onsdag 9 juni 2010

Nördarna rekommenderar: Naomi Novik

Är du en av de som inte kunde få nog av Biggles-äventyr när du var liten? Har du alltid velat korsa de sju haven tillsammans med Horatio Hornblower ombord på HMS Indefatigable? I så fall borde du slunga dig in i Naomi Noviks fantastiska värld.


Europa är i början av 1800-talet drabbat av storskaligt krig mellan Napoleon Bornaparte med allierade, och på andra sidan den engelska Kronan, ryska Tsaren och tyska Kejsaren. Stora arméer och välbestyckade flottor utkämpar strider på slagfälten och till havs, men olikt vår värld har varje land även ett luftförsvar bestående av ett drakrytteri.

I den första boken får vi stifta bekantskap med Kapten William Laurence som seglar sitt skepp för den engelska flottan. När Kapten Laurence lyckas ta ett franskt fraktskepp som pris, upptäcker han att skeppets uppgift har varit att leverera ett drakägg till det franska luftkavaleriet. Under resan tillbaka till England kläcks ägget och William finner sig motvilligt i rollen som drakungens övervakare.
Efter den inledande incidenten får William se sig själv förflyttas från flottan till flygkåren till sina föräldrars och älskades skräck, flygare är inget en respektabel ung man skall sträva efter att bli. Men trotts att Kapten Laurence förstår att det är ett dåligt karriärsval, kan han inte lämna den vänskap som har börjat gro mellan han och de unga draken.

Äventyren om Temerair och kapten Laurence hämtar sin inspiration från såväl historia som fiction. Här finns kärlek och hat, skurkar och hjältar, svaga män och starka kvinnor samt drakar i alla regnbågens färger. Likt Biggles och Hornblower upplever Laurence och Temeraire sina äventyr i olika länder, kulturer och kontinenter. Naomi Novik lyckas skapa dramatik och spänning, men även en fantastisk relation mellan människan och draken, samt en slumrade frihetskamp som ställer vissa filosofiska frågor runt relationen människa och best.

Alla Noviks fem böcker har översatts till svenska, den sjätte boken i serien om Temeraire ges ut på engelska i Juli och kommer att heta Tongues of Serpents.

/Capt. J. Bridgeman
AirCorps

Inga kommentarer: