torsdag 31 mars 2011

Nördarna rekommenderar: Brevromaner

En romantyp som är ovanlig i sf/f är brevromanen. Det kanske är proportionellt, det är inte en särskilt vanlig romanform bland mugglarnas böcker heller, men den är anrik och det ger ett helt annat berättande än det vanligare tredjepersonsperspektivet.

När böcker berättar sin historia med hjälp av brev, dagboksanteckningar, tidningsartiklar och annan metatext blir magin en helt annan än med vanlig romantext. Karaktärerna ljuger för läsaren samtidigt som de ljuger för sig själva eller varandra. Mellan raderna kan man utläsa deras inbördes relationer, hur de ser sig själva och hur de vill att världen ska vara. Det är förtjusande och lite voyeuristiskt samtidigt. Brevromanerna börjar efter hand ta in mer och mer av andra textformer, som tidningsutklipp, telegram, anteckningar och liknande, vilket lägger ännu fler lager av upplevd verklighet på berättelsen.

Den första brevromanen kom 1485, men det tog några hundra år innan de blev riktigt populära. Olyckligtvis blev de sen hånade och förnedrade för att nästan försvinna. I början av 1800-talet börjar brev och anteckningar att få plats i romanerna igen för att senare under 1800-talet bli hela romanen (återigen).

För vår del var den första brevromanen av vikt Mary Shelleys Frankenstein. Skriven 1818 består den av brev från en sjökapten på ett skepp som just plockat upp en varelse från isen. Breven återberättar varelsens historia.

En av de allra mest kända, älskade och sålda brevromanerna någonsin är Bram Stokers Dracula från 1897. Stoker använder sig av brev, dagboksanteckningar, tidningsurklipp, doktorsantecknignar, loggböcker och telegram. Metoden är onekligen effektiv och har säkerligen hjälpt till att göra Dracula till den ikon han blivit, vida överstigande sin egen tidiga myt.

Elizabeth Kostovas The Historian är mycket inspirerad av Dracula, inte bara genom sin mörka och belästa skildring av vampyrer, utan också genom sitt användande av brev och dagböcker för att i tre tidsplan (1930-, 50- och 70-tal berätta om några historieforskares sökande efter sanningen om Vlad Tepes ... ett inte helt riskfritt sökande.

Stephen Kings Carrie från 1974 är en brevroman i samma anda som Dracula med en frisk blandning av tidningsklipp, utdrag ur böcker, brev och dagboksanteckningar. Det var dessutom Kings första försök att skriva om en kvinnlig huvudperson. Han lär ha sagt om karaktären Carrie att hon träffar en man som är lika udda som hon, de får barn och slutligen tar hon livet av sig. Det är inte utan att man önskar sig en bok om den äldre Carrie också.

Stephen Brust och Emma Bull skrev tillsammans Freedom & Necessity, 1997, som handlar om ett dramatiskt politiskt, religiöst och kultistiskt förlopp under slutet av 1849. Flera olika familjemedlemmar skriver brev till varandra och täcker in hela historien, i alla fall från hjältarnas synvinkel. Det börjar med att en familjemedlem försvinner under mystiska omständigheter, blir dödförklarad och sen börjar skriva brev till sina kusiner.

Max Brooks World War Z: An Oral History of the Zombie War, 2006, är nedtecknade upplevelser från (den av oss förväntade) zombieapokalypsen. Även om den inte är baserad på brev så är det ändå en del av brevromanstraditionen.

Gene Wolfes The Sorceror's House från 2010 är däremot en tvättäkta brevroman. En man som nyligen kommit ur fängelset skriver till sin bror, men brodern vägrar svara, vilket bitvis gör det till en monolog i brevform. Baxter Dunn, vår korresponderande huvudperson, ärver ett hus av en mystisk Mr Black och flyttar in eftersom han inte har några andra alternativ. När väl andra personer blandar sig i brevväxlingen börjar man få en mer blandad uppfattning om Baxter och så småningom en förståelse för vad det är som håller brodern borta.

tisdag 29 mars 2011

ALMA-priset till Shaun Tan!

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne (ALMA) 2011 går till den australiensiske illustratören och författaren Shaun Tan! Stort grattis! Om ni inte redan blivit wowade av Tans fantastiska bok The Arrival - även i svensk utgåva, Ankomsten - så kan vi varmt rekommendera denna gripande historia berättad i dröm- och mardrömslika bilder. Vi har även Tales from Outer Suburbia, illustrerade berättelser om det märkliga som pågår i det normala om man bara tittar riktigt noga ...

måndag 28 mars 2011

Diana Wynne Jones

Diana Wynne Jones har gått ur tiden. En fin eulogi finns på Neil Gaimans blogg och Emma Bull har också skrivit en fin text. Vår egen Gabi skrev en runa över henne på Moderskeppets hemsida (dagens text 28/3) och vi sällar våra röster till kören av dem som kommer att fattas henne.

Jones har skrivit Howl's Moving Castle (Trollkarlens slott/Det levande slottet), som Ghibli Studios gjort till långfilm, och Chronicles of Chrestomanci (böckerna om trollkarlen med nio liv) och Hundstjärnan bland annat. Hennes böcker är fulla av magi, spännande karaktärer, underbara vändningar i handlingen, underfundig humor och känsla. Hon har varit en gigant redan under sin levnad och hennes verk har påverkat generationer av nya författare, medvetet eller inte.

Vila i frid, vi saknar dig redan.

fredag 25 mars 2011

Who should lose in a fight?

Anledningen till omröstningen om vem som är störigast i Buffy var att vi skulle få fram rätt kandidat till denna veckas fight: The Battle of the Annoying Characters!

Who should lose in a fight?

Jar Jar Binks











Wesley Crusher









Riley Finn









Connor










Misa Amane











Mutt Williams / Henry Jones III











Percy Weasley











För fler kommentarer av entusiastiskt förakt, se vår Facebook-sida :)

torsdag 24 mars 2011

Goda draknyheter!

Även om 2011 verkar vara året då alla författare skjuter upp sina hett efterlängtade uppföljare så verkar det också vara året då det händer! Inte nog med att GRR Martin har gett fast datum för sin bok, Rothfuss och Erikson har kommit ut med sina, nu har vi dessutom titel och datum för Christopher Paolinis fjärde och avslutande del i Eragon-serien:
Inheritance släpps den 8:e november i år!

måndag 21 mars 2011

Mansions of Madness!

Äntligen i butiken!

lördag 19 mars 2011

Rea på rean!

Nu har vi REA på REA i alla våra tre butiker. Av de rea-titlar vi har kvar är det inget som kostar mer än 50 kr, de flesta inbundna och storpocket ligger på 30-40 kr och alla pocketböcker och mangaserier ligger på max 20 kr. Skynda in och fynda! Rean gäller bara i butik, och det är priset på prislappen som gäller. Rean omfattar allt från böcker och serier till filmer, tyvärr inga spel.

fredag 18 mars 2011

Finn fem fel

Alla serier dras med karaktärer som man är mindre förtjust i, och ibland önskar man att de inte dykt upp överhuvudtaget. Buffy the Vampire Slayer dras med ett par såna. Men just vilken karaktär som borde ha yxats på idéstadiet råder det helt olika åsikter om. Vem finner du mest irriterande i Buffy?

Riley
The cornfed boy from Iowa som blir supersoldat - "The enormous hall monitor"






Dawn
Världen gnälligaste och tonårigaste nyckel av mystisk energi. But why?!





Glory
Visserligen leder Glory till den bästa säsongsavslutningen i serien, men Glory själv är så jobbig!






The Anointed one
Pojken som döptes om till The Annoying one - 'nuff said.





Tara
Överspelad, för mesig, åsikterna är lite olika om Tara.





Skriv i kommentarerna ifall det är någon helt annan du vill ha bort! Och kom ihåg, det gäller Buffy, inte Buffyverse (Connor och co sparar vi till en annan omgång).

torsdag 17 mars 2011

Happy St. Paddy's Day!

(T-shirt-design från Zazzle.) Vårt förra St. Patrick's Day-blogginlägg kan man läsa här (beklagar att bilderna försvunnit; det kanske kan vara en leprechaun som har försnillat dem).

tisdag 15 mars 2011

Stadsvakten på TV?!!

Nu är det på gång inget mindre än en TV-serie om Stadsvakten i Ankh Morpork! Det är samma produktionsbolag som gjort Colour of Magic, Hogfather och Going Postal - och som har hand om produktionen av kommande TV-dramatiseringen av Good Omens! - som har satt igång med planerna. Sir Terry ska också själv vara med om att hitta på nya historier för de tappra brottsbekämparna.

Kort sagt, Game of Thrones har allt fått lite konkurrens om mest efterlängtade TV-serie. Må så vara att Winter is Coming, men Sam Vimes skulle sopa banan med Ned Stark vilken dag som helst. Fabricati Diem, Pvnc.

/Commander Karin

torsdag 10 mars 2011

Nördarna rekommenderar: Gotham City

Det finns mer i Gotham City än Batman, både modiga hjältar och hjärtlösa förbrytare. Om du vill utforska mer av Batmans universum så kommer här några tips.

Batgirl - The greatest stories ever told. Bakom denna fantastiska titel finns en samling av de mest ikoniska berättelser som följer Barbara Gordon när hon axlar ansvaret som Batgirl. Albumet innehåller hennes första framträdande 1967 samt flera äventyr av bl a Kevin Nolan.

Hitman - A rage in Gotham. Hitman, "superhjälten" som tar kontrakt på onda män och kvinnor för att göra världen till en bättre plats. Med sin förmåga att kunna läsa tankar och se genom väggar gör han vad ha kan för att rensa upp, men klart finns det tid för både kort och öl.

Gotham Central - In the line of duty. Hur är det att jobba som polis i en stad som ha sin egen hämnare? Alla i kåren känner inte sympati för en vigilante som saknar respekt för lag och ordning. I de välskrivna och mycket vackert täcknade albumen får vi föja de två skiften hos Gothams Major Crimes Unit. Välrutinerade Ed Brubaker och Greg Rucka har hämtat mycket inspiration från Homocide och The Wire i denna hårdkokta snutskildring med teckningar som liknar Frank Millers Year One.

Arkham Asylum är en plats som så ofta förekommer i fladdermusens värld att den förtjänar ett omnämnande. I albumet Arkham Asylum har alla patienter på mentalinstitutionen tagit personalen som gisslan. De är villiga att släppa dem, men i utbyte vill de ha Batman. Skriven av Grant Morrison och underlag för det hyllade tv-spelet som delar dess titel. I Arkham Asylum - Madness följer vi Sabine, en ny sjuksyster på sjukhuset som snart ser sig förflyttad till nattskiftet och inser att de inskrivna är långt farligare än vad hon först trodde.

Detta är bara en liten förrätt till det stora smörgåsbord som är Gotham City.
Catwoman, Batwoman, Jokern, Robin, Hush, Poison Ivy m fl väntar på att avnjutas.

/Johan, akolyt till Läderlappen

måndag 7 mars 2011

Tors topp tio

Tor.com har haft en omröstning om förra årtiondets bästa fantasy- och science fictionböcker.
Top tio-listan artade sig så här;

  1. Old Man’s War by John Scalzi - 295 votes
  2. American Gods by Neil Gaiman - 270 votes
  3. The Name of the Wind by Patrick Rothfuss - 231 votes
  4. Blindsight by Peter Watts - 221 votes
  5. Kushiel’s Dart by Jacqueline Carey - 194 votes
  6. A Storm of Swords by George R.R. Martin - 179 votes
  7. Jonathan Strange & Mr Norrell by Susanna Clarke - 167 votes
  8. Anathem by Neal Stephenson - 141 votes
  9. Mistborn: The Final Empire by Brandon Sanderson - 125 votes
  10. Perdido Street Station by China Mieville - 124 votes

torsdag 3 mars 2011

A Dance With Dragons - 12 juli 2011

Från George R. R. Martins officiella hemsida:

A DANCE WITH DRAGONS will be in your favorite bookstore on

TUESDAY, JULY 12, 2011

Yes, I know. You've all seen publication dates before: dates in 2007, 2008, 2009. None of those were ever hard dates, however. Most of them... well, call it wishful thinking, boundless optimism, cockeyed dreams, honest mistakes, whatever you like.

