tisdag 24 augusti 2010

Nördarna rekomenderar: Tre böcker om superhjältar

Även om superhjältar har varit en del av underhållningskulturen sedan 30-talet, så har inte deras roll i den skönlitterära världen varit lika påtaglig som på film, tv och i serier. Det finns dock flera böcker och världar som kretsar runt människor med förmågor och krafter som närmast går att jämföra med den klassiska superhjälten, och här tre tips värda att kika på.

The Amazing Adventures of Kavalier & Clay - Michael Chabon
Två unga kusiner med ett stort serieintresse och stor beundran för Harry Houdini möts i New York under 1930-talet. Tillsammans skapar de The Escapist i ett försök att slå sig in i den växande serievärlden. En blandning av judisk mysticism, amerikansk historia och ett genuint intresse för serier och dess historia gör The Amazing Adventures of Kavalier & Clay till ett måste i varje serieintresserad persons bokhylla. Många av de karaktärer och händelser som Michael Chabon berättar om har inspirerats av verkliga storheter som Siegel, Eisner och Kirby. Detta mästerverk tilldelades 2001 års Pulitzerpris för bästa skönlitterära verk och en spinnoff-serie skapades där The Escapists äventyr fick eget liv.

Super Powers - David J. Schwartz
Efter en vild fest på en studentkorridor kantad av en storm och alldeles för mycket hembränt, vaknar fem vänner upp med varsin klassisk superkraft. Vännerna bestämmer sig för att skapa en grupp som ska bekämpa brottslighet och orättvisor, men vad händer egentligen med dig när du plötsligt kan flyga, göra dig osynlig eller läsa andra personers tankar? Vem kan du lita på och vem vill utnyttja dig? David J. Schwartz drar inspiration från klassisk superhjältekanon och skapar tankfulla situationer.


Wild Cards - Red. George R. R. Martin
1987 publicerades den första antologin med noveller som utspelar sig i Wild Cards universum. Här skakades jorden av en intergalaktisk pest efter andra världskriget. Majoriteten av de som insjuknade i farsoten avled, men vissa utvecklade istället fantastiska förmågor, dessa personer kom att kallas Aces. Dock fanns det även de som överlevde sjukdomen men med fruktansvärda mutationer som följd, dessa döptes av pressen till Jokers. I Wild Cards-världen finns allt från hjältar fyllda med ideal till kraftfulla individer anställda av FN eller Pentagon som kämpar om politisk makt och olja, lokala förmågor och världskändisar sponsrade av multinationella företag. Kända personer från vår historia har ibland tagit en annan väg, till exempel är Jim Morrison ett Ace känt som The Lizzard King, Frank Zappa blev en general inom amerikanska armén och Mick Jagger är varulv.

Inside straight från 2008 låter flertalet Aces och Jokers vara med i uttagningarna till America's next Superhero, en dokusåpa som ska utse nästa stora hopp, en väldigt underhållande antologi som borde läsas av alla superhjälteintresserade köksfilosofer.

5 kommentarer:

Froste sa...

I alla fall Super Powers är ju riktigt bra! Tänkvärd och nördig, på ett sådant där underbart sätt :)

Anonym sa...

Hur kunde ni glömma Soon I Will Be Invincible av Austin Grossman?

Magnus Olsson

SF-Bok sa...

Det blev ett urval av tre så Soon I Will Be Invincible kom inte med, men det är en väldigt bra bok. Mer läsning är även antologin Masked, red. Lou Anders är väl värd att läsa.

Erika W sa...

Gillar man Wild Cards (och annars också) är det underhållande läsning när suvudu.com håller cagematches mellan diverse karaktärer och George R.R. Martin bestämmer sig för att själv lägga sig i leken. http://wp.suvudu.com/cagematch.html

Petter sa...

Det finns en underbar novell av Carol Emschwiller, "Grandma", om en åldrad Wonder Woman-liknande karaktär. Den korta novellen berättas ur hennes barnbarns perspektiv.
Finns enklast att hitta i David Hartwells Year's Best SF 8.