fredag 1 mars 2013

Vilket bokformat föredrar du?

Veckans omröstning blir inte en fight utan mer en marknadsundersökning. Vi är nyfikna på vilket bokformat som är din favorit. Om pris och tillgänglighet vore irrelevant - vilket format skulle du allra helst vilja ha din nästa favoritbok i?

Vi har valt ut de vanligaste formaten - det finns förstås många fler av olika kreativa slag. Först en samlingsbild på några av dem för storleksjämförelse:

Stor inbunden
Oftast runt 23,5 cm hög. Hård pärm, skyddsomslag,  sidorna bundna i ryggen.


Liten inbunden
Ett format som är lite ovanligare; runt 21 cm hög. Hård pärm, skyddsomslag, sidorna bundna i ryggen.
Kartonnage
Finns i lite olika storlekar men den avgörande skillnaden mot inbunden är att sidorna bara är limmade i ryggen och oftast saknas skyddsomslag.
Storpocket
Mjuka pärmar, limmad i ryggen, ca 23,5 x 15 cm.


Pocket - b-format
Mjuka pärmar, limmad i ryggen, ca 19,5 x 12,5 cm. (Vanligt format på brittiska pocketböcker.)

Pocket, a-format
Mjuka pärmar, limmad i ryggen, ca 17,5 x 11 cm. (Vanligt format på svenska och amerikanska pocketböcker.)

Ljudbok
För dig som helst vill lyssna på boken, i olika format (skiva, mp3, någon som läser för dig osv).
E-bok
För dig som helst vill läsa texten i elektronisk form, på skärm/läsplatta/i e-boksläsare osv.

19 kommentarer:

Magister sa...

Om jag får vända på det och välja det format jag tycker minst om, så blir det storpocket (kombinerar den inbundna bokens fel med pocketbokens fel, utan någonderas fördelar), och det där nya idiotformatet som Roc har hittat på till Dresden Files (högt som en storpocket, smalt som en vanlig pocket). Och framför allt HATAR jag när förlagen byter format mitt i en serie, som Tor har gjort med Taltos-serien.

Staffan sa...

Kartonnage. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i skyddsomslag - det känns som om de mest tar stryk och är i vägen. Hårda pärmar är bra, men inte pappret som är virat runt dem.

Anonym sa...

Storpocket, lätt!
Det snyggaste och lässkönaste formatet någonsin uppfunnet. Vad Magister än tycker.

Carl sa...

Nej nej nej :) Storpocket är ju superbra när man ligger och läser i sängen/badkaret. Lätt att knyckla till som man vill ha den men ändå greppvänlig. Man slipper oftast problemet som små pocketböcker har med för små marginaler så att det blir svårt att läsa de första/sista teckenspalterna när man är i mitten av boken.

Erika sa...

Kartonnage. Gillar inte skyddsomslagen, och känns fortfarande som en "riktig" bok ;)

melladh sa...

Alltså det är ju en jobbig fråga. Egentligen inbunden utan skyddsomslag, men jag röstar ändå på kartonnage, för jag föredrar gemene bok som kartonnage just på grund av hur omslaget är gjort, även om jag föredrar en sydd rygg.

Emilia sa...

Inbunden eller kartonage, alla gånger. När man väl satsar på att köpa en bok så känns det fel att köpa den i ett format som dels känns som att det kommer hålla från elva till middag, dels är jobbig att hålla i. Nej, hårda pärmar ska det vara!

Lena sa...

Med a-pocket får man plats med fler böcker i bokhyllan! E-böcker tar visserligen ännu mindre plats, men då kan man inte kolla folks boksmak lika lätt som med pappersböcker.

Mahadi Ahmed sa...

Personligen beror det helt på vilken bok jag ska ha. Är det en efterlängtad bok av en författare jag känner igen så vill jag ha den stor inbunden. Är det en helt ny serie av en för mig obekant författare så köper jag hellre en poket version då dem är billigare.

Rebecka sa...

Jag föredrar någon av de mindre pocket typerna. De är mest praktiska att bära omkring på (har ofta någon bok med mig i väskan) då de är lättare och tar upp mindre plats. Skulle dock aldrig kunna köpa en ljudbok eller e-bok. Jag vill ha riktiga böcker med sidor, trycksvärta och den där härliga doften av ny bok. ;)

Linda sa...

Stor inbunden ^^ De är allmänt finare i bokhyllan ^^ Dock är pocket smidiga om du ska resa iväg någonstans ^^

Men jag gillar när en bok faktiskt inte riskerar att gå sönder helt plötsligt. :)

Sven F sa...

Favorit: Storpocket!

Anonym sa...

Pocket a-format och pocket b-format går båda ner i fickan på min rock, vilket jag tycker är absolut önskvärt när det gäller böcker. Jag vill dessutom gärna ha möjlighet att köpa boken i e-boksformat, helst såklart till pocketpris om det är möjligt, och helst såväl pocket som ljudboksalternativet och eboksalternativet till de böcker jag använder i undervisningen.

Hårdpärmar ställer jag mig fullständigt kallsinnig inför, de blir onödigt tunga att bära omkring på och har så vassa hörn.

Tomas Pålsson sa...

Jag måste lägga en röst på ''Pocket - b-format'' Blir inte för tjcok, men fortfarande lagom att ta med sig överallt. Fast är det en riktig favoritbok så vill man såklart ha den inbunden... Inte av praktiska skäl dock ;)

Anders sa...

inbundna böcker är inte fel, men pocketböcker är skönt när man inte vill lägga ner pengar, som när man testar en ny författare eller skaffar sig en resebok. Sedan är det skönt med e-böcker och talböcker. Då dessa inte tar stor plats, en läsplatta kan rymma fler e-böcker utan att ta för mycket plats eller att man riskerar att hamna utan läsmaterial, och talboken är skönt att ta med när man gör annat som kör bil eller ex diskar. Så det känns fel att bara välja ett format som favorit :-)

Jessica sa...

Jag gillar inbundna bäst men pocket är praktiskt. Jag har inte fastnat för eböcker utan har lånat dom på biblioteket.

Anonym sa...

Liten inbunden. Inbundna böcker håller bättre och är roligare att bläddra i, och om de är lite mindre är de lättare att ta med sig i väskan :)

Miriam - Schitzo-Cookies bokblogg sa...

Storpocket! Sköna att hålla i och sköna att läsa med lite större text ^^

Jennie sa...

Pocket eller möjligtvis storpocket. Lätt att bära i väskan ihop med matlådan och inga pretentiösa omslag som jag förväntas vara rädd om. Känner mig inte heller osäker när jag tar med en pocket i badet. Skulle däremot vilja ha en liten notis om boken håller för bastu. Gail Carriger går upp i limningen.