fredag 30 juli 2010

Filmnyheter på en fredag...

Spekulationerna är nu över. Herr del Toro ger oss det vi vill ha! Hobbitar kan fara och flyga och spökiga hus kan överlåtas till Scooby Doo, vi får äntligen det som skulle kunna bli den bästa H P Lovecraft-filmen någonsin skapad, At the Mountains of Madness. Denna klassiska novell har potential att bli en fenomenal film, och för all er som inte har läst den är den ett mythosmåste. Nu håller vi tummarna för att filmpampar, revisorer och gudar från bortom tid och rum inte lägger sina slibbiga tentakler mellan Guillermo och hans skapande. 3D får vi väl leva med dårå.

På bio går Trollkarlens lärling upp i veckan. Titeln säger det mesta, vanlig kille upptäcker plötsligt att han kan magi, blir kontaktad av Nick Cage i en otrolig frisyr, förstår att han måste rädda New York från undergång.

Vi har några fina DVD-nyheter den här veckan:

Första delen i animeversionen av Vampire Knight - På dagen är Cross Academy en vanlig skola, men på natten är det blodsugarna som får lära sig multiplikationstabellen. Tonårsvampyrer blir kära och förälskelsen sträcker sig även över blodsgränserna.

Nästa nyhet kommer också från asien, Samurai Zombie - En lågbudgetvariant av From Dusk till Dawn, där vampyrer i öknen har blivit utbytta mot odöda samuraier i skogen, genialt!

Slutligen har vi Bubba Ho-Tep på blu-ray - En åldrad Elvis ger sig i kamp med en urgammal mumie för att försvara ett ålderdomshem. Denna klassiker har allt man behöver, plus Bruce Campbell! Extramaterialet innehåller bl a ett kommentarspår med "The King".


TV-helgen bjuder också på en del godbitar:

Ikväll: SVT1 - Hedwig and the angry inch, TV4 - Wicker man (remaken av klassikern), Kanal5 - The Shining.

Imorgon: TV3 - Tokyo Godfathers, TV4 - Primeval, Kanal5 - Swordfish, TV6 - The Big Lebowski.

Söndag: TV4 - Cloverfield, Kanal9 - Sherlock Holmes: Baskervilles Hund.

Håll till godo, och glöm inte att se Inception!

torsdag 29 juli 2010

Nördarna Rekommenderar: Naoki Urasawa

Naoki Urasawa är en japansk mangaartist som står bakom en del av mina favorittitlar på mangahyllorna - Monster, Pluto: Urasawa x Tezuka och 20th Century Boys. Urasawa-sensei debuterade tidigt åttital, och har sedan dess lyckats samla på sig en inte helt oansenlig mängd priser och utmärkelser.

Monster handlar om Dr Kenzo Tenmas jakt på en psykopat som han räddade livet på när denne var barn. Serien handlar om Tenmas jakt efter Johan, och de som drabbas och har drabbats av hans gärningar. J-Fi har en fin recension av den för den hugade. Mangan finns samlad i 18 volymer, och animen finns än så länge bara att få tag i avsnitt 1-15 av sammanlagt 74 avsnitt.


Pluto: Urasawa x Tezuka är Urasawas mest ambitiösa arbete. Det är en återberättande av Osamu Tezukas Astro Boy, en av de stora klassikerna. Stilen är mer seriös, ritandet mer detaljerat och handlingen lite mörkare. Väldigt Urasawa. På J-Fi var de lyriska och avslutade recensionen med "Pluto är helt enkelt för bra för att missa!". Samlad i endast 8 volymer!

20th Century Boys hittar man i 24 volymer, varav de två sista heter 21th Century Boys. Den engelska utgivningen har kommit till nummer tio som kommer nu i tidig höst. Alltså något att prenumerera på! Det finns även en trilogi med spelfilmer som täcker serien, med vissa avvikelser. Det är en välberättad historia som hoppar mellan tidsepoker. Den har ett brett och starkt persongalleri. J-Fi säger bland annat "Slutresultatet är ett av de mest magnifika eposen som någonsin har skrivits i Japan, eller kanske i serievärlden överhuvudtaget."Stora ord, men väl valda.

