tisdag 17 november 2009

Good Queen Bess

Synkronicitet är alltid kul: idag fick vi in Hell and Earth - den andra av de böcker i The Promethean Age som utspelar sig under Elizabeth I:s regering - och detta inträffar naturligtvis på Hennes Majestäts kröningsdag! Om än 451 år senare - men det skulle lika gärna kunna vara som en eftermiddag i Faerie.


Att det finns kopplingar mellan det elisabetanska hovet och älvornas hov visste ju redan Edmund Spenser när det begav sig, och en viss Will Shaxpers midsommarpjäs är väl baserad på en sann historia? Svaret på detta får jag förhoppningsvis när jag nu snart ger mig på Ink and Steel och Hell and Earth: Will är en av huvudpersonerna. Den andre är Kit Marlowe, pjäsförfattare och sedermera adlad i Faerie. (Elizabeth Bears arbetsnamn för böckerna var "Will & Kit's Bogus Journey"!)

Det var på det hela taget mycket magi i luften på den tiden. I Virginia Woolfs Orlando (som finns som underbar film) ber Queen Bess den vackre Orlando att aldrig bli gammal, och som drottningen önskar, så blir det. I Mercedes Lackey & Roberta Gellis' This Scepter'd Isle lägger sig älvorna i frågan om vem som ska ärva Henrik VIII:s tron, och i Marie Brennans Midnight never come existerar Glorianas hov parallellt med älvdrottningen Invidianas. Vi får också möta Jungfrudrottningen i Marvel 1602, som härskarinna över Albion i Michael Moorcocks Gloriana, några gånger i Doctor Who och förstås i sällskap med Lord Blackadder. Och låt oss icke förglömma Cate Blanchett och Helen Mirren! Vivat Regina!

1 kommentar:

nene sa...

Long live the Queen!

(och lösen för att få skriva det här var tratiour - humor not lost on me)