måndag 13 december 2010

Up, up and awaaay!

Vi börjar närma oss årsdagen för den första tyngre-än-luft-flygturen - bröderna Wright fick upp sin Flyer 17 december 1903. Så veckans omröstning handlar om att flyga: what is the only way to fly?

Vad är ditt favoritflygsätt?

För egen maskin
Konsten, eller rättare sagt knepet, med att flyga är, som vi väl alla vet: att kasta sig mot marken och missa. Alternativt att vara född på en planet med röd sol. Alternativt ha tillgång till fairy dust. Eller: up on the table, arms out, knees bent, fingers together - now flap!


Flygplan
Klassiska biplan, smidiga jaktplan, snabba jetplan (synliga eller o-), eller andra varianter.


Rymdskepp
För den som vill boldly go where no human has gone before. Eller klara the Kessel run på 12 Parsecs. Eller smuggla kor mellan planeter. Eller resa i tid såväl som i rymd. Hemmabygge rekommenderas den händige.Luftballong
Och det säger ju sig självt att ska man resa i ballong ska man göra det med champagne. Bland andra ballongfarare finns en baron och en doktor.
Zeppelinare
Steampunk-färdmedlet framför alla andra!
Flygande matta
Det föredragna färdmedlet för arabiska magiker och somliga fabler.


Kvast
Det föredragna färdmedlet för häxor med spetsig hatt och katt.Jetpack
"Do you see a future with this girl?"
"Like, with jetpacks?"
Framtiden är här - where's my jetpack?!


Drake
Kräver viss träning före; kan leda till äventyr och hjältedåd av många olika slag.


Släde & renar
En klassiker så här års. Om man vill avvika från normen kan man spänna fast stora galtar framför släden istället.
Flygande bil
Hovercar-varianten, eller eventuellt en förhäxad version? Eller bara en Delorean helt enkelt?


Vingar
Man kan göra vingar i vax, men då får man akta sig för solen. Eller några steampunkvingar, men då får man akta sig för regnet så det inte börjar rosta. Eller så kan man förvandla sig till en fladdermus och fladdra iväg i månskenet eller till en skata och flaxa iväg över taken. Eller så är man mutant och vecklar ut sina vingar.

Skjutas ur kanon
Baron von Münchhausen red i alla fall på en kanonkula. Kelly Link beskriver hur folk reser genom att bli skjutna ur kanoner, med bagage och allt. I Jules Vernes Från jorden till månen reser de till ostsatelliten genom att bli skjutna ur en kanon.


Pegasus
Den grekiske hjälten Bellerofon dräpte Chimaira sittandes på Pegasus. Gorgondräparen Perseus har också ryktats rida på den bevingade hästen. Pegasus har även setts i olika versioner i Disneys tappning: som sidekick till Herkules, eller som del av Pastoralmytologin i Fantasia.

4 kommentarer:

Linnéa sa...

hmm svårt val, jag vill kunna flyga för egen maskin OCH flyga på en drake.

fast om jag kan flyga själv kan jag ju flyga med en drake :)

nene sa...

Åh vad svårt! Jag vill ju flyga på alla sätten! Det följer en så massa andra saker med det här ... Champagne säger ni? Eller steampunk? Eller egna vingar? Eller en egen drake? Eller en egen matta? Jösses ... Jag får blunda och trycka.

Anonym sa...

Det här var nog svårast hittills!

Jag tänker som nene skriver - vill pröva alla sätten! Nu! Blunda och peka...

Fast apropå nene så landar nog rösten på att förvandlas till fågel. Men det skulle nog inte bli en skata av mig, snarare en gråtrut eller liknande.

Urrk sa...

Jag har precis börjat titta på Ture Sventon så för min del blir det en flygande matta :)