torsdag 8 mars 2012

Hairy scary women

Eftersom idag inte bara är Internationella kvinnodagen utan också fullmåne ägnar vi en post åt kvinnliga varulvar!

Inom litteratur, film och tv är det mycket vanligare med manliga än kvinnliga varulvar. En bra artikel om varför kvinnor inte tillåts vara varulvar, och varför det hela ofta snällas ner eller sexualiseras upp isåfall, finns här, och hänvisar till avhandlingen "Hairy Thuggish Women": Female Werewolves, Gender, and the Hoped-For Monster. (Och vi vänder oss också mot tropen att män skulle tåla smärtan i förvandlingen bättre. Vilka är det som är vana att ta stryk från moder natur regelbundet varje månad?)

I en av de första varulvshistorierna, The Werewolf av Clemence Houseman från 1896 (finns i den här antologin), är varulven "a white-robed maiden with a thirst for blood", ett lockande monster helt styrd av varulvsförbannelsen, och ett hot som måste undanröjas av Hjälten. Men sedermera har lyckligtvis de kvinnliga varulvarna blivit mer nyanserade.

En film man förstås måste se i sammanhanget är Ginger Snaps. Inte en lycklig historia, men inte heller är Ginger precis snällifierad. Dessutom är det skönt när lykantropin får vara just en förbannelse.

Men jag gillar också när varulvarna trivs och har kontroll över sin situation, njuter av vargformen och kicks ass. Som till exempel Delilah i Rob Thurmans Cal & Niko-böcker, alfa-honan Sidheag Maccon i Gail Carrigers Parasol Protectorate och de kvinnliga varulvarna i Patricia Briggs Mercy Thompson-böcker - för att inte tala om Miss Lupescu i The Graveyard Book! Hon är rätt så oslagbar. April Bell i Darker Than You Think är mer femme fatale-varianten.

Och sen finns det ju förstås njuta-av-vargformen-men-innebär-inte-att-livet-blir-mindre-komplicerat-precis. Som t ex för Sgt Angua på Discworld, Elena Michaels i Kelley Armstrongs böcker, Vivian i Annette Curtis Klauses Blod och choklad och Kitty i Carrie Vaughns böcker.

Ännu lite jobbigare är det för Lonely Werewolf Girl i Martin Millars böcker, och inte minst i Caroline L Jensens Vargsläkte.

Och sen har vi ju förstås våra favorit-tv-serier, där herrarna gång på gång går i fällan att falla för kvinnliga varulvar, med alla små problem det innebär. Oz & Veruca, Angel & Nina och Sam & Madison.

Så jepp, det finns en hel del kvinnliga varulvar. Men vi hoppas naturligtvis att det fortsätter att komma fler.

Dagen till ära avslutar vi det hela med Joss Whedons omistliga tal "Equality Now!"/Kapten Karin

2 kommentarer:

Boktjuven sa...

Kul firande av kvinnodagen!

Miriam - (Schitzo-Cookie's bokblogg) sa...

Sen får vi ju inte glömma Calla Tor från Nightshade och Maia Roberts från The Mortal Instruments ^^