This date is different. This date is real.

Barring tsunamis, general strikes, world wars, or asteroid strikes, you will have the novel in your hands on July 12. I hope you like it.

The dragons are coming. Prepare to dance.

And hey... thanks for waiting.

―George R.R. Martin, March 3, 2011

Hög tid att lägga in den där förhandsbeställningen nu alltså! Bara att höra av sig till din favoritbokhandel! We believe an Apollonius! is in order.

Nördarna rekommenderar: Rob Thurman

Ni har väl inte missat att om man är kompis med oss på Fejsboken så får man dagliga boktips? Idag passar jag på att utveckla mitt tips idag här på bloggen, för att kunna skriva mer än 420 tecken.

Dagens boktips från Karin i Malmö är mina favoriter i guilty pleasure-läsning: Cal & Niko-böckerna av Rob Thurman. Om du kör Harry Dresden och Sam & Dean Winchester i en mixer och tillsätter några skopor extra cynism så får du Cal Leandros. Och han är sur över att du kört honom i en mixer. Sur och beväpnad.

Sedan han var liten har Cal jagats av en ras monster som kallas The Auphe - ursprungsmonstren, de som mardrömmar drömmer mardrömmar om. Och som han, helt ofrivilligt förstås, delar gener med. Lyckligtvis har han sin bror Niko, som tränat sig till att bli värsta superninjan, och tränat även Cal till att bli en skicklig monsterjägare. Cal är en punk-ass antihjälte: sarkastisk, cynisk, självironisk, lat och haj på att slåss även om han föredrar att skjuta. Niko är helt enkelt stencool, och dessutom hittar de som sidekick ingen mindre än Robin Goodfellow. Ja, the puck himself.

Det finns sex böcker hittills i serien; den sjätte, Blackout, har alldeles nyss kommit ut och jag hoppas hinna läsa ut den på lunchen. Den börjar med att Cal har tappat minnet, vilket får många intressanta följder ...

Detta är bara ren njutningsläsning. Om man har mörk humor. "Bara", förresten? Varför läsa om man inte njuter av det :)

Det finns också en spinoff-serie, Trickster-böckerna, som utspelar sig i samma värld med cameos av bl a Robin och Ishiah; de saknar Cal & Niko, men å andra sidan har de Griffin & Zeke.

/Kapten Karin

onsdag 2 mars 2011

Mjukismonster och urban fantasy

Ur dagens fantastiska uppackning: nya pocketsläpp av två av de riktigt stora inom urban fantasy-genren: Changes av Jim Butcher och Dead in the Family av Charlaine Harris, nu i amerikansk pocket.







Dessutom några riktigt söta, fina och kramgoa monster:
En Nyarlathotep med ställbara tentakler











En liten Freddy Krueger











En liten Jason Voorhees

OkashiiCon i Malmö!


I helgen blir det japansk populärkultur för hela slanten på OkashiiCon i Malmö. Tre dagar fulla av karaoke, cosplay, föredrag, spel, tävlingar, flashmob, prova på och umgänge med andra japanfantaster. Har du en inre otaku är det läge att plocka ut den nu. Ses där!

tisdag 1 mars 2011

Intervju med Erik Granström

En av många anledningar att krama bibliotekarier: Malmö Stadsbibliotek har intervjuat Erik Granström, författaren till ett antal Drakar & Demoner-äventyr och kanske framförallt fantasyromanen Svavelvinter och dess mycket efterlängtade uppföljare, Slaktare små som nu äntligen ska komma ut i sommar (går bra att förhandsboka, hör bara av dig till din butik!). Läs intervjun här.

It's ... International hug a librarian day!

Oook!