fredag 7 maj 2010

Nördarna rekomenderar: Terror på isen

Nu när alla går och väntar på sommaren och solen tänkte jag passa på att att tipsa om tre favoriter som alla utspelar sig på de kallare breddgraderna. Dessa områden passar sig utmärkt för skräck, när kylan och mörkret smyger sig på är det svårt att inte känna sig liten och obetydlig.

At the Mountains of Madness/Vid Vansinnets berg är en av de längre novellerna som H P Lovecraft skrev. En expedition från Miscatonic University reser till sydpolen för att utforska dess hemligheter i hopp om att föra mänskligheten framåt. Professor Dyer och hans expeditionsmedlemmar korsar kontinentens massiva bergskedjor och hittar något på andra sidan som ställer frågan om mänsklighetens historia på spets. Galenskap, olycka och saker som inte borde väckas till liv kantar expeditionens väg. Kommer snart i ny svensk översättning och finns som fantastisk radioteater.

The Thing av av John Carpenter utspelar sig på en avlägsen amerikansk polarstation på sydpolen. När den norska grannstationens helikopter krashar måste amerikanerna ledda av den fantastiska R. J. MacReady (Kurt Russell) ge sig ut för att försöka rädda sina forskarkollegor. Väl framme upptäcker de att norrmännen är utplånade och spåren pekar mot att de har grävt fram något ur isen som borde ha fått vila.

The Terror är ett av Dan Simmons senaste verk. Här låter han verklighet och fiction flyta ihop och lyckas återuppleva ett av 1800-talets mest omskrivna mysterier. Den olycksamma Franklinexpeditionen har i jakten på nordvästpassagen blivit fastfrusna. Mörkret, kylan, tristessen och ensamheten tär på de två skeppens besättningar, men en fasansfull varelse lurar ute på isen och snart måste männen kämpa mot mer än elementen för att överleva.

En huttrande Johan

8 kommentarer:

Magister sa...

The Case of Charles Dexter Ward är faktiskt runt 10 000 ord längre än At the Mountain sof Madness.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Fixat..

Martina sa...

Yay, The Terror! En av mina favoritböcker.

Emelie sa...

Hoppas att Guillermo del Toro's filmatisering av At the Mountains of Madness blir av någon gång :D

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Martina: Du har så rätt.

Emelie: Vi hoppas verkligen att Mr del Toro kommer igång med det projektet så fort det bara går.

Åka sa...

Efter The Thing måste man läsa (eller lyssna på) "The Things" av Peter Watts:
finns på Clarkesworld. Riktigt bra!

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Om man har läst The Terror, rekommenderas att lyssna på visan
Lady Franklin's Lament

http://open.spotify.com/track/59UPnROioPTJkZOZrskFXM

Chen sa...

James Rollins Ice Hunt passar in rätt bra här. Sovjetiska polaranläggningar, monster och landsförrädare.
http://www.jamesrollins.com/books/view/12