister of Battle har du här din chans. Modulen innehåller mycket information om kyrkan och den gudomliga kejsaren, utrustning som kan komma till pass och förslag på hur spelledaren väver in religiösa och kyrkliga teman i sin pågående kampanj.

Om utforskande av planetsystem, jakt på nya handelsvägar och kanske ett eller annat kaperi är det slags äventyr du söker, är Rogue Trader spelet för dig. Här tar spelarna på sig rollerna som kapten med ett frihandelsbrev samt de närmaste av dennes rådgivare på ett stort rymdskepp. Spelet blandar vanligt äventyrande och rollspel med en dos "management". Lite i samma stil som Ars Magica finns det möjlighet att ha flera olika karaktärer i besättningen och för de som gillar att pilla med kartor och inventarielistor kan detta begär stillas med råge.

Nyheten till Rogue Trader består av The Frozen Reaches. Detta är första delen i den påbörjade äventyrssviten The Warpstorm Trilogy. Spelarna måste försöka hjälpa planeten Damaris försvara sig mot en nära förestående orcinvasion. Dock är de olika fraktionerna på planeten oense och det är upp till spelarna att försöka få de olika härskande att samarbeta. Kamp såväl i rymden som i rådhallarna utlovas.
Framåt året kan vi även hoppas på Battlefleet Koronus, ett supplement helt tillägnad rymdskepp, rymdfarande och rymdstrid.

Den tredje rollspelsinstallationen i 40k-världen är Deathwatch. Här axlar man rollen som de ultimata stridsmaskinerna inom den kejserliga armén. De space marines som har utmärkt sig genom åren placerats i Deathwatch, styrkan som under Ordo Xenos kämpar mot förhatliga orcer och mörkeralver, slår ned på kättare med sin power fist när inkvisitionen behöver extra hjälp, eller helt enkelt rensar ut bland kejsardömets fiender. För dig som alltid har haft en soft spot för science fiction med militära förtecken är detta det givna valet.

Senast utgivet till Deathwatch är The Emperor Protects. Supplementet innehåller tre äventyr i olika miljöer, skapade för att snabbt och enkelt kicka igång din kampanj. Likt tidigare äventyrssamlingar har varje äventyr skild karaktär för att kunna ge kampanjen ett större djup. Utforska en undervattensstad, frottera er med stolta och hårdföra barbarkrigare eller avslöja en ödesdiger konspiration.
Nästa hjälpmedel till Deathwatch kommer bli Rites of Battle - strid, stridskaraktärer, stridsregler och kanske lite extra strid på köpet.

Utöver detta finns det ju ännu mer att hämta från dessa universum, mycket böcker och spel.

Fram med Boltern eller ditt Runesword, det finns skurkar så det räcker och blir över.

/Johan

Inga kommentarer: