måndag 29 mars 2010

Efterlyses: Brevromaner!


The Sorcerer's House av Gene Wolfe är en brevroman med fantasytema. En man flyttar in i ett hus han mystiskt ärvt och konstiga saker börjar hända. Han skriver brev till sin bror, som han har en minst sagt ansträngd relation till, och till sin gamla cellkamrat från fängelset.

Brevromaner har möjligheter och nackdelar som annan litteratur inte drabbas av/välsignats med. Man kan aldrig vara säker på att den som skrivit brevet håller sig till sanningen, det är en person som i brevform tolkar sin högst subjektiva upplevelse av en händelse och sen väljer vilka delar som ska föras ner i brevform. Somliga perspektiv är omöjliga att få eftersom dessa personer inte har skrivit brev. Men samtidigt ger det en känsla av att vara riktigt nära personerna som skriver breven, man får möjligheten att läsa mellan raderna att jämföra utsagor mellan de olika breven till olika personer och bilda sig en uppfattning om vad som verkligen hände. Och det är lite som att tjuvläsa någons dagbok, något privat.

Nu är frågan till alla er: kan ni komma på fler brevromaner i våra genrer? Science fiction, fantasy eller skräck, spelar ingen roll. Vi kan komma på en massa brevromaner som utspelar sig helt i den vanliga världen, men det duger inte - vi vill ha det extraordinära!

Vi har lagt våra pannor i djupa veck och bara kommit på brevväxlingen i K.J. Parkers Devices and Desires och tycker att det är lite väl mycket roman mellan breven där.

/Nene och Lina

7 kommentarer:

Puffe sa...

"Historikern" borde nästan räknas som brevroman, även om den inte håller sig helt till genres konventioner.

J-h:n sa...

Tekniskt sett är Mary Shelleys Frankenstein en brevroman; den består av en serie brev från den engelske sjökaptenen Robert Walton till hans hustru Margaret, med Victor Frankensteins berättelse sådan han dikterade den för Walton bifogad.

J-h:n sa...

Syster, förstås, inte hustru. Ursäkta.

Mackan sa...

"Screwtape letters" ("Från Helvetets brevskola") av C.S. Lewis följer formen och är någon slags fantasy. Och ungefär lika övertydligt som Narnia ;)

Och visst skriver H.P Lovecraft ganska många av sina noveller just som brev.

Broman sa...

Bram Stokers Dracula ej att förglömma, även om det är mer av en dagbok än brev.

lazy sa...

Freedom and necessity av Emma Bull och Steven Brust! Riktigt bra.

Anonym sa...

"Sorcery and Cecelia or The Enchanted Chocolate Pot" och efterföljarna - kan bara beskrivas som förtjusande. Mycket fina!