tisdag 19 oktober 2010

The end of the world as we know it.

Till vår fasa och förfäran upptäckte vi att vi inte har skrivit ett episkt inlägg om postapokalypsen! (Postapokalypserna?) Så kan vi inte ha det, alltså presenterar vi här vårt episka postapokalypsinlägg: vad som hände efter Katastrofen.
Var ska man börja? Med antologierna End of the World kanske, eller Wastelands, eller The Mammoth Book of Apocalyptic SF?
I den första hittar du t ex George R.R. Martin, Orson Scott Card, Arthur C. Clarke och Neil Gaiman, i den andra bl a George R.R. Martin, Orson Scott Card, Stephen King och Gene Wolfe, i den tredje Stephen Baxter, Alastair Reynolds, Cory Doctorow, Robert Silverberg, bland flertalet andra favoritförfattare.

Om man fastnar för en författare i antologierna så kanske man har turen att personen skrivit hela romaner med postapokalypsen som tema, som t.ex. Octavia E. Butler. Lilith's Brood tar avstamp i postapokalypsen, och då pratar vi om minuterna efter att jorden smällt sönder sig själv, och det utvecklas till en historia om människans överlevnad och till vilket pris den kommer.

I Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij hittar vi världen i spillror efter ett kärnvapenkrig. Moskva är en övergiven stad, och de som överlevde har bosatt sig i metrotunnlarna. De är inte de enda som bor där dock, strålningen har skapat mutanter som finns både ovan jord och under. Efter att ha läst den här lovar jag att ni aldrig kommer att kunna se på en bibliotekarie igen utan rysningar ...

S. M. Stirling har skrivit inte bara en utan två bokserier som båda utspelar sig i det postapokalyptiska Amerika. Historian börjar med Dies the Fire där en mystisk puls går över jorden och slår ut alla elektriska apparater. Efter är inget sig likt, det är som om naturlagarna har förändrats. Utan ström och teknologi börjar samhället snabbt falla sönder och huvudpersonerna ställs inför flera hot som livet efter katastrofen för med sig, hur ska de få föda och värme, och hur ska de försvara sig mot dem som vill använda olyckorna till sin egen fördel? Stirling har skrivit en krönika som sträcker sig över mer än en mansålder.

En riktig klassiker inom genren är David Brins The Postman. Efter att ha blivit rånad på sina egendomar lyckas historieberättaren Gordon Krantz söka skydd i en övergiven postbil. Iförd brevbärarens jacka och med en säck brev på ryggen reser han in i Oregon där människor desperat söker efter något att tro på efter att samhället har kollapsat och makten hamnat i händerna på män och kvinnor som endast tror på den starkes rätt. Detta är en riktigt bra roman som tyvärr har fått ett något skamfilat rykte på grund av den misslyckade filmatiseringen med Kevin Costner.

I am Legend av Richard Matheson (som nu även finns i svensk nyöversättning) handlar om Robert Neville, som tror att han är den sista levande människan. Alla andra har förvandlats till blodtörstiga, monstruösa vampyrer. Neville tillbringar sina dagar med att experimentera fram sätt att decimera de oräkneliga fienderna, och söka efter mat och vatten. På nätterna sitter han barrikaderad, och utanför väntar vampyrerna och mässar: "Neville ... Neeville ..." Finns också som film (med mycket ändrat).


The Road av Cormac McCarthy är kanske den mest realistiska - och därmed kanske den mest deprimerande - av skildringar av livet efter katastrofen. En far och en son, med en pistol och några få ägodelar, är på väg genom ett helt ödelagt landskap. Överlevnad är det enda som gäller, till vilket pris som helst. Dialogen kommer att krossa ditt hjärta. Finns också som film.

Jeanne duPrau - City of Ember. En liten del av mänskligheten kom undan katastrofen och bosatte sig under jorden - och blev kvar där för länge. Nu börjar turbinerna hacka, glödlamporna flimra. Men finns det någon som vet hur man tar sig upp till ytan längre? Någon som minns att det ens fanns en yta? Finns också som film.

Kortare om fler titlar:
Stephen King - The Stand. Ca 99,4% av mänskligheten dör i superinfluensan Captain Trips. De som är kvar kämpar för överlevnad, och - delade i två läger - mot varandra. Finns även som graphic novel och tv-serie.
Walter M Miller - A Canticle for Leibowitz. Efter det stora kriget som sånär utplånade mänskligheten, samlar en grupp munkar ihop fragment av den kunskap som finns kvar. Men kommer historien att upprepa sig?
Mary Shelley - The Last Man. En av de tidigaste postapokalypserna (1825) skildrar mänsklighetens sista tid under utrotning i en världsomfattande pest. Läs mer här.

John Wyndham - Day of the Triffids. Klassiker från 1951. Efter att nästan hela mänskligheten blivit blind är människor lätta offer för varandra - men framför allt för de köttätande växterna triffiderna. Finns som gammal film och ny tv-serie.
Nevil Shute - On the Beach. Klassiker från 1957. Efter det stora kärnvapenkriget är Australien en av de få platser på jorden där det fortfarande finns liv ... men hur länge till? Finns också som film.
Nick Harkaway - The Gone-Away World. Utspelar sig efter The Go-Away War efter vilket verkligheten aldrig riktigt blir sig själv igen. Läs mer här!

Steven R Boyett - Ariel. Istället för "a boy and his dog" har vi här "a boy and his unicorn" i en postapokalypsfantasy, där modern teknik gått under och magin återkommit. Uppföljaren Elegy Beach, andragenerationspostapokalyps, har precis kommit ut.
George Stewart - The Earth abides. En mystisk pest har utplånat nästan hela mänskligheten, som de tenderar att göra. De få överlevande försöker skapa sig ett nytt, enklare, liv, utifrån de resurser som står dem till buds.
José Saramago - Blindheten. Ännu en version av att nästan alla blir blinda, och samhällskaoset som följer.
Sedan finns det förstås mycket inom subgenren zombie-apokalyps, vilket vi lär återkomma i med en särskild post för sig.

Spel!
I slutet av november släpper förhoppningsvis WotC sin nya version av klassikern Gamma World. I det 25e århundradet finns det ingen plats för civilisation, däremot finns det plats för radioaktivitet, laglöshet, mutationer. Nu kan du dungeoncrawla med ett järnrör, en laserpistol, en muterad jätteskalbagge och en mohikanfrilla. En av inspirationerna till sveriges egna Mutant släpps igen som komplett spelvärld till DoD4.

Svenska rollspelet Mutant är ju nu tyvärr helt ur tryck. Men Henrik Örnebrings roman Blodsmak som utspelar sig i Mutants värld-efter-katastrofen finns fortfarande att få!

Tecknat!
The walking dead - OK, vi skulle vänta med zombieapokalypsen men kan inte utelämna det bästa som har hänt serievärlden på de senare åren. The Walking Dead utforskar hur människan förändras när hon inte längre har det samhälle som vi har vant oss vid som stötta. Om du är utlämnad till dina egna kunskaper i kampen mot de levande döda och de rester av människor som vandrar på jorden, vem kommer du att bli? En suverän serie om världen efter zombiekatastrofen, men ännu mer om det mänskliga sinnet. Kommer snart som tv-serie!

Old man Logan - Kampen är över och hjältarna förlorade! Efter massiva slag mellan superhjältar och superskurkar stod de senare som segrare. Hela USA delades upp mellan vinnarna och de få hjältar som överlevde drog sig tillbaka. Vår kära Logan lever som en enkel bonde med sin familj på Hulkfamiljens ägor. Hans tidigare liv är ett dåligt minne tills han en dag måste följa med den numera blinda Hawkeye på en resa genom det förstörda landet. Detta är ett epos där större delen av Marvels galleri finns representerat på ett eller annat vis, Wolverine goes Mad Max!

Y the last man - I en oförklarlig händelse dör samtliga manliga varelser på jorden ... utom Yorick Brown och hans tama (ganska) apa Ampersand. Kvinnorna börjar mödosamt bygga upp samhället igen, självklart inte utan strider om makten, och hemliga agendor, och olika sätt att hantera den nya värld de finner sig i. Och under tiden är Yorick lovligt byte - kanske är han nyckeln till mänsklighetens fortsatta överlevnad, men hur, och varför? Och vem vet varför det som hände hände?

Eden It's an endless world - Vi får följa några unga överlevare av epidemin som förvandlat nästan alla människor till sten. De som finns kvar måste bli nästan lika hårda för att klara sig, men det finns också välbehövliga glimtar av mänsklighet och kärlek. Både gripande och tänkvärd. Läs mer här!

Tank Girl - En flicka, en stridsvagn och hennes muterade kängurupojkvän drar genom den australienska öknen på äventyr fyllda av svordomar, öl och punk. En serie som har blivit en ikon. Kom även som film 1995.

DVD!
Mad Max - Filmtrilogin som introducerade den stora publiken till nitar, motorer och vilda frisyrer i den postapokalyptiska framtiden. En fjärde film är nu i startgroparna.
Twelve Monkeys - "5 billion people will die from a deadly virus in 1997 ... The survivors will abandon the surface of he planet ... Once again the animals will rule the world..." - Excerpts from interview with clinically diagnosed paranoid schizophrenic, April 12, 1990 - Baltimore County Hospital.
Jericho - Livet i Småstad, USA efter att en kärnvapenexplosion synts på horisonten och alla kommunikationer klippts av.
Survivors - Virus. Nästan alla döda. Överlevare som måste vänja sig vid en helt ny värld. Remake av serie från 70-talet.
Waterworld - Den bättre av Kevin Costners besök i en dystopisk framtid. Polarisarna har smält och täckt klotet med ett oändligt hav. På detta hav seglar "The Mariner", en muterad enstöring som av en slump räddar en flicka med en speciell tatuering som kanske kan leda dem till land. Dock är han inte den enda som är på jakt efter land..
The Book of Eli - Denzel Washington som mänsklighetens kanske sista hopp, en ensam krigare på vandring genom ett postapokalyptiskt Amerika, jagad av Gary Oldman.
Omega Man - också löst baserad på I am Legend, med Charlton Heston som den siste mannen.
La Dernier Combat - En tidig film av Luc Besson. En svartvit framtidsvision där en man tar sig fram i ett förstört landskap med stumma människor, tystnad, ensamhet och en ung Jean Reno.


Ja, vi vet, det finns mer. Mycket, mycket mer. Vi har bara skrapat på ytan. Och dessutom glider gränserna mellan postapokalyps och dystopi, och mellan postapokalyps och skildringar av själva katastrofen. Ytterligare en bra lista med fler tips finns hos AbeBooks, och självklart hyser Wikipedia en lååång lista. Ge oss gärna era egna tips i kommentarerna!

/Hela besättningen, packade och klara och på väg mot bunkern och säkra på att vi glömde spisen på ...

7 kommentarer:

Jossan sa...

Kan inte säga nåt om denna genre, då jag inte läst något sådant, men undrar om ni skulle kunna skriva ett steampunkinlägg.
Är sjukt sugen på att läsa något sådant, men har ingen aning om vart man ska börja. :)
Så tips vore inte helt fel. :)

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

*mipplar med ångdrivna tidsmaskinen*
*laddar retroaktiva hålkorten*
Ett styck episkt steampunkinlägg, coming up: http://sfbokhandelnmalmo.blogspot.com/2009/10/steampunk-en-lovsang.html
:)

Lisa sa...

Oryx & Crake och Year of the flood!

Håkan sa...

PC Jersilds väldigt svenska Efter Floden tycker jag ska räknas som ett av den spretiga genrens litterära mästerverk.

Finns väl iofs inte i tryck längre men väl värd att leta upp på antikvariat.

Martina sa...

Justin Cronin - The Passage. Vampyrviruspostapokalyps (försök säga det fem gånger snabbt) at its best.

Rolzgaard sa...

Tycker det vore fantastiskt om dataspelsserien Fallout hade en novellisering. För mig slår den alla böcker bland Postapok.

Anonym sa...

Icke att förglömma dataspelet Wasteland (tror det räknas som föregångare till de senare Fallout-spelen, but don't quote me on that), som var ett fantastiskt välgjort rollspel för sin tid och kanske det första som presenterade en övertygande postapokalyptisk värld på våra Commodore 64 och Apple II-datorer för ganska så många år sedan :)