torsdag 1 november 2012

Verkligheten lite närmare SciFi!


För ett par veckor sedan tillkännagav the European Southern Observatory att man upptäckt en ny planet runt stjärnan Alpha Centauri B, en av våra närmaste grannar i Vintergatan, bara fyra ljusår bort!
Planeten har nästan samma massa som jorden, men dessvärre är den så nära sin stjärna att den har en omloppsperiod på bara tre dagar. Mycket nyårsfirande där alltså, så länge man kan stå ut med att gå på lava.
Men hav förtröstan! Tekniken som använts för att upptäcka den här planeten kräver att man observerar ett system över längre tid för att se hur stjärnan rör sig fram och tillbaka på grund av att planeten drar i den. Med andra ord kan det finnas fler planeter runt stjärnan som vi bara inte hittat än.
De tre stjärnorna i Alpha Centauri-systemet har med sin närhet gäckat författare och filmskapare under lång tid, och det finns alltså en chans att Transformers hemplanet Cybertron faktiskt finns på riktigt (även om den kanske lämnat sitt system för ett tag sedan), och så vitt vi vet kan Pandora från Avatar fortfarande vara en verklighet!

/Astrojonas

Inga kommentarer: