lördag 10 september 2011

Nördarna rekommenderar: Tre böcker om superhjältar del 2.

Förra året tipsade vi om tre böcker om superhjältar. Men varför sluta där? Här kommer tre till tips för dig som vill ha mer.

Damned busters av Matthew Hughes - Chesney Artstruther har aldrig sett sig som speciellt extraordinär. Visst är han bra på siffror, men människor har han däremot aldrig förstått sig på. Han kan läsa dem i bland, och har lärt sig hur man förväntas reagera på olika situationer, men innerst inne fortsätter mänskligheten vara ett mysterium för honom. När han en dag försöker konstruera ett femkantigt pokerbord till sin enda återkommande sociala tillställning så går det ganska snett. Av misstag åkallar Chesney en demon som raskt erbjuder honom en önskan i utbyte mot hans själ. När Chesney lyckas förklara för demonen att han inte är intresserad av ett byte sätter han igång en kedja som resulterar i att strejk bryter ut i helvetet, ett och annat har de lägre demonerna och plågade själarna lärt sig av Jimmy Hoffa. För att sätta stop för strejken lovar självaste den Mörke att Chesney får en önskan utan att behöva betala priset. Med inspiration från sin samling serietidningar bestämmer sig Chesney för att be om verktygen för att bli en superhjälte - det han får är en demon iklädd kritstrecksrandig kostym med ett huvud likt en vessla. Två timmar per dag måste demonen lyda Chesneys befallningar och de två ger sig ut i stan för att bekämpa kriminalitet.

Ghosts of Manhattan av George Mann - The Ghost är stadens försvarare. I 1920-talets New York kämpar denna teknologiskt välutrustade hjälte mot sin fiende, kallad The Roman. På dagen är Gabriel Cross en playboy med hus, bilar, damer och pengar så det räcker och blir över, en veteran från det stora kriget i Europa och allmänt omtyckt. När mörkret faller kryper något fram hos Gabriel som han inte kan förklara för andra, behovet av att försvara oskyldiga, behovet av att känna sig levande, men störst av allt behovet att hämnas. En mörk och oförlåtande resa genom ett art decco-tapetserat New York där tjugotalets vilda scen blandas med fantastisk ång- och diesel-teknologi, där den som har pengar kan göra vad den vill och lagen har fallit för korruption och maktgirighet. En plats i desperat behov av en hjälte.

Santa Olivia av Jaqueline Carey - Loup Garron börjar livet som barn till en genmanipulerad supersoldat på flykt och en kvinna fast i Ingenmansland mellan USA och Mexico i en nära framtid. Loup har fått lite av sin fars förmågor och när hennes mor dör hamnar hon på barnhem. Ungdomarna där ser samhällets orättvisor på nära håll och bestämmer sig för att göra vad de kan för att rätta till dem. Loup axlar manteln som stadens skyddshelgon, Santa Olivia, och försöker ge hopp till folk som slutat tro på att det finns chans att förändra sina omständigheter.
Santa Olivia är en underbar bok som gör sig utmärkt som fristående läsning, men om man får smak för Loup och hennes värld så kommer det en uppföljare, Saints Astray, i november.

Broman Bravo & Nedriga Nene

Inga kommentarer: