fredag 15 oktober 2010

Nördarna rekommenderar - Eureka och Warehouse 13!

Vissa serier vet verkligen hur man ska tillfredställa sin nördmålgrupp. Efter att ha maratonat mig igenom Warehouse 13 och Eureka senaste dagarna så måste jag rekommendera båda!
Förutom att de är späckade av referenser till andra serier och filmer, både subtila och lite mer explicita, så tar de in helt rätt extraskådespelare - Eureka har haft en uppsjö av Battlestar Galacticaskådisar, medan Warehouse 13 i säsong två satsar på Whedonverseskådisar - bl.a. dyker Kaylee och Simon från Firefly upp tillsammans. Dessutom dyker det upp två från Eureka i Warehouse 13, och som det inte vore nog med det har de gjort en cross-over mellan de två också.

Eureka är inne på sin fjärde säsong, och fått klartecken för en femte. Eureka är en hemlig stad där USA:s största snillen samlats för att göra stordåd (fast snarare odåd) och få tillgång till spjutspetsteknologi. Till den lilla staden trillar Jack Carter in, med sin dotter Zoey. Genom lite missöden slutar det med att han blir stadens nya sheriff, även om han kanske inte är lika knivskarp som resten av invånarna. En varning bara: försök inte ens hålla reda på parallella tidslinjer och dimensioner.


Warehouse 13 är Eurekas mer magiska lillsyskon, inne på två säsonger än så länge. Två Secret Service-agenter blir, efter en liten fadäs med en Aztec-blodsten och mordförsök på presidenten, rekryterade till Warehouse 13, en organisation som söker upp artefakter som har övernaturliga egenskaper och neutraliserar dem i lila gegga. Därefter arkiveras de i det oändligt stora lagret där agenterna även har sitt högkvarter. Även om de är arkiverade betyder det inte att de inte ställer till problem längre.

Saker som ställer till problem jorden runt är till exempel Edgar Allan Poes skrivbok och fjäderpenna (mayhem), Alice Liddells stora spegel (en agent fastnar på andra sidan spegeln..), Sylvia Plaths skrivmaskin (suger livslusten ur en), kameleontbomber (man märker dem bara på deras kolalukt), spökbollsboll som klonar sig vid träff (aj), magiska shorts (ökar bärarens densitet..) och en massa andra mer eller mindre användbara prylar.
Serier har jämförts med Arkiv X, vilket inte är så konstigt, men Warehouse 13 är lite mer oskyldig och inte riktigt så mörk. För det mesta.

Den gemensamma faktorn för Eureka och Warehouse 13 är just att de är mysiga tv-serier som passar alla och har en lagom dos av allt, och är fullspäckade med nördreferenser åt alla håll.

/Lina - med fyrkantiga ögon

9 kommentarer:

Fia sa...

*tummen upp* Har defintivt dessa två serier på min radar. På tal om skådespelare som "går igen" så har BSG även ett imponerande antal karaktärer som medverkat i Smallville. Eller är det tvärs om? För mig som är stålis- och BSGnörd så är det iaf intressant.. :)

Urrk sa...

Tack för tipset. Warehouse 13 kände jag inte till. Har precis köpt Dollhouse säsong 2. Kanske det blir lite warehouse efter det (eller Torchwood eller...) :)

Lina sa...

Warehouse 13 är bra att se mellan två story arc-tunga serier. Den är underhållande och rätt så lättsam.

Urrk sa...

Man behöver vila hjärnan efter Dollhouse (i alla fall jag) innan man ser om den igen :)

Fia, har du sett alla säsonger av BSG? Själv har jag bara sett två och tyckte de var bra. Men nu har jag hört att den avlutande säsongen är jättedålig. Så nu tvekar jag om jag ska se vidare. Vad tycker du? Är det bara ett elakartat rykte?

Lina sa...

I chip in too - sista säsongen är inte dålig, däremot så hade jag kunnat leva utan de sista fem minuterna. Om man säger så.

Fia sa...

Urrk: Har inte hört något sådant rykte, men jag skulle se den ändå. Det är ju BSG. :)

Lina: Håller på att se första avsnittet av Warehouse 13. Gillar den! Jag vill också jobba där..!

Fia sa...

Och för att svara på din fråga Urrk: Är just nu på andra säsongen.

Urrk sa...

Ok, tack, nu ser jag fram emot att se vidare. Jag ska bara komma ihåg att blunda de sista fem minuterna ;)

Arina sa...

Warehouse 13 verkar intressant. Jag älskar Eureka och är just nu skitsur eftersom tv6 har börjat sända den helt fel tid vilket är som gjort för att man skall missa varenda avsnitt.

Jag kan inte köpa allt jag vill se och har precis slösat bort massor med pengar på samlingsboxen av BSG och första säsongen Torchwood.