torsdag 29 mars 2012

Det var en gång tusen och en natt

Vi gillar att göra temaskyltningar i butikens skyltfönster, och det logiska steget vidare är naturligtvis att sprida detta vidare till bloggen, för att sprida en massa boktips på roliga teman. Veckans teman är: omberättade sagor, samt fantasy i Tusen och en natt-/mellanöstern-miljö.
Sagofönstret: i rollen som Rödluvan ser vi en mamegoma-säl. Front and centre står två av grundböckerna, Bröderna Grimms och H. C. Andersens samlade sagor, flankerade av Happily ever after, en antologi omberättade sagor. Övriga böcker: första volymen av Fables, det tecknade mästerverket om sagofigurerna som lever i exil i New York; Red Hood's Revenge, en bok i serien om de tuffa prinsessorna Snövit, Askungen och Törnrosa som räddar prinsar och kungariken; Oblivion High, som låter Näcken börja gymnasiet i Upplands Väsby; Maran, där en författare på skriv-retreat blir minst sagt skogstokig bland huldror och maror; Tender Morsels, en version av sagan om Snövit och Rosenröd som inte väjer för de mörka tolkningarna; och Wickedly Charming, en romans där de missförstådda Prince Charming och Elaka Styvmodern får varandra.

Filmerna: Snow White, A Tale of Terror med Sigourney Weaver, apropå mörka tolkningar; Disneys Snövit; Snövit från 2001 med Miranda Richardson; och Terry Gilliams Bröderna Grimm. Spelen: Once Upon A Time, ett sagoberättarspel med lyckliga slut-kort; och Little Dead Riding Hood, med rödluvor som zombiejägare.
I Tusen och en natt-fönstret har vår gamle vän Jack Skellington fått låna Johans fez. Ett urval berättelser ur Tusen och en natt står mitt i fönstret. Även här är Fables med, med volymen Arabian Nights (and Days). Arabiska nätter blir det också i mangan Our Kingdom. The Throne of the Crescent Moon är en av årets större debuter, om ghul-jägare, kalifer och banditer. Djinnen Bartimaeus dras in i äventyr runt amuletter från Samarkand och kung Salomos ring. Kapten Will Laurence och draken Temeraire besöker Ottomanska riket i Black Powder War. I Cairo besöker vi både verkliga och övernaturliga Kairo.

I Fire and Thorns visar sig Elisa, prinsessan som alltid kommit i andra hand, vara den Utvalda. The Lions of Al-Rassan besöker en värld inspirerad av moriska Spanien. The Dervish House utspelar sig i Istanbuls nära framtid där historien alltid är nära. Habibi är ett sagoepos om två föräldralösa barn som tvingas växa upp tillsammans i öknen någonstans i Nordafrika eller Mellanöstern. I Timeless besöker den oförvägna Alexia Tarabotti vampyrer i Egypten. Necronomicon är förstås med för gamle Alazreds skull. The Desert Spear och Kingdoms of dust är med för sina snajsiga turbaner och sina arabiskinspirerade miljöer. I filmväg har vi Tjuven i Bagdad och Prince of Persia. The Cradle and the Crescent är Ars Magicas bakgrundsbok om Österlandet.

Och sedan levde de lyckliga, åtminstone till nästa dag då det hände nya spännande saker.