/Lina, begraven under en gedigen hög med Urasawamanga.

Who would win in a fight?

Dags för nästa fight! Och eftersom det är lata semestertider och allt så tänkte vi vara rätt så episka (och aningen generaliserande) -

Who would win in a fight?
Science fiction vs fantasy vs skräck

Science fiction har rymdskeppen, laserpistolerna, maskhålen i rumtiden, galaktiska civilisationer, de hyperintelligenta datorerna och robotarna. Fantasy har magin, drakarna, faeries, alver, orcher, svärd, och Utvalda Ena. Skräck har vampyrer, varulvar, zombies, demoner, spöken, Elder Gods och icke-euklidiska vinklar. Aaand ... go!
("Cheese, Gromit!" vann månomröstningen! :D I wear the cheese. It does not wear me.)

onsdag 28 juli 2010

Filmnyheter om Guillermo del Toro och Nick Cave

Tyvärr ska de dock inte göra något tillsammans. Det hade varit något! Men:

Guillermo del Toros nya filmprojekt, nu när han inte ska göra The Hobbit, blir: Haunted Mansion. Baserat på en attraktion på Disneyland. Naturligtvis blir filmen i 3-D. Vem gör plattfilm nuförtiden? Uppdatering: GdT ska dock inte regissera Haunted Mansion, "bara" skriva och producera. Nästa regiprojekt väntar vi fortfarande på att få veta. Håll tummarna för Mountains of Madness, allihop!!

Nick Cave ska skriva (eller "revise"?) manuset till remaken på The Crow. Plötsligt hyser vi oväntat hopp om den!!!

tisdag 27 juli 2010

Walking Dead 12


För alla, som med hjärtat i halsgropen följer våra överlevare har nästa rykande färska nummer av världens bästa zombieserie landat i butiken. Håll till godo och håll tummarna för tv-serien.

lördag 24 juli 2010

När kommer de äntligen?

En liten rounding-'em-up-lista vi tänker uppdatera efterhand som ny info kommer. I tidsordning...



Jim Butcher: Cold Days.
Nästa Harry Dresden-roman kommer i november 2012.










Robert Jordan och Brandon Sanderson: A Memory of Light.
Fjortonde och till slut sista boken i The Wheel of Time! Släpps 8 januari 2013.









Patricia Briggs: Frost Burned.
Sjunde boken om coyoten och bilmekanikern Mercy Thompson kommer i mars 2013 i amerikansk inbunden och brittiskt storpocket.








Robin Hobb: Blood of Dragons.
Fjärde delen i Rain Wild Chronicles, som började med Dragon Keeper och som utspelar sig i samma värld som Farseer-, Liveship- och Fool-trilogierna.








Charlaine Harris: Dead Ever After.
Fjortonde och sista boken om Sookie Stackhouse och de övernaturliga händelserna i Bon Temps, Louisiana, kommer i maj 2013.








Alastair Reynolds: On the Steel Breeze.
Andra boken i Poseidon's Children, som började med Blue Remembered Earth, kommer i juni 2013.








Elizabeth Moon: Limits of Power.
Fjärde boken i Paladin's Legacy, som utspelar sig i samma värld som berättelserna om Paksenarrion, kommer ut i juni 2013.








Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane.
En ny vuxenroman av Gaiman!!! Läs mer om den här. Kommer i juni 2013.








Richard Morgan: The Dark Defiles.
Tredje boken i A Land Fit For Heroes, som började med The Steel Remains, kommer i augusti 2013.










Scott Lynch: The Republic of Thieves.
Senaste datumet vi har fått på tredje boken i The Gentleman Bastard Sequence, som började med The Lies of Locke Lamora, är nu väldigt preliminärt någon gång 2013..








