fredag 30 november 2012

TV-serie-VM avgjort!

Med lite hjälp av sina vänner seglade USS Enterprise in på förstaplatsen i TV-serie-VM! Världens bästa TV-serier är alltså:


Dans!






Ber om ursäkt ifall gif:arna är svåra att se - ett sånt här tillfälle tarvar wizard photos! Resultatet:

torsdag 29 november 2012

Organiserat nörderi i vår

Till våren 2013 får södra Sverige två nya tillfällen för nördar att träffa likasinnade och prata fantasy, science fiction och skräck tills man fått sitt lystmäte och mer därtill. I slutet av mars är det dags för bokhelgen Andra Världar i Mullsjö, och i mars eller april blir det Malcon 3 här i Malmö!

Malcon 3 kommer att bli Malmös egen science fiction- och fantasykongress, à la nyligen avlupna Kontrast i Uppsala (dock blir det troligast en endagarskongress). Planeringen pågår för fullt inom Malmöfandom, som hälsar: "vi är öppna för möjligheten att fler hjälper till och anordnar Malcon 3. Känner ni att ni vill vara med och att ni har någon speciell talang eller kunskap, kontakter inom Malmö, erfarenhet av sf-kongresser, driv, engagemang, eller helt enkelt bara viljan själv ..." Nästa vecka är intresserade välkomna till Panel-café tisdag 4 december - där kommer idéer inför Malcons program att föreslås och diskuteras. (Oroa er inte över hövan om ni missade Malcon 1 och 2: de var ganska länge sen och ganska ... små.)

Andra Världar äger rum 22-24 mars i Sägnernas Hus utanför Sandhem i Mullsjö kommun. Folktromuseet kommer att ge en fantasieggande bakgrund till ett bokparty för dig som läser och skriver "fantasy, science fiction, steampunk eller om varulvar, därulvar och andra mystiska saker". Ambitionerna är aktiviteter, diskussioner, seminarier och liknande kring böcker inom våra genrer. Det är också ett tillfälle att upptäcka nya (favorit?)författare: uppemot ett femtiotal mer eller mindre kända författare kommer att finnas på plats med sina böcker och därutöver erbjuds ännu fler titlar. Om du som författare vill vara med är du välkommen och kan läsa mer här, och om du har önskemål eller idéer om programmet går det också utmärkt att höra av sig!

/Kapten Karin

onsdag 28 november 2012

Nördcafé: High fantasy!

Nästa vecka, 5 december, är det åter dags för Nördcafé Malmö! Den här gången är den episka rubriken "High fantasy: Konservativ sörja eller politiskt sprängstoff?" och kvällens nörd är ingen mindre än Johanna Koljonen!

Arrangören Briza Maxima presenterar kvällen: "Tillsammans med Johanna Koljonen tar vi avstamp i George R.R. Martins Game of Thrones, Tolkien och mängder av andra ikoniska verk.

Vi tittar på myternas bakgrund, och gör en djupdykning i fantasygenrens rötter i 1800-talsromantiken. Johannas expertis ligger i den engelska litteraturen och konsten, vilket passar ypperligt, då detta är myllan Lewis och Tolkien stammar ur - så denna gång inleder vi med ett regelrätt föredrag, som sedan ligger till grund för gemensamma samtal.

Kvällens nörd:
- Johanna Koljonen, rikskänd nörd efter vinsten i På Spåret, programledarskap för P3 Kultur, Jättestora frågor med Johanna Koljonen, samt självklart TV-cirkeln med eftersnack till SVT:s visning av Game of Thrones.

Du hittar mer information om Johanna på hennes blogg.

Kostnad: 80 kr inkl. lättare förtäring. Biljetter finns på Tickster! Ev. restplatser säljs i dörren."

Plats: FormDesign Center på Lilla Torg. Tid: 18.00 onsdag 5 december.

onsdag 21 november 2012

Den mest episka Hobbit-trailern hittills.

Dagens episka video av episka mått: Youtube-användaren joatmonjb har klippt ihop samtliga (?) långa och korta trailers för The Hobbit till en enda lång episk trailer. Titta och njut.



För den som vill ladda lite mer börjar vi nu fylla butikerna med Hobbit-prylar. En klassisk väggkalender eller en riktigt episk väggkalender för nästa år, en liten Bilbo eller kanske en Thorin eller en Gandalf, eller en kramgoare Gandalf, en egen Sting, komplett med svärdskampljud, eller en dvärgayxa om man känner att den ligger bättre i handen, många fina t-shirts och posters, och mycket mer. Vi kommer även att få in Ringen igen, för den som törs.

torsdag 15 november 2012

TV-serie-VM: Semifinal 2!!

Tanken hade varit att fyra från varje semi går vidare till finalen, men Angel- och Twin Peaks-fansen hade andra planer: delad fjärdeplats betyder naturligtvis att båda går vidare, tillsammans med ettan Sherlock, tvåan Monty Python och trean Stargate SG-1.

TV-serie-VM: Semifinal 2

Big Bang Theory











Torchwood







Arkiv X














True Blood
















Battlestar Galactica (2003)











Babylon 5









Star Trek: The Next Generation











Supernatural











Det var ingen som sade att det skulle vara lätt.

tisdag 13 november 2012

Vilken Time Lord är du?

Har du också alltid önskat att du var en Time Lord? Här finns nu grunden till dina egna äventyr:

Själv är jag Bokhandlarens åttonde regeneration, och jag bär pirathatt! Brilliant. Vår skeppskock Johan är min reskamrat, och min catchphrase blir Apollonius! Isåfall drömmer jag om att en gång i tid och rymd träffa en Apollonia, så att jag kan säga "Apollonius, Apollonia!" Om min TARDIS kameleontkrets är trasig vill jag att den ska se ut som ... hmm ... tja ... en trädkoja.

/Kapten Bokhandlaren

Via Doctor Who and the Tardis by Craig Hurle.

torsdag 8 november 2012

TV-serie-VM: Semifinal 1!!

Om upplägget för semifinalerna kan du läsa här. Och nu, utan vidare åthävor:

TV-serie-VM: Semifinal 1

Sherlock









Angel












Star Trek The Original Series
















Dead Like Me















Monty Python's Flying Circus












Being Human












Twin Peaks
















Stargate SG-1













Låt valångesten spelen begynna!

TV-serie-VM: Dags för semifinaler!

Lyckligtvis kom resultaten tillbaka i den sista kvartsfinalen! Vidare till semi gick: Star Trek TNG, Twin Peaks, Supernatural och Stargate SG-1.

Så här lägger vi upp semifinalerna:


Röster % Plats Till semifinal nr
Sherlock 160 34 1 1
Big Bang Theory 93 20 2 2
Angel 81 17 3 1
Torchwood 58 12 4 2
Arkiv X 141 27 1 2
Star Trek TOS 74 14 2 1
True Blood 67 13 3 2
Dead Like Me 61 12 4 1
Monty Python's Flying Circus 112 30 1 1
BSG (2003) 63 17 2 2
Being human 46 12 3 1
Babylon 5 41 11 4 2
Star Trek TNG 100 23 1 2
Twin Peaks 93 22 2 1
Supernatural 81 19 3 2
Stargate SG-1 49 11 4 1


Om vi tyckte det var svårt förut ...

torsdag 1 november 2012

Verkligheten lite närmