onsdag 2 juni 2010

Tematrio - Titelstäder

Lyrans Tematrio den här veckan har tema böcker med en stad i titeln! Och eftersom vi är som vi är så väljer vi förstås städer som kanske inte finns på jordgloben du har hemma ... om du inte har en jordglob vi plötsligt är gravt avundsjuka på förstås. Åh, nu vill jag ju ha den jordgloben! Hm. Nåväl.

1. New Amsterdam av Elizabeth Bear utspelar sig i New Amsterdam, "the jewel of British North America", huvudstad i den brittiska kolonin New Holland, under åren 1899-1903. Boken är en helt beroendeframkallande steampunkig alternativhistoria, med luftskepp och gryende självständighetsrörelse i kolonin.

Huvudpersoner är den över tusen år gamle vampyren Sebastien de Ulloa - en melankolisk vampyr märkt av sin långa existens, men ännu inte redo att lämna de sista kopplingarna till livet - och Abigail Irene Garret, Detective Crown Investigator och forensic sorceror to the King, som tvingades lämna London efter en skandal men inte låter repor i ryktet hindra henne för att leva som hon tycker.

2. I The Dragons of Babel av Michael Swanwick får vi besöka Babel, huvudstad i Faerie - men ett väldigt annorlunda Faerie än det vi brukar besöka. Babel, som ju förevigats av Pieter Brueghel, påminner bl a mycket om New York, ända ner till lejonen utanför biblioteket, men ett New York i det farliga sagoland det riktiga Faerie är.

Här finns limousiner, Marlboros, Lugers och Duke Ellington såväl som magi, hippogriffer, glamour, geasa och maktkamper i älvahoven. Allt blandat med perfekt pokerfejs av Swanwick, som slänger in sin unge hjälte Will i denna myllrande, skoningslösa stad utan att skämmas det minsta. Läs mer här och här!


3. Palimpsest i Catherynne M. Valentes roman är en stad man numera bara kan komma till när man drömmer - om man somnar efter att ha haft sex med någon som har varit där. Och när man vaknar har man en del av stadens karta tatuerad någonstans på huden. Det är en stad som gjord av drömmar och mardrömmar och skruvade sagor: komplex, oförutsägbar, vacker och skrämmande. Se trailern på författarens hemsida!

Vi får följa fyra resenärer från vår värld som finner Palimpsest samtidigt, från vitt skilda platser i världen. De inser snart att staden är verklig, hur annorlunda dess verklighet än är, och blir besatta av den. Det är en otroligt vackert skriven bok, drömsk och väldigt sensuell - inte så mycket pga sexscenerna, som ofta bara är en funktionell port till staden, utan mer pga de fantastiska sinnesintrycken av både Palimpsest och vår egen värld.

1 kommentar:

Nikst sa...

Elantris av Brandon Sanderson är en annan titelstad, riktigt bra bok dessutom! Den kan jag varmt rekommendera ;-)