torsdag 25 december 2008

Vad ser du mest fram mot 2009? - Filmer

Hoppas att alla har en trevlig jul i läsfåtöljen hemma hos familjen Addams och har fått fina klappar av Jack Skellington.

Nu påbörjar vi en serie polls inspirerade av den kommande champagne-högtiden:

Vad ser du mest fram mot 2009?
Del 1: Filmer

The Spirit.
2 januari. Will Eisners klassiska serie har i Frank Millers händer blivit en svart, vit och röd noir-fantasi om sexiga damer och män i hattar.






Watchmen.
13 mars. Alan Moores kultbok om antisuperhjältar och världens förestående undergång var den enda grafiska romanen på Times lista över de 100 bästa engelskspråkiga romanerna 1923-2005. Nu har den blivit film!




Star Trek.
8 maj. Kapten Kirk och Mister Spock är tillbaka, unga, fjuniga och ambitiösa, med en nybyggd Enterprise.







Terminator - Salvation.
29 maj. John Connor (Christian Bale) och Kyle Reese slåss mot T-600:or år 2018.








X-men Origins: Wolverine.
1 maj. Den första X-Men Origins-filmen, om mutanternas bakgrundshistorier. Förutom att det blir mycket Hugh Jackman ska dessutom bl a Sabretooth och Gambit dyka upp.





Harry Potter och halvblodsprinsen.
17 juli. Dödsätarna är på frammarsch och frågan är vem som är ond och vem som är god i sjätte Harry Potter-filmen.







Ponyo on the cliff.
Hoppas vi iallafall, inget svenskt datum ännu. Hayao Miyazakis senaste Ghibli-film utspelar sig i havet, och verkar vara ungefär hur gullig som helst.






Bläckhjärta.
Inget datum på den heller ännu, men vi hoppas minst lika mycket att den kommer till Sverige. Boken är ju underbar och magisk, och i filmen får vi Brendan Fraser, Helen Mirren och Paul Bettany!





Skriv gärna i kommentarerna om vilka andra filmer ni ser fram emot!

/Karin - är glad att filmerna blir utspridda över året, så att man till slut inte kommer att behöva välja bort någon!

tisdag 23 december 2008

God Jul!

Nu snart går vi på extralång bokrast - två hela dagar! Vi har stora planer på vad vi ska hinna med.
För litet extra julstämning kan vi föreslå t ex The Lobo ParaMilitary Christmas Special, Tors The Twelve Days of Zombie Christmas och io9.coms postapokalyptiska jul.












Ha en jätteskön helg allihop!

fredag 19 december 2008

Legenden om Sally Jones

Om man inte redan fastnat för de helt otroliga illustrationerna behöver man bara läsa baksidan:

"Detta är en historia om olösta brott i fjärran, dimhöljda städer. Det är en historia om slug ondska i feberheta djungler och om trofast vänskap på stormande oceaner. Det är en historia om längtan, hopp och grymma svek. Detta är legenden om Sally Jones."
Legenden om Sally Jones vann Augustpriset i Barn- och Ungdomsboksklassen och det är väldigt välförtjänt. Teckningarna och texten hakar i varandra och fyller ut mellanrummen på ett förtjusande sätt. Stilen, färgen, karaktärerna, ja allt är fantastiskt! Att det sen är bittert, förfärande och alldeles alldeles underbart gör ju inte saken sämre.

Helt enkelt- läs den!

torsdag 18 december 2008

Vem hoppas du kommer med klapparna?

Ah, vad skönt, jul i läsfåtöljen är det som gäller för de flesta. Och när du nu sitter där och myser -

Vem hoppas du kommer med klapparna?

Jack Skellington.
All I want for Christmas is Hallowe'en.




Döden.
All I want for Hogswatch is a day to my self.








Yoda.
For Christmas yes, the Force wisely to use all I want is, yes.








Light Yagami.
All I want for Christmas is to rule the world.









Cthulhu.
All I want for Solstice is my sanity... No, no, my insanity! And for the stars to be right and the moon to bathe in blood and the Great Old Ones to return, Iä! Iä! Cthulhu Fhtagn!




Bad Santa.
All I want for Christmas... Ah, damn, f**k Christmas.








Invader Zim.
All I want for Christmas is to conquer and/or destroy Earth.





Spindelmannen.
All I want for Christmas is to fly between the buildings with the greatest of ease - while remembering that with great power comes great responsibility.






Grinchen.
Christmas? Christmas?! Bah, humbug!

Månen har slungats ur sin bana!

Nu har äntligen efterfrågade, nostalgiskt efterlängtade Månbas Alpha (Space: 1999) kommit ny dvd-utgåva! Två ex i Skåne, skynda att fynda önskeklappen till en nörd nära dig.

onsdag 17 december 2008

Elementärt!

Ännu en film att se fram mot: nu har det börjat komma bilder från nya Sherlock Holmes-filmen, med Robert Downey, jr. som Holmes och Jude Law som Dr Watson!

The nerds are multiplying

- återväxten är säkrad!

http://www.tjuvlyssnat.se/stockholm/join-me-and-together-we-can-rule-the-galaxy-as-father-and-son

Heja Tjuvlyssnat :)

tisdag 16 december 2008

I feel the earth move under my feet...

Skåne skakade litet på sig i natt. Sydsvenskan påstår att det var jordskalv, men vi anar förstås en konspiration. Vart gömmer Barsebäck sina rester egentligen? Kan det inte vara så att vi har börjat ana framväxten av graboids i den skånska myllan?
Annars kan det förstås vara något mer alldagligt, som att atlantiderna och/eller utomjordingarna inte har skött underhållet av stöttorna i tunnlarna under Veberöd. Skärpning, grabbar. Den ihåliga jorden är i och för sig rätt så stor, men ni kan inte hålla på och försumma detaljerna sådär. (För mer information, se Thomas Pynchon, Mike Mignola, Jeff Long, Eoin Colfer och självklart Jules Verne.)
Eller just det, det kan ju vara Max Zorin som är i farten igen också. Vi får be M skicka hit 007 (och det finns bara en 007).











Och danskarna var snabba med att trycka upp en t-shirt...

/Karin Connery

måndag 15 december 2008

Spike som cowboy!

Ja, ja, James Marsters då då. Men som cowboy! I en Sci Fi Channel-film som helt enkelt ska heta - är ni redo? - Alien Western. Giant, vicious, alien bugs och Captain John Hart (ja, ja, James Marsters då då) som outlaw! I cowboyhatt! Mmm... Skicka paparazzi till filminspelningen, någon? Vi får nöja oss med hattlösa bilder tills vidare (stackars oss).












/Fan girl Karin

torsdag 11 december 2008

Var skulle du vilja fira jul?

Yes, vi flyttar in hos familjen Addams! **snap snap**

Vi skruvar upp pepparkaksfeelingen ännu ett hack. Associationerna till böcker eller filmer kanske blir litet långsökt i vissa fall, men då får man ta sig en pepparkaka till och vara snäll. Veckans omröstning:

Var skulle du vilja fira jul?

På Nordpolen.
Då har man behändigt nära till tomten iallafall. En annan som varit på Nordpolen är Lyra i Guldkompassen / The golden compass (boken) / The golden compass (filmen), vilka alla mycket varmt rekommenderas. (Man kan behöva varma rekommendationer på kalla Nordpolen.)


Framför brasan.
Så man blir riktigt varm och go och kan njuta av knastret och doften och allt. Vi tänker också på John Hurt framför öppna spisen i Jim Hensons The Storyteller.



I sängen.
Ah, to sleep, perchance to dream. Vilket får oss att tänka på Sandman förstås, men även på Charles de Lint, som är mycket väl bevandrad i drömmarnas länder.