Stephen R Donaldson: The Last Dark.
Fjärde och avslutande boken i The Last Chronicles of Thomas Covenant väntas 2013.










Nick Perumov: Svarta lansen.
Andra boken i Perumovs Midgårdstrilogi (som utspelar sig några hundra år efter Sagan om Ringen) är uppskjuten på obestämd tid.

Anansi Boys blir film!

Det ser ut som att Anansi Boys kommer att bli film! Neil Gaiman har skrivit manus själv och lämnade in det (first draft) i måndags, och tycker att det är "pretty good". Läs mer på Neils blogg! (Han har lämnat in sitt Doctor Who-manus också.) Häpp!

fredag 23 juli 2010

Vilken filmfredag!

Jajjamensan, det här blir en filmfredag (-helg) att lägga märke till! En biopremiär vi väntat på, en alienfilm om dagen och en massa gamla godingar emellan!
Bio: Inception har premiär och konceptet är fantasieggande. I en inte alltför avlägsen framtid har teknologin kommit fram till en punkt där man kan ta sig in i folks sinnen och drömmar och där ingen tanke, idé eller vision går säker. För oss låter det som Gibson och Strange Days och allt bra och läskigt i ett! Vill man ha ingående åsikter så har io9 ett fint inlägg, är det recensioner man letar efter har de en lista och vill man ha ett gott skratt så finns det en post där folk har gjort om filmaffischen efter en ny, dummare titel. Om ni inte gissat det än så är vi rätt spända på att se om den lever upp till förväntningarna.

Tv-fredag: Ikväll behöver ni inte gå ifrån tv:n på flera timmar. Låt oss förklara varför -
Kanal 5 börjar med V för Vendetta kl 21.00 och fortsätter med ett avsnitt Supernatural (kl 23.35) för att sen avrunda med Lost Boys (kl 00.30), denna (halv-)moderna vampyrklassiker!
Om inte det lockar så har TV 6 Alien-helg och börjar kl 22.00 med Alien. Eller varför inte lite skräck när natten är som mörkast med Stephen Kings Thinner kl 02.02 på TV 4.
Tv-lördag: TV 6 fortsätter med Aliens - återkomsten kl 22.00 och om inte det faller er i smaken kan man se Constantine vid samma tid på Kanal 5. Gamla godingar som Golden Child (TV 4+ kl 20.00), Men in Black II (TV 4 kl 21.15), The Invasion (TV 3 kl 21.00) och Wild Wild West (SVT 1 kl 00.45) finns förstås också.
Tv-söndag: TV 6 släpper inte sitt slemmiga grepp utan sänder Alien 3 22.00 och om man ändå är vaken så kommer Djävulens advokat på TV 3 kl 02.40.
Vi har inte fått några nya dvd:er den här veckan - men vi har fått fina nya spel (och påfyllning av aningen äldre)! Om ni inte vill sitta och uggla framför en skärm kan vi istället rekommendera er att sitta och uggla runt ett bord (eller en picknickduk) i varma vänners lag med till exempel The Battles of Westeros, eller Arkham Horror med nya The Lurker at the Threshold-expansionen, eller Small World med nya expansionen Tales and Legends.

torsdag 22 juli 2010

It's ... The SF-bokhandeln spellista!

Jepp - vi har gjort en spellista. En väldigt nördig spellista om vi får säga det själva. En del av låtarna är det ganska uppenbart varför de är med, en del faller helt enkelt inom våra genrer - andra är lite subtilare. Några får man kanske t o m poäng om man vet varför de är med; men man kan också fråga så får vi visa hur klipska vi har varit. Om du inte har Spotify och är nyfiken har vi låtlistan här (eh ... med Spotify-länkar dårå).

