torsdag 29 januari 2009

Bäst 2008? - Böcker: Science fiction

The Dark Knight vann överlägset vår Åskar för Bästa film 2008. Nu börjar omröstningarna om årets bästa böcker. Eftersom det finns så väldigt många har vi delat upp det i SF, fantasy och skräck. Först ut:

Bästa SF-bok 2008?

Iain M. Banks: Matter.
Banks återvänder till The Culture i en rymdopera med betoning på opera.

Peter F. Hamilton: The temporal void.
En pilgrimsfärd mot Tomheten i Vintergatans mitt kan hota hela galaxen i andra boken i Void-trilogin.
Alastair Reynolds: House of suns.
Klonsyskon, rymdfärder under ljusets hastighet, informationsnätverk, robotar och detektivarbete.
Neal Stephenson: Anathem.
En resa ut i rymden i den avlägsna framtiden: ett kloster som fungerar som tillflyktsort för forskare och filosofer hotas av den "sekulära" världen.
Justina Robson: Going under.
Vår hjältinna halvcyborgen Lila Black är denna gång på uppdrag i Faery för att utmana de oöverträffade mästarna på bedrägeri, narrspel och luriga löften.Greg Bear: City at the end of time.
I en avlägsen framtid hotas de sista överlevande människornas stad av en kaotisk kraft - och i vår tids Seattle har några utvalda människor märkliga kopplingar till händelserna vid tidens slut.Elizabeth Moon: Victory conditions.
Ky Vatta tänker krossa rymdpiraten Gammis Turek, som har lagt flera solsystem under sig sedan han gjorde slut på Kys familj och företag. Femte boken i Vatta's war.Charles Stross: Saturn's children.
När mänskligheten utrotats har en femmebot inga arbetsuppgifter längre. Hon tar ett uppdrag som kurir istället, men fler är ute efter paketet hon ska föra från Merkurius till Mars.Steven Baxter: Flood.
Haven stiger med oroväckande hastighet. Varifrån kommer allt vatten? Och hinner vi hindra det innan hela jorden är fullständigt dränkt?
Arthur C. Clarke & Fredrik Pohl: The last theorem.
Clarkes sista roman, med stormaktskrig, astronomiska teorem, rymdhissar och invaderande utomjordingar.Write-in-votes välkomna i kommentarerna!

4 kommentarer:

Glömd sa...

Äsch, den enda jag läst av dem är House of suns men det är ju Reynolds svagaste bok så det känns fel att rösta på den :/

Framför allt tyckte jag att han kunde lagt ner lite mer arbete på avslutningen, det kändes nästan som om han inte orkade skriva mer.

Fast listan gav mig bra tips på vad jag skall läsa i år!

Urrk sa...

Åhå, intressant. Då skall jag kanske välja en annan av Reynolds titlar när jag läst ut Absolution Gap.

Glömd sa...

Jag kan rekommendera Pushing Ice som påminner väldigt mycket om Arthur C. Clarkes 'Rendezvous with Rama'.

Vill du stanna kvar i Revelation Space-världen så är Chasm City mycket bra!

Urrk sa...

Tack för tipset :-)