tisdag 31 augusti 2010

Gibson, Hamilton, Going postal, O'Malley!

Nu har även vi fått in Zero History, mästaren William Gibsons nya roman. Läs mer om varför du ska läsa Tidsandens bäste kompis här.

Dessutom har vi fått rejäl fin påfyllning av The Evolutionary Void - tredje boken i Peter F. Hamiltons Void-trilogi - samt av samtliga sex volymer av Bryan Lee O'Malleys Scott Pilgrim, som du väl vill läsa innan du ser filmen på till exempel Fantastisk Filmfestival.
Och! Någonstans i berget av lådor som precis drällde in kommer vi att hitta Going Postal, Sky1:s filmatisering av Terry Pratchetts Discworld-bok. För en liten försmak:

måndag 30 augusti 2010

Måndagar är till för... svenska nyheter!

Det kom tre små lådor imorse (två gigantiska också egentligen, men resultatet av det blir klart först i morgon om vi har tur! Förändringar på gång i butiken...). Dessa tre små lådor var smockfulla av nyheter på svenska och pocketnyheter, vilket vi inte direkt är bortskämda med. Till att börja med...

...så dök äntligen One Piece 53 upp! Lite sen, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Vi har även fått in Restaurangen vid slutet av universum, andra delen i den nytryckta trilogin om sex delar av Douglas Adams.

För vampyrälskarna har vi äntligen fått in Vampire Diaries av L.J Smith på svenska också! Första pocketen innehåller Uppvaknandet och Kampen.

Andreas Roman har kommit ut med Någon i din säng i pocket!

Guillermo del Toro och Chuck Hogans rysare Släktet har nu kommit ut i pocket också.
Stephen Kings Duma Key har kommit ut i en mastodontpocket på svenska också för oss Kingfantaster.

Diana Gabaldons Som ett eko har kommit ut på svenska äntligen.


Melissa Marrs Mer än ögat ser har äntligen kommit ut i pocket!

Fallen Ängel av Becca Fitzpatrick är en av de stora översatta nyheterna! Moderskeppet recenserar den här, där vi också hittar det här citatet;
"Fallen ängel är en mörk och romantisk berättelse som centreras kring konflikten mellan de odödliga. Becca Fitzpatrick har flyttat mytologin om de fallna änglarna från gamla bibliska referenser till våra dagar."





/Lina, lost in a good translation

fredag 27 augusti 2010

Fredagar är till för....SPEL!

Idag har flera nyheter och en del gamla godingar trillat in, så vi tar tillfället i akt och spelar spel i helgen.

Dungeon Quest
Den amerikanska versionen av Drakborgen har kommit i nytryck! Äventyret har förflyttats till Terrinoth, världen som FFG:s Descent, Runebound och Rune Wars utspelar sig i. Uppbyggnaden är dock i stort sett sig lik och borgen ska vara precis lika dödlig som förr, över 100 sätt att dö utlovas!


Spank the Monkey
Äntligen har nya exemplar av Spank the Monkey nått butiken. Denna moderna klassiker förgyller tillvaron för alla och funkar lika bra i sommarstugan, som på tåget eller köksbordet. Detta är den engelska versionen och här ingår även expansionen Monkey Business.

Axis & Allies: Europe 1940
Europa har precis kastats in i vad som kommer att bli det blodigaste kriget i kontinentens historia. I denna nya A&A-versionen kretsar striderna runt Europa. Nya trupptyper och nationer har tillkommit. För första gången gör Frankrike entré, och på axelmakternas sida har nu Italien en egen armé. Med regler för flottbaser, flygfält och neutrala länder. 2-6 spelare och kan kombineras med A&A Pacific 1940.

Edge of Night
En ny expansion till Warhammer Fantasy Roleplay. I staden Ubersreik planerar adeln för den stundande årliga maskeraden. Men allt står inte rätt till, Morrsleib lyser starkare än på länge och i stadens skuggor hopar sig farorna. Äventyret innehåller kartor, kampanjmaterial och mer kort centrerade kring intriger och mysterium.

Tannhäuser: Troop Pack
Äntligen kommer det separata förpackningar med standardtrupper för både de Allierade och Riket. Nu kan du utöka dina scenarion med bastrupper.

Ha en trevlig spelhelg.

Star Wars 3 för 2!

These are the books you're looking for! Nu drar vi igång en kampanj på utvalda Star Wars-böcker! Köp 3, betala för två på en stor mängd titlar. En lista finns här, men det finns ännu mer i butikerna.

torsdag 26 augusti 2010

Fantastisk film på gång!

23 september börjar Fantastisk Filmfestival i Lund! Och nu har programmet börjat släppas på deras nya shiny hemsida. Årets öppningsfilm är Scott Pilgrim vs The World - som lovar att bli årets nördfilm och har den episka taglinen "An epic of epic epicness." Om man vill läsa böckerna först har vi dem på gång in till butiken igen om en vecka eller två, och de finns på postordern.

Håll utkik på FFF:s hemsida för fler uppdateringar av programmet!

När kommer nästa bok?

Stadiga inlägget "När kommer nästa bok" har uppdaterats med följande:

Borttagna från listan därför att de har kommit ut (hurra!!) är:
The Evolutionary Void av Peter F. Hamilton (vi har rentav redan sålt slut i Malmö - nya på gång in!)
Bearers of the Black Staff av Terry Brooks
The Fall av Guillermo del Toro och Chuck Hogan (vi har fått in den iallafall - på gång till de andra butikerna!)

Nya datum:
Nick Perumov: Nekromantikerns ensamhet del 2 kommer nu inte hinna komma till Bokmässan - nytt datum är oktober.
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear. Nu äntligen bekräftat datum på uppföljaren till The Name of the Wind - mars 2011.

Dirk Gently på BBC!

BBC ska göra ett pilotavsnitt till en (eventuell) framtida TV-serie baserad på Douglas Adams Dirk Gently's Holistic Detective Agency! Försiktig optimism! Det är ju Beeb - det skulle kunna bli Doctor-bra.

Ni känner väl alla till Liftarens guide till galaxen tar jag för givet - men om ni inte har läst Dirk Gently-böckerna är det för (Schrödingers) katten hög tid! Tidsresande Oxford-professorer, elektriska munkar, spöken, omöjliga soffor, försvunna katter, demoniska skivkontrakt, nordiska åskgudar, och Samuel Taylor Coleridge. Och så Dirk Gently, holistisk detektiv - han löser hela brottet, i alla dess kvantmekaniska förvecklingar. Ren läsnjutning.

/Kapten

onsdag 25 augusti 2010

Superfight!

Som en uppföljare till Johans tips om superhjälte-böcker och till omröstningen om crews som Joss vann blir veckans fight en kollektiv superfight! Alla medel tillåtna! Om ni undrar vilken dimensions eller tidsålders konstellation av gängen som gäller så svarar vi: ni väljer! (Och så undrar vi: vad är collective noun för superhjältar? A league of superheroes? A bevy of superheroes? A shoal? A flight? A honking? Förslag välkomna!)

Who would win in a fight?

Justice League of America








Avengers










X-Men







B.P.R.D.







Watchmen










Boys










Runaways

Joss Whedon is our master now

... som alltid. Så här blev resultatet i senaste omröstningen, som cirkeldiagram tack vare Polldaddy:
Som ni ser så äter Whedon-gängen alla de andra. OM NOM NOM

Nominerade till World Fantasy Award

Igår presenterades de nominerade till World Fantasy Award för 2009. Vinnarna presenteras på den 36:e World Fantasy Convention i oktober.

Nominerade för bästa roman:
Läs hela listan här.

tisdag 24 augusti 2010

Nördarna rekomenderar: Tre böcker om superhjältar

Även om superhjältar har varit en del av underhållningskulturen sedan 30-talet, så har inte deras roll i den skönlitterära världen varit lika påtaglig som på film, tv och i serier. Det finns dock flera böcker och världar som kretsar runt människor med förmågor och krafter som närmast går att jämföra med den klassiska superhjälten, och här tre tips värda att kika på.

The Amazing Adventures of Kavalier & Clay - Michael Chabon
Två unga kusiner med ett stort serieintresse och stor beundran för Harry Houdini möts i New York under 1930-talet. Tillsammans skapar de The Escapist i ett försök att slå sig in i den växande serievärlden. En blandning av judisk mysticism, amerikansk historia och ett genuint intresse för serier och dess historia gör The Amazing Adventures of Kavalier & Clay till ett måste i varje serieintresserad persons bokhylla. Många av de karaktärer och händelser som Michael Chabon berättar om har inspirerats av verkliga storheter som Siegel, Eisner och Kirby. Detta mästerverk tilldelades 2001 års Pulitzerpris för bästa skönlitterära verk och en spinnoff-serie skapades där The Escapists äventyr fick eget liv.

Super Powers - David J. Schwartz
Efter en vild fest på en studentkorridor kantad av en storm och alldeles för mycket hembränt, vaknar fem vänner upp med varsin klassisk superkraft. Vännerna bestämmer sig för att skapa en grupp som ska bekämpa brottslighet och orättvisor, men vad händer egentligen med dig när du plötsligt kan flyga, göra dig osynlig eller läsa andra personers tankar? Vem kan du lita på och vem vill utnyttja dig? David J. Schwartz drar inspiration från klassisk superhjältekanon och skapar tankfulla situationer.


Wild Cards - Red. George R. R. Martin
1987 publicerades den första antologin med noveller som utspelar sig i Wild Cards universum. Här skakades jorden av en intergalaktisk pest efter andra världskriget. Majoriteten av de som insjuknade i farsoten avled, men vissa utvecklade istället fantastiska förmågor, dessa personer kom att kallas Aces. Dock fanns det även de som överlevde sjukdomen men med fruktansvärda mutationer som följd, dessa döptes av pressen till Jokers. I Wild Cards-världen finns allt från hjältar fyllda med ideal till kraftfulla individer anställda av FN eller Pentagon som kämpar om politisk makt och olja, lokala förmågor och världskändisar sponsrade av multinationella företag. Kända personer från vår historia har ibland tagit en annan väg, till exempel är Jim Morrison ett Ace känt som The Lizzard King, Frank Zappa blev en general inom amerikanska armén och Mick Jagger är varulv.

Inside straight från 2008 låter flertalet Aces och Jokers vara med i uttagningarna till America's next Superhero, en dokusåpa som ska utse nästa stora hopp, en väldigt underhållande antologi som borde läsas av alla superhjälteintresserade köksfilosofer.

torsdag 19 augusti 2010

Fredagsfilm

Den här helgen har en grym tv-tablå! Inte bara Sagan om ringen-trilogin på trean tre kvällar i rad, utan en del bra skräck och sci-fi också. Och lite annat smått och gott.

Bio:
The Expendables - förra veckan hade denna nittitalsrulle premiär, kanske hade kunnat heta The Last Action Heroes? Alla de stora biffarna i en och samma rulle lovar action i kubik.

Dvd:
Sky Crawlers - Vi har fått in den på både svensk DVD och blu-ray! Regissören bakom Ghost in the Shell ligger bakom denna lilla pärla.

TV: Fredag:
TV3 21.00 - Sagan om ringen - Härskarringen - Första filmen i Ringentrilogin. Behöver nog inte en närmare introduktion än så.
TV3 02.15 Skeleton Key - Kate Hudson är en sköterska som upptäcker en läskig vind i huset hos sin vårdnadstagare. Hoodoo och läskigheter.
Kanal 5 22.00 - Resident Evil - Milla Jovovich i sin ikoniska roll som Alice. Virus och zombies och Umbrella Corporation.
TV6 22.00 - Pluto Nash - Nittitalet verkar vara på g även på filmfronten, så varför inte nämna denna nittitalsrest?

Lördag:
TV2 21.00 - Sagan om de två tornen - Sagan fortsätter.
Kanal 5 21.00 - Världarnas krig - Aliens invaderar jorden och Tom Cruise kämpar för sin familjs överlevnad.
TV6 16.15 - Den oändliga historien - Sagoklassikern! Bastian Balthsar Bux måste rädda Fantasien med sin fantasi.
TV6 21.00 - Happy Gilmore - Har inget med våra genrer att göra egentligen, men den är så fruktansvärt dålig på ett så himla bra sätt, så jag lägger med den ändå när kaptenen ändå är på semester och andre styrman är upptagen av sina sysslor. Muhahaha!

Söndag:
TV3 14.00 - The Librarian - En saktmodig bibliotekarie kastas in i en jakt på en artefakt som stulits från dennes bibliotek. Drama! Komedi! Äventyr! Romans!
TV3 21.00 - Sagan om konungens återkomst - Avslutningen på trilogin, sen får man komma in till oss och köpa blu-rayboxen för att kunna se den åter och åter igen.
TV4 21.00 - No country for old men - Samme man som skrev The Road/Vägen har även pennat No country for old men, som senare blev en film under Cohen-bröderna. Finstämd och melankolisk

/Lina, dansandes på borden

Nördarna rekommenderar: Retribution Falls

Kapten Frey har haft ett par svåra år där ljuspunkterna har bestått av bortspelade pengar, bortsupna kvällar och bortglömda kvinnor, större delen av hans manskap skulle nog ta första chansen att lämna "The Ketty Jay", om det inte var för deras egna problem och brokiga förflutna.

Den slitna besättning på smugglarskeppet får ett erbjudande som låter för bra för att vara sant. Men varför skulle de inte ha tur för en gångs skull? Efter alla motgångar och hårda turer skulle väl livet för en gångs skull kunna le en smula åt rätt håll?

Med en huggare i ena handen, en flaska rom i den andra, en revolver i byxlinningen och en golem som stöd finns det kanske en chans för Kapten Frey att slutligen kunna förbättra sin situation i världen.

I Chris Woodings retrofuturistiska värld seglar aeriumfylda luftskepp fram över hav och skogar. Smugglare, pirater, äventyrare och slikt avskum håller sig borta från koalitionens stora krigsfrigatter medan schismen mellan ärkehertigen och de troende växer.

Retribution Falls är boken för alla som gillar hissnande äventyr, slitna typer, snabba tungor och den som får slå underifrån.

/Johan

onsdag 18 augusti 2010

Best crew to roam about

Efter ett par veckor utan kapten vid rodret har vi här i butiken funderat över det här med besättningar. Det finns ju ett gäng därute och de står nästan alltid i skuggan av sin tjusige, swashbuckling karismatiske kapten. Men om kaptenen är ur bilden -

Vilken besättning rockar mest?

Serenity - En brokig samling själar som trots sina hårda yttre döljer hjärtan av guld.

Galactica - Konflikter i överflöd och en konstant kamp för sig egen överlevnad till trots så får de ändå till något.

Scooby Gang - Nu pratar vi såklart inte om gänget med hunden, utan de med the buttmonkey istället. Buffy och hennes gäng är mer en familj än något annat, och vars band är kevlarbelagda.

The Protector - Skådespelargänget som spelar skådespelargänget i Galaxy Quest som spelar besättningen ombord. Avsnittet har spritt sig ut i universum och en något naiv alienras tar dem för riktiga hjältar och engagerar dem i deras konflikt ute i universum. Protectorgänget får gå in i sina roller på blodigt allvar.

Torchwood 3 - Ett sammanknutet gäng som jobbar i det dolda för Englands säkerhet. Deras lilla grupp rymmer mycket hjärta och smärta. Och naughty deeds. De visade sig vara lite väl otursförföljda dock, och deras tid tillsammans kan väl kallas bitterljuv som bäst.

Revenge - I Princess Bride har Dread Pirate Roberts ett skepp som heter Revenge och även om dessa tre filurer inte är med som besättning så är de verkligen gruppen bakom/bredvid/nedanför den fäktande kaptenen. Vizzini, Fezzik och Inigo Montoya är kanske inte så kära mot varandra, eller så samarbetsvilliga, eller trevliga, eller.. De hänger ihop iaf!

Andromeda - Kapten Dylan Hunt och skeppet Andromeda Ascendant hittas av ett bärgningsfartyg efter att ha varit fast i en händelsehorisont i över 300 år. Han rekryterar sina räddare till sitt uppdrag att åter få ordning i universum.

Destiny - SG-U har en udda besättning som mest snubblat ihop och gör bästa möjliga av en omöjlig situation. Eller bästa möjliga förresten ...

lördag 14 augusti 2010

SydCon 2010

Spelar rollspel, brädspel eller andra spel? Vill göra det med andra, nonstop i en hel helg? Känner för att gå på workshops, föreläsningar eller bara hänga i cafeterian? SydCon har alltihop och går av stapeln 20-22 augusti, om precis en vecka alltså. Konventet är för gamers vad festivalen är för musikälskare, här ser du de senaste nyheterna, upplever de bästa spelen och träffar nya och gamla vänner. Så vad väntar du på? Du anmäler dig till SydCon här, och kollar in schemat här.

fredag 13 augusti 2010

Film är bäst på ... tv?

bio verkar de fortfarande gotta sig åt att ha släppt både Predators och Inception (och ärligt, vem skulle inte nöja sig med det?) för det händer inget extraordinärt i helgen. Orkar man vänta med bio tills på onsdag så har Vampyrer suger premiär då, en komedi baserad på alla vampyrrullar som kommit på sistone.
På tv är det desto tätare med filmer, eller vad sägs om det här upplägget?

Tv-fredag:
Lady in the Water på TV6 kl 22.50
Batman & Robin på TV3 kl 23.15
Fredagen den 13:e på Kanal 5 kl 23.45 (förstås ;) )

Tv-lördag:
Lemony Snicket på Kanal 5 kl 18.00
Liftaren på Kanal 5 kl 22.00
Blade Trinity på Kanal 5 kl 23.40
Batman Forever på TV3 kl 00.00

Tv-söndag:
The Incredible Hulk på TV3 kl 21.00
Batman återkomsten på TV3 kl 23.20

Dvd-premiär:
Till vildingarnas land, den trolska filmen om den klassiska barnboken, har kommit in till butiken. Sveps med i Max flykt och ligg i hög med storfotade monster.
Eller kanske Solomon Kane? En man som jobbat för Elisabeth I och som gjort det till sitt uppdrag att förgöra ondska där han finner den.

onsdag 11 augusti 2010

The Evolutionary Void - nu i butiken!


För alla som väntat på tredje delen av Peter F. Hamiltons void-serie så är nu väntan över! The Evolutionary Void är här.

Konsten och verkligheten och det där ...

Det finns mycket fint, mycket konstigt och mycket som vi drabbas av intensivt habegär över därute. Eller vad sägs om konst inspirerad av China Mieville? Eller klassiker som Jules Verne med så fina omslag att det förvandlats till konst? Eller ett tryck av en konstnär som också är en älskad författare, som av Niffenegger till exempel? Eller vad sägs om några fagra herdinnor i proslin, med det där lilla extra? Den här skulle göra sig fint i bokhyllan tycker vi, gärna bredvid någon av de finare mash-up-böckerna. Ack ja, man kan ju drömma ...

fredag 6 augusti 2010

Filmfredag

Filmfredagdags! Utbudet är lite magert i helgen, men det är en del bra serier som visas i alla fall. Kom in och köp lite tre för två-böcker istället för att fylla ut helgen med all goodness.

Bio:Predators har premiär ikväll! Den här gången utspelar sig jakten på deras hemplanet. Den är späckad med stora namn och blodiga specialeffekter.

