torsdag 19 juli 2012

Nördarna rekommenderar: Bordertown

Är du en slukare av urban fantasy? Eller gillar du urban fantasy ibland, när den är riktigt bra? Eller är du nyfiken på vad det där urban fantasy är för något? Då ska du absolut inte missa Welcome to Bordertown.

Bordertown är en stad som ligger precis vid gränsen mellan människornas värld och Fairyland. Den är ett väldigt populärt mål för ungdomar som rymmer hemifrån - från båda rikena. Både modern teknik och magi fungerar här, men inte riktigt som det ska, och inte riktigt pålitligt. Fordon och elektriska verktyg och instrument är utrustade med spellboxes och det gäller att lära sig grundläggande etikett så att man inte kallar Truebloods älvor eller råkar ingå magiska avtal med dem. Och vad man absolut inte får missa när man kommer hit är musiken, teatern och gatukonsten. Läs mer i den här guiden.

Bordertown är också en s k "shared world", som en stor mängd olika författare skrivit om. Det började redan 1986, då Terry Windling kom på idén och bjöd in författare som t ex Charles de Lint, Emma Bull och Ellen Kushner till att skriva Borderland-historier. Efter det kom ett antal romaner och novellantologier, men efter 1998 var det uppehåll ett tag ... tills nu.

I Welcome to Bordertown bidrar bland andra nya författare som själva vuxit upp med att läsa om Bordertown: bl a Holly Black & Cassandra Clare, Catherynne M Valente, Cory Doctorow och Neil Gaiman. Dessutom medverkar författare som varit i gränslanden förut, som Emma Bull, Charles de Lint, Will Shetterly, Patricia McKillip m fl.

Och resultatet är lika ljuvligt som alltid. Tiden som gått blir del av historien: i 13 år har det varit omöjligt att hitta Bordertown - men nu är vägen öppen igen. I Bordertown självt har det dock bara gått 13 dagar utan nyanlända innan det plötsligt börjar välla in folk som pratar om "Harry Potter" och "iPhones" och att de har hört talas om denna magiska stad på "Twitter". Vi får ta del av ett antal individuella öden - varför de rymt, varför de söker sig till Bordertown, hur de klarar sig där, vad de som bott där länge tycker om de nya tillskotten. Det är gripande historier, sorgliga, roliga och dramatiska och med en helt oslagbar blandning av trovärdig realism och trovärdig fantasy. (Samlingen The Essential Bordertown från 1998 finns som beställningsvara för den som får mersmak!)

Välkommen till Bordertown, du också. Den första ölen på The Dancing Ferret är gratis för nyanlända.

/Karin

4 kommentarer:

Sofie sa...

http://escapepod.org/2011/05/05/ep291-shannons-law/
Finns att lyssna på också :)

Jennie sa...

Jag kommer och köper den på lördag.

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Jennie, vill du att vi ska lägga undan ett ex åt dig?

Andreas sa...

Oh, Cory! http://imgs.xkcd.com/blag/cory_doctorow_award_outfit.jpg