... Or were they??
Igår fick vi in The Midnight Mayor, andra boken i Kate Griffins serie om London-magikern Matthew Smith (första boken heter A Madness of Angels). Böckerna utspelar sig i ett London där det finns magi, där myter och historia och märkliga och farliga fantasivarelser lever bland dubbeldäckare och tunnelbanor ... låter det bekant? Det är förstås för att det finns magi i London, och myter och historia och märkliga och farliga fantasivarelser lever bland dubbeldäckare och tunnelbanor. Men en annan ledtråd kan finnas i baksides-blurben: "Neverwhere for the digital age."
Neverwhere kom som tv-serie och roman 1996. Den handlar om Richard Mayhew som ofrivilligt upptäcker "London Below" - en mörk och farlig stad under staden, där det finns monster, änglar och andra figurer från saga och historia. Och den har inspirerat många andra författare till att också skildra det sanna London.
Mike Carey skrev texten till den tecknade adaptionen av Neverwhere - men han började ju rentav utforska det skitigt magiska England långt tidigare, i sällskap med John Constantine, Hellblazer. På senare tid har han också skrivit Felix Castor-böckerna, om frilans-exorcisten Felix som försöker hålla ordning på de odöda i London. Han är lika mörk och cynisk som Constantine, men han har faktiskt en rysk armérock, inte en trenchcoat.
Simon R. Greens Nightside är en del av London där det alltid är klockan tre på natten, där de få som inte ser ut som monster mycket väl kan vara de farligaste, och när det är god sikt kan man skymta Helvetet ... Vår hjälte deckaren John Taylor har mystiska gåvor, ett bad-ass rykte och en historia och ett öde han helst skulle slippa.
I China Miévilles Un Lun Dun hamnar tjejerna Zanna och Deeba i Icke-London där de är ödesbestämda att ta sig an den hotande Smogen. Un Lun Dun är fullt av besjälade bortkastade ting som ninjasoptunnor och spionparaplyer. King Rat, en annan av Miévilles böcker, utspelar sig också i London, den här gången i den verkliga slummen och i kloakerna.
Caitlin Kittredges nya serie Black London handlar om magi-tränade Pete som tvingas ge sig in i stadens skuggsida bland fey och demoner. I Mike Shevdons Sixty-one Nails ("Neverwhere for the next generation") är det Niall Petersen som hamnar i Underjordslondon, hos the Feyre. Suzanne McLeod har skrivit om sitt London i Spellcrackers.com (ett företag som knäcker magi) med vampyrer, älvor och häxor.
Men älvor, magiker, spöken och änglar är inte det enda London har att erbjuda den kräsne turisten, vare sig nu eller då.
Vi kan till exempel rekommendera tidsresor, egyptiska gudar och Lord Byron i The Anubis Gates; zombier, automatoner och zeppelinare i The Affinity Bridge; alternativhistoria, analysmaskiner och konspirationer i The Difference Engine; alternativhistoria, dystopi och explosioner i V for Vendetta; anarkister och reptiliska kungligheter i The Bookman; tidsresor och mammutar i Tidväktaren; tricksters och övernaturlig syskonrivalitet i Anansi Boys; intriger, ära och förbjuden kärlek i Lord John-böckerna; vampyrer, Lord Byron och Bram Stoker i The Vampyre och Supping with Panthers; Charles Dickens, Wilkie Collins och mörka mysterier i Drood; Faerie, Will Shakespeare och Kit Marlowe i Ink and Steel och Hell and Earth. Bland annat ... Och då har jag inte ens kommit in på Jack Uppskäraren ...
onsdag 3 mars 2010
The Londons that never were ...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Yey, älskar urban fantasy i "london below" så tack för alla tipsen (: Nightside tyckte jag inte om men Midnight Mayor har jag längtat efter länge.
Mind the Gap av Golden & Lebbon är också väldigt bra, om man är inne på sånt...
The Domino Men av Jonathan Barnes är också ett bra tips om man gillar böcker som utspelar sig i ett annat London!
Plus att den har sjukt bra humor. Jag rekommenderar dock att läsa The Somnambulist (en av mina absoluta favoritböcker) först, kan vara lite svårt att förstå annars.
Ha en bra dag!
Men Hallå! King Rat av Mieville måste ju nämnas.
King Rat är nämnd. I samma stycke som Un Lun Dun.
Skicka en kommentar