tisdag 10 januari 2012

Ett kärt återvändande till Midgård

För alla oss som tillbringade stora delar av våra unga år med att spela Sagan om Ringen och MERP har det varit länge sen det fanns ett rollspel på marknaden som kunde transportera oss till Tolkiens fantastiska värld.
Äntligen är väntan över! Cubicle 7 har nu släppt sitt nyaste verk, The One Ring. Detta är en komplett regelbok som också beskriver området kring Ensamma Berget och hur det ser ut där åren efter femhärarslaget. Detta är det första av tre släpp. I nästa bok tas Vidstiges äventyr upp och beskriver äventyrande i det gamla Arnor. Slutligen kommer en tredje bok släppas som fokuserar på äventyrande under ringens krig.

Regelsystemet är enkelt och bygger på dicepools liknande White Wolfs, skillnaden är att man använder T6:or och att man samtidigt rullar en T12 som avgör om en specialhändelse infaller eller inte.

Mycket av spelet kretsar runt hur spelarna skall överleva på de strapatser som det utsätts för. Moral och mod spelar roll och de som inte kan värja sig dukar under för mörkret som lurar bakom varje rot och stigkrök. Det är viktigt att hålla modet uppe, till hjälp har hjältarna mat, sång och sagor i ett försök att hålla skuggorna på stången.

Överlag har detta rollspelet lyckats med att fånga allt som Tolkiens värld har att ge. Det är bistert men med ett hopp i slutet av tunneln, det gäller bara att vara envis och inte låta Saurons inverkan segra.

Inga kommentarer: