torsdag 18 oktober 2012

Soloäventyr

Alla som höll på med spel på sjuttio- och åttiotalet måste någon gång kommit i kontakt med soloäventyr, de som på engelska kallade för Gamebooks. Idén med dem var att läsaren själv kunde påverka historien genom att fatta beslut den ställdes inför. Detta kunde röra sig om allt möjligt som vilken väg man skulle ta genom skogen, hur man skulle närma sig en sfinx på bron eller om man ville äta av maten på trollens långbord.

Dåvarande Äventyrsspel översatte och publicerade flera av de mest klassiska spelen och många är vi som har trotsat Dödens skog eller utforskat Magnamund i Ensamma Vargens kläder. Även ifall det inte finns samma utbud av spel som det bjöds på under storhetstiden så har vi några som jag gärna tipsar om.

The Warlock of Firetop Mountain
Det första av Steve Jacksons numera klassiska äventyr. Som äventyrare ger du dig in i gottsystemet under Firetop Mountain. Det ryktas att det besits av en mäktig besvärjare, men det viskas också att det finns otroliga skatter gömda i djupet. Detta är en fulländad fantasikavalkad med monster, ond magi och glimmande guldmynt.

The Golem of Brick Lane
Som Nicholas Fantom, en journalist i drottning Victorias London söker du svaret på vad det är för skuggor som rör sig i huvudstadens gränder och kloaker. Något stor håller på att hända och det är ditt ansvar att försöka blottlägga detta mysterium. Bland mumier, urverksdrivna kroppsdelar och lömska typer klädda i svart letar du dig fram till ditt livs story.

Zombocalypse Now
Du är en tygkanin och världens undergång är stundande. Mellan dig och ditt mål är det fyrtio eller femtio zombier som mumsar i sig av de fortfarande levande. Vill du försöka smyga förbi dem genom att maskera dig till en av dem, gå till sidan 183. Vill du hellre grabba tag i närmsta tillhygge och sparka odöd rumpa, vänd till sidan 11.
Soloäventyr där du tar dig an rollen som tygkanin som måste bekämpa zombiehorder, tampas med internetdejting och annat otyg.

Can You Survive the Zombie Apocalypse?
Zombier har tagit över och för att ha en chans så är det upp till dig som läsare att ta de viktiga besluten. Hur kommer du att beväpna dig? Vem kan du lite på? Kommer du handla som en hjälte eller göra allt för att skydda ditt eget skinn?

/ Johan

2 kommentarer:

Staffan sa...

I sammanhanget kan nämnas att Ensamma Vargen, tillsammans med Silverstjärna och lite annat skoj, finns tillgängligt helt lagligt online på Project Aon.

Paul sa...

@Staffan Kul, tack för tipset