I läsfåtöljen.
Allt man behöver: en rejäl trave böcker och en rejäl kanna te - eller en stadig tillgång på glögg. Kan ju i och för sig i vissa fall leda till vildare äventyr - se bara på vad som hände Meggie och Mo i Bläckhjärta eller Bastian i Den oändliga historien.

Vid matbordet.
Julbord!! NOM NOM NOM. En liten varning bara: minns Mister Creosote. Avstå den lilla lövtunna mintchokladen som avslutning.






På SF-bokhandeln.
Jul på Nerd Central, någon? Ärkenördarna själva kommer dock i och för sig inte att vara på plats: vi firar jul i läsfåtöljen (Karin) / vid matbordet (Anji) / framför brasan (Nene).

onsdag 10 december 2008

Kommer i vår!

Bläddrar i Svensk Bokhandels tjocka katalog Vårens böcker och hittar en massa lovande inför våren. Ett litet axplock:

Antagligen mest efterlängtad just nu är fjärde och sista delen i Stephenie Meyers Twilight-serie. På engelska (finns redan ute) heter den Breaking Dawn; på svenska ska den heta Bella och Edward och kommer i mars.



Fjärde boken i Naomi Noviks Temeraire-serie, som började med Hans majestäts drake, ska heta Elfenbensriket (Empire of ivory) och kommer på svenska i maj.




The name of the wind av Patrick Rothfuss är en riktig skattkammare till fantasyroman, som vi hade som månadens fantasy i september 2007. Nu kommer den på svenska i april; den ges ut i två band och heter Vindens namn. I april hoppas vi även att uppföljaren, Wise man's fear, ska släppas på engelska.



Sherrilyn Kenyon är ett av de allra största namnen inom paranormal romans - nu kommer hon på svenska i april med Nattens begär, första boken i Dark-Hunter-serien. Demoner, vampyrer och hämningslös attraktion utlovas.

Ett lass Stephen King på svenska: Nya romanen Duma Key i januari; Liseys berättelse i pocket i januari; Blaze (skriven som Richard Bachman) i storpocket i mars. Och i högeligen imponerande eposet Det mörka tornet: del 5, Vargarna i Calla, i pocket i februari; del 6, Sången om Susannah, inbunden i februari; och del 7, Det mörka tornet, kommer att komma i september.

Nästa del i ryske Nick Perumovs hårdkokta fantasy-serie Svärdens väktare ska heta Nekromantikerns vidare irrfärder och kommer i april. Nästa del i Michelle Pavers spännnande ungdomsfantasy Vargbröder ska heta Ondskans schaman och släpps i mars.



/Bakom kristallkulan: Kapten Karin

tisdag 9 december 2008

WoW!

Nu har vi fått in serie 3 av World of Warcraft-figurerna:Blood Elf Paladin Quin’thalan Sunfire; Draenei Mage Tamuura; Undead Rogue Skeeve Sorrowblade och Human Priestess Sister Benedron. (De kommer upp på stora hemsidan när Stockholm fått in sina.)






















/Rogue Librarian Karin

torsdag 4 december 2008

Vilken familj skulle du vilja ingå i?

Ha, det måste vara första gången - det blev oavgjort! Vi tar oss halvvägs till jobbet i kattbuss, sedan hoppar vi över till draken. Kul!

Veckans omröstning är litet inspirerad av att julen, familjehögtiden nummer 1, lurar runt hörnet (men egentligen var det Nathalee som först föreslog ämnet!). Och för en riktigt gemytlig familjejul har vi valt utifrån kriteriet fem familjemedlemmar eller fler:

Vilken familj skulle du vilja ingå i?

Familjen Addams.
Behörighetskrav: du bör vara creepy. Och spooky.










Familjen Simpson.
Behörighetskrav: du bör vara gul.







House Lannister.
Behörighetskrav: du bör vara ond.




Familjen Weasley.
Behörighetskrav: du bör vara rödhårig.






The Inhuman Royal Family.
Behörighetskrav: du bör ha superkrafter.










The Endless.
Behörighetskrav: du bör vara en antropomorfisk inkarnation av ett abstrakt begrepp.