4 Irish Whiskey – Hero Of Canton
Adolphson & Falk – Blinkar Blå
Alice Cooper – He's Back (The Man Behind The Mask)
Alice Cooper – Feed My Frankenstein
Annie Lennox – Into The West
Birgitta Andersson – Balladen om enögda Elin
Black Sabbath – Iron Man
Bobby "Boris" Pickett – Monster Mash
Catatonia – Mulder And Scully
Clannad – Robin (The Hooded Man)
Cyndi Lauper – The Goonies 'R' Good Enough
Daft Punk – One More Time
David Bowie – 1984
David Bowie – Space Oddity
Dido – Here With Me
Dinah Shore – Daisy Bell
Eurythmics – Sexcrime (Nineteen Eighty-Four)
George Thorogood And The Destroyers – Bad To The Bone
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Isildurs Bane – Sagan Om Ringen - Vandring
Jace Everett – Bad Things
Jane Hartley – Early One Morning
Jefferson Airplane – White Rabbit
Jimi Hendrix Experience – All Along The Watchtower
Julie London – Fly Me To The Moon
Kansas – Carry On Wayward Son
Lena Nyman – Vargsången
Leonard Nimoy – Ballad Of Bilbo Baggins
Limahl – Never Ending Story
Marilyn Manson – This Is Halloween
Megan Gogerty – I Miss Buffy T.v.s.
Monty Python – Galaxy Song
Morrissey – Let The Right One Slip In
Nat King Cole – A Nightingale Sang In Berkeley Square
Whedon: I've got a theory/Bunnies/If we're together
Patricia Quinn – Time Warp
Queen – Who Wants To Live Forever
Queen – A Kind Of Magic
Radiohead – Paranoid Android
Ramones – Pet Sematary
Ray Parker, Jr. – Ghostbusters
Richard O'Brien – Science Fiction/Double Feature
Rob Zombie – Living Dead Girl
Ted Gärdestad – Jag vill ha en egen måne
The Chordettes – Mister Sandman
The Cramps – Mystery Plane
The Cranberries – Zombie
The Rolling Stones – Sympathy For The Devil
The Royal Beethoven Symphony – Symphony Nº 9 Op.125 In D Mino - Molto Vivance
The Who – Doctor, Doctor
TIS – Show Me The Way To Go Home
Tom Lehrer – The Elements
Tom Waits – We're All Mad Here
Tomoyasu Hotei – BATTLE WITHOUT HONOR OR HUMANITY
David Bowie – Magic Dance
Zager & Evans – In The Year 2525 (Exordium & Terminus)

Detta är version 1.0 av spellistan - ju mer vi hittade desto mer fanns det att hitta. Se fram mot uppdateringar!

/Captain & Crew

onsdag 21 juli 2010

Manuell månomröstning!

Ja, nej, vi får tyvärr meddela att om ni vill ha en omröstning på er blogg så kan vi inte rekommendera att ni använder Blogger. Det går att lägga upp en omröstning, men den registrerar inte några röster, och då känns det inte som så mycket poäng. Felet är anmält - t ex den 1 juli - men det är fortfarande inte åtgärdat ...

So anyway!
Det här är omröstningen vi hade tänkt ha - med anledning av årsdagen av månlandningen. Istället för att göra det lätt för er och bara låta er klicka i en ruta, får ni alltså lov att svara i kommentarerna! Och då får ni förstås svara annat än de här alternativen, om ni vill. Det är interaktivt :)

Vill du åka till månen?

1. Hell yeah!
Klart jag vill åka till månen! Det är ju dit jag vill åka! Ge mig min rymddräkt nu!

2. Ja - så snart månbasen är klar.
Klart jag vill åka till månen - men jag vill åka i komfort, tack så mycket.

3. Jag har redan varit där.
What, you haven't been? (Kommentera gärna huruvida du vill åka tillbaka också!)

4. Cheese, Gromit!

5. Det finns ingen måne.
Och ingen kommer någonsin att sätta sin fot där.



P. S. Man kan kommentera anonymt; men man behöver dock fylla i ordigenkänning. Annars får vi en massa spam och vikingainvasioner och sånt.

