onsdag 21 september 2011

Vilda östern

Att det gick vilt till i western är de väl ingen som bestrider, men det också många bra asiatiska filmer som har hämtat inspiration från de gamla cowboyfilmerna, speciellt från spagettiwestern, här kommer tre favoriter:

The Good, the Bad and the Weird: 1930-talets Manchurien är en ödemark ockuperad av den japanska kejsarens trupper och administration. I sandöknar och bergsmassiv lurar rövare och banditer som gör livet svårt för de stackare som försöker leva ett liv på rätt sida lagen. En ond och grym bandit blir hyrd för att anfalla ett tåg och stjäla en karta från en japansk dignitär. Men innan banditen hinner få tag på kartan blir den stulen av en ful, klumpig och obehaglig karaktär som själv vill sälja den till högstbjudande. Till detta kommer den rättfärdiga prisjägaren som tänker från banditen och föra honom till lagen, död eller levande. Slutligen vill mongoliska banditer lägga vantarna på kartan samt den kejserliga armén som inte tänker låta någon dra dem vid näsan. Det blir ett storslaget och påkostat äventyr i bästa matinéstil med poststämpel från Korea.

Sukiyaki Western Django: Takashi Miike som är känd för att ha regisserat den våldsamma kultfilmen Ichi the killer ger sig in i westernvärlden. Filmen är inspirerad av striden mellan de två samurajklanerna Genji och Heike som förledde den era då samurajerna dominerade det japanska samhället. Mitt under klanernas konflikt dyker det upp en revolverman utan namn som lovar dem båda hjälp att hitta ett försvunnen guldskatt, men givetvis vill han behålla rikedomen för sig själv. En snygg japansk film med gästspel från självaste Quentin Tarantino.

Tears of the black tiger: Thailändsk western kanske inte hör till den genrer man träffar på så ofta, men denna klassiska kärlekshistoria mellan en laglös bandit kallad Svarta tigern, och en ung flicka som redan är bortlovad till en polis är ett måste för alla med intresse för western eller asiatisk film. Bara kulisserna i filmen gör den till en upplevelse. Här finns länk till en trailer.

/Johan the Kid

Inga kommentarer: