onsdag 25 juni 2008

GRR Martin...

Vi fick ett mejl. Från det amerikanska förlaget Bantam. Och detta mejl berättade för oss, i mycket klara och tydliga ordalag, att A Dance with Dragons, George R. R. Martins nästa bok i serien A Song of Ice and Fire, har blivit uppskjuten. Igen. Nya publiceringsdatumet är... "sometime in 2009". And there was much wailing and gnashing of teeth.


/Cap'n Karin (Nene är upptagen med att skrika ilsket, banka huvudet i bänken och sparka på möblemanget)

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Tråkigt, Tycker det är en riktigt bra fantasy serie. Undra om det är alla hans sidoprojekt som själer tid ?

Jag är mest rädd att han ska hinna trilla av pinnen innan han hinner slutföra sagan.

Jörgen sa...

Av en eller annan anledning så tycker jag inte att Song of ice and fire-serien är så överbra som alla andra verkar anse den vara.

Visst, karaktärerna är intressanta och välbyggda, men var är den röda tråden? Det finns inget tydligt mål med serien. "Winter is coming" känns lite vagt. Tolkien hade åtminstone ett namn på sin "faceless malevolence".

Det blir svårt att få till en avslutning på serien, eftersom han inte gett oss några milstenar. Ta en annan seg fantasyförfattare, Robert Jordan. Från och med bok ett kan vi åtminstone ana att den Onde kommer att frigöra sig från sitt fängelse och att någon måste smiska honom. Denna strid beskrivs som nästa apokalyps, och vi kan då ana att det är slutmålet på hela serien. Att han sen ännu inte nått dit på 13 böcker är en annan sak, vi vet att det kommer, och när striden är över är serien över.
Tolkien hade sin ring. Släng ringen i brasan, och allt blir jättebra. Målet utstakat från början.

Matrixtrilogin föll helt på det här IMHO. I ettan leds vi att förstå att det skulle ske ett krig mellan människor och robotar. Häftigt. Neo fick krafter att mörda robotar IRL. Jättehäftigt. Men sen helt plötsligt blev Agent Smith överbadguy och det blev viktigare att fimpa honom. Fred och fröjd mellan människor och robotar. Det kändes som om jag blivit bestulen på slutet som hade målats upp.

Men vad är R.R. Martins mål? Det finns inget som kan hända som säger att "nu är serien slut".

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

*fradgar fortfarande* Ja, han ska GENAST sluta måla figurer, bygga spel, skriva för serier, göra gästspel som redaktör, signera böcker i SPANIEN och annat dumt!!!! Kedjas vid sin dator med handlederna klistrade till tangentbordet, matas intravenöst och få sin hund hotad (om han har nån). VAD ÄR DET HÄR!!!
*splutter, ahrgh*
*Nene blir bortdragen från tangentbordet av chefen*

Magister sa...

Var det någon som blev överraskad?

Förlagens "hösten 2008" började ju se överoptimistiskt ut redan i mars, med tanke på bristen på rapporter i Martins egen blogg (men där skriver han å andra sidan ENBART om amerikansk fotboll och tennfigurer).

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Jag har slutat läsa hans blogg av just de skälen, tänker han inte skriva om skrivande ska han fanimej inte skriva nåt.

Nej, nej, jag är en resonlig person egentligen... Bara inte när det gäller Jamie Lannister..

/Nene, inte så mycket överraskad som ilsken.