/Mission Control, Malmö Space Centre

Edit 23 juli: Nu har vi en riktig omröstning! Blogger har inget alls att göra med saken, de har fortfarande inte ens svarat - våra nya hjältar heter Polldaddy.

tisdag 20 juli 2010

Örnen har landat!

Idag, 20 juli, är årsdagen för den första månlandningen (om de nu landade).

Några andra månresor:

Från Jorden till Månen av Jules Verne fråm 1865
Le voyage dans la Lune av Georges Méliès från 1902
Moon av Duncan Jones från 2009
Have Space Suit - Will Travel från 1958 och The Moon is a Harsh Mistress från 1966 av Robert A Heinlein från 1958
Månen tur och retur med Tintin från 1953 och 1954 (och en egen raket finns nu att köpa för den som är sugen på turen)
Osten är slut med Wallace & Gromit från 1989
Månbas Alpha från 1977

Och månen blir också tema för veckans omröstning!

(Tekniska problem med omröstningen för tillfället. Vi återkommer när Blogger fått sitt kaffe...)

lördag 17 juli 2010

Litteraturbaren med Johan Theorin och Nene Ormes!

Nu på torsdag 22 juli har ni möjlighet att komma till Dalby Gästis och lyssna på två författare som visar att det Sverige som folksagorna uppstod ur fortfarande finns kvar: Johan Theorin (Skumtimmen, Nattfåk, Blodläge) och Nene Ormes (Udda verklighet).

Litteraturbaren har sedan 2001 arrangerat estradsamtal i Lund och Dalby, med poeten Niklas Törnlund som presentatör. Nu på torsdag - klockan 20 så att sommarsolen hinner dala - är det alltså charmiga Dalby Gästis som gäller. Utöver Theorin och Ormes blir det musik, vin och mingel: Anders Birgersson, Lunds något yngre svar på Willie Nelson, bjuder på låtar till gitarr och krögaren Bodil fyller mingeltallriken med handplockade läckerheter.

EDIT: Om man är sugen så kan det vara en idé att förboka. Ring då 046-20 00 06, antalet platser är begränsat.

fredag 16 juli 2010

Potentiell Wheee!

Vi skrev för ett tag sedan att Johnny Depp ska bli vampyr i en Tim Burton-film (Johnny Depp ska bli vampyr i en Tim Burton-film!). Och nu har projektet fått en manusförfattare. Gissa vem? Seth Grahame-Smith, Jane Austens medförfattare till Pride and Prejudice and Zombies! Potentiell Wheeeee!-faktor på det här projektet!! Hoppas bara det inte blir i 3-D.

onsdag 14 juli 2010

Vive la Revolution!

Frihet!
"They can tak' oour lives, but they cannae tak' oour troousers!"








Jämlikhet!
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."








Broderskap!
"If you hurt my brother, I'll kill you, I swear. I'll kill you all. I will kill you all!"









And a hard-boiled egg! (... Make that two hard-boiled eggs!)

tisdag 13 juli 2010

It's not the years, honey, it's the mileage.

Det är inte bara Hans Majestät Sir Kapten Patrick Stewart som fyller år idag - vi säger också grattis till Doktor Kapten Indiana Ford Solo, blade runnern som en gång klarade the Kessel Run på mindre än tolv Parsec!

Foton-salut för kapten!

Å andra sidan är det idag Sir Patrick Stewarts födelsedag!! Happy Birthday, Sir Captain Professor, Your Majesty!










Saluten:

Live long and prosper... And hope we do too...

Helt oavsiktligt från vårt håll - men vi svarar inte för Universum - kom både kapten och skeppskocken ombord i uniform idag ... och inte vilken uniform som helst, utan röd tröja.
Detta bådar inte gott.
Helst skulle vi ju helt undvika uppdrag ner till planeten, men om vi gör det blir skeppet säkert bara anfallet av klingoner ändå. Eller vulcans ...
*sigh*