lördag 8 december 2007

Har sett Guldkompassen!


Nu har vi varit på bio igen! Guldkompassen bygger på första boken i Philip Pullmans trilogi His Dark Materials/Den mörka materian, och ända sedan vi läste böckerna första gången har vi längtat efter att få se världen (världarna) de utspelar sig i. Och nu har vi fått göra det!

I en otroligt vacker film får vi följa flickan Lyras farliga äventyr i en annorlunda värld där din själ går bredvid dig i djurform, så kallade daimoner. Lyra och hennes daimon Pantalaimon färdas från Oxford till Svalbard och möter häxor, pansarbjörnar, zyjenare, Slukare och präster i sitt sökande efter sanningen om Stoft: en sanning som den mäktiga kyrkan (Magisteriet) vill dölja.

Filmens miljöer och karaktärer är mycket snyggt och storslaget genomförda. Mycket av själva huvudhandlingen - om Stoft - förbigås tyvärr ganska flyktigt, men det har väl främst två anledningar. Dels att annars skulle filmen bli dubbelt så lång (vilket den hade kunnat få vara!), och dels att annars hade en massa konservativa kristna blivit upprörda (vilket de hade kunnat få bli).

Vi vill nämna också att precis som böckerna inte är barnböcker så är filmen ingen barnfilm. Vi skulle inte hindra någon från att läsa eller gå på bio, men dels är det litet avancerat och för kusligt för småbarn - och dels är det fullständigt njutbart även för dem vars daimoner har stelnat i en form.

När kommer nästa del då, The Subtle Knife? Vi längtar!

/Karin och Pyrrheus
(skaffa din egen daimon här!)

Inga kommentarer: