torsdag 30 juni 2011

Kommande läckerheter

Dels är det ju några riktigt stora nyheter på gång snart, för att inte säga enorma i vissa fall (*host*George RR Martin*hosthost*), men vi vill passa på att tipsa om några andra kommande böcker vi ser väldigt mycket fram emot - uppföljare till böcker vi ofta brukar tipsa om i butiken och på bloggen, som nu går fint att förhandsboka för den hugade. Hör bara av dig till din lokala SF-bokhandel eller boka på nätet, så är du säker på att få ditt ex!

Abarat 3 - Absolute Midnight av Clive Barker.
Abarat-böckerna är ungdomsböcker med myllrande fantasi och en god dos skräck av horror-mästaren Clive Barker. De utspelar sig i havsvärlden Abarat, där "tid är en plats" och varje ö är en timme på dygnet. Nu kommer äntligen den efterlängtade tredje boken av vad som ska bli fem, inbunden med en stor mängd av Clives egna (mar)drömska illustrationer. Väntas i slutet av september/början av oktober.Absolute Sandman volym 5 av Neil Gaiman m fl.
The Sandman är ju som alla vet bland det bästa som gjorts inom tecknade serier/graphic novels, och inom fantasy i allmänhet. Huvudstoryn är samlad i de fyra redan utkomna Absolute-utgåvorna (läderinbundna, med originalfärgerna och en mängd extramaterial), och nu i november kommer volym 5, som innehåller de relativt fristående Endless Nights, The Dream Hunters och Sandman Midnight Theatre. Hoppas ni har stadiga bokhyllor.


Slaktare små av Erik Granström.
Svavelvinter från 2004 är en av pärlorna inom svensk fantasy. På den lilla kolonin Majura händer underliga saker, trollkarlen Shaguls sömn närmar sig sitt slut, och draken Blatifagus får en ovälkommen besökare. Trakoriska rikets stabilitet hotas om Majuras svavelproduktion skulle avbrytas, ett scenario som till alla pris måste undvikas. Efter att Järnringens förlag lade ner blir det nu Coltso (som på sin lista bl a har Nick Perumov och Metro 2033) som ger ut den länge efterlängtade uppföljaren: Slaktare små, som beräknas komma ut till Bokmässan, dvs i september. För er som följer Erik Granströms eminenta blogg Tankar från Trakorien är det ingen överraskning att den duktiga författaren febrilt utvecklar sitt livsverk, landet Trakorien, tidigare känt från DoD - Ereb Altor. Namn, befolkningsantal, religion och politik avhandlas för vi ska kunna njuta av en så trovärdig värld som möjligt.

Saints Astray av Jacqueline Carey.
Santa Olivia var en av våra största läsupplevelser 2009. Den lilla staden Santa Olivia - officiellt Outpost no. 12 - ligger i det ingenmansland mellan USA och Mexico som isolerats efter "farsoten" och gerillakrig. Staden ligger under stenhårt och godtyckligt militärstyre. Den unga tjejen Loup och hennes vänner bestämmer sig för att något behöver göras, något som ger folket hopp, även om man inte vet om något annat liv ens är möjligt. Det är en mycket farlig kamp som börjar. Och nu kommer alltså - lite oväntat - en uppföljare till Santa Olivia. Saints Astray kommer i november; finns inte på hemsidan än, men hör av er så bokar vi ett ex. (Storpocket, 148 kr.)

The Iron Jackal av Chris Wooding.
Berättelsen om besättningen på the Ketty Jay forsätter sina usliga äventyr i den tredje boken i Woodings serie. Efter att har tampats med pirater, prisjägare, demoner, hertigens bundsförvanter och kyrkans hantlangare har kapten Frey fortfarande inte riktigt lyckats förbättra sin situation, men kanske, bara kanske, kan han äntligen ställa allt tillrätta, om bara folk kunde göra som han sa och inte tycka så mycket hela tiden. En bokserie som är ett måste för alla Firefly-fans! Ettan heter Retribution Falls och tvåan, The Black Lung Captain, har precis kommit i pocket.

The Wild Ways av Tanya Huff.
The Enchantment Emporium var en av 2010:s härliga läsupplevelser. Urban fantasy mer åt Charles de Lint-hållet än paranormal romance-hållet, med gammal mytologi, vild magi, drakskuggor över stan och stora släkter med häxmostrar. Nu (närmare bestämt i november) kommer bok 2, The Wild Ways, och här har den musiktrollkunniga kusin Charlie huvudrollen när det stundar till uppgörelse mellan selkies och ett oljebolag.The Tempering of Men av Elizabeth Bear och Sarah Monette.
I A Companion to Wolves presenterade Bear & Monette en värld med drag av vikingatid, som ställde bonda-med-djur-magin - vanligtvis så indränkt i Mary Sue-ism - helt på huvudet. Där var också krig mot monstruösa troll och upptäckten av konstfärdiga men inte mindre farliga svartalfer, och, som alltid med de här författarna, en gripande karaktärsdriven berättelse. Nu i bok två är det nya fiender som väntar och inte minst en helt ny livssituation för alla inblandade, och för de nya karaktärer som tillkommer när vi får veta mer om världen runt Iskryne. Kommer i augusti.

/Karin och Johan

3 kommentarer:

Malla sa...

Jag undrar, har Chris Wooding skrivit något mer är Ketty Jay-böckerna? Jag måste ha mer!

Anonym sa...

Hur är det med Metro 2034, ser den ut att kunna komma 7/7 eller blir den uppskjuten lite till?

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Malla: på hans hemsida hittar du hela hans bibliografi! http://www.chriswooding.com/the-books/
De vi kan beställa mot en kundbeställning är The Fade och böckerna i The Braided Path-serien.

Anonym: Metro 2034 har fortfarande släppdatum 7/7, så vi håller tummarna!