Premiär idag har även nyinspelningen av Karate Kid med Will Smiths son Jaden. Den kan åtminstone stoltsera med Jackie Chan, och lite mer wicked specialeffekter. Trailer ger oss träningsmontage längs kinesiska muren och sit ups à la pole dancing.

Fredag:

TV3 oo.50 - Barb Wire - Imdb beskriver den med raden "Post-Apocalyptic remake of Casablanca set in a strip club". Pamela Anderson är barägaren/bounty huntern som är filmens protagonist.
Kanal 5 00.25 - Poltergeist - Steven Spielbergproducerad skräckis som blev nominerad till tre Oscars. Ett hus med som vilar på en förbannelse, och scenen som gjorde oss alla dödsrädda för myrornas krig på TV:n.
TV6 22.00 - Battlestar Galactica - Avsnitt tre och fyra visas efter varandra ikväll, hurra hurra! En av de bästa tv-serierna på länge, som få kan ha missat vid det här laget.
TV6 00.05 - V - Efter Battlestar så kommer två avsnitt från V, originalserien från början av åttiotalet. En perfekt tv-kväll helt enkelt!
Lördag:
TV3 02.45 - Ong Bak - Ting måste återföra Ong Bak till sin by, och måste använda sina Muay Thai-kunskaper, fastän han lovat munkarna han växt upp bland att aldrig använda dem i kamp.
TV4 22.10 - Angel - Spin-offserien från Buffy är värd att ses den med, med bra story arcs, fantastiskt bra karaktärer och en stor dos humor.
Kanal 5 22.00 - Grosse Point Blank - En lönnmördare åker till sin skolåterträff, både för jobb och nöjes skull. Eller nöje och nöje, hans psykolog rekommenderade honom att åka.
TV6 21.00 - Ghost Rider - Nicholas Cage med huvudet i flammor på en motorcykel.

Söndag:TV3 03.15 - Vampire Bats - Korruption, mord, droger och "mutant vampire bats with extra fangs". Vad mer kan man begära? Plots and depths be damned en slösöndag, speciellt när Lucy Lawless är med!

torsdag 5 augusti 2010

Lite Poe på kvällskvisten?


Såhär när sommaren börjar lida mot sitt slut (ja, vi vet, massor av sommar kvar, men kvällarna börjar faktiskt bli mörkare) så sätter Malmö Stadsteater upp en skräckmästare - Edgar Allan Poe!
Det är De dödas skrik - fyra novellpjäser med olika skräckmoment - och de sätts upp på Hipps innergård som en del av Malmö Sommarscen och är alltså gratis! Kan man inte ikväll kl 21.00 (kom i tid!) så går den flera andra kvällar också. Kolla programmet här.

Nyheter!

De senaste dagarna har det trillat in en del kul! Här är ett litet axplock från det vi plockat upp från våra otaliga kartonger.

Scott Pilgrim's finest hour, sista boken i serievärldens senaste stjärnskott dök upp i dagarna. Filmen har premiär i höst, var vet vi dock inte än.

Efterlängtade Mahanjis väktare har äntligen dykt upp, efter lite förseningar. Du får både äventyr och bakgrund
Vi har fått in en alldeles utomordentlig kalender för de som vill vila ögonen på vackra målningar med blodiga zombies och en och annan blomkål.

När jag säger Neil Young, så är säkert serier det första du tänker på. Musik, pfft! Youngs Greendale är baserad på skivan med samma namn, som har beskrivits som en 10-låtarsrockopera. Den är i kartonnage, inplastad och fin. På Amazon finns lite bilder från insidan och långa och utförliga recensioner.

Lol Cat Bible! U kan haz! Is full of religun! An' Ceiling Cat!

En ny bok från Quirk, som står bakom Pride, Prejudice and Zombies. Ett virus förvandlar Trekkies på ett konvent till zooombies! Klingonzombies, red shirt zombies, Ferengizombies! Kan fejkphasers ta död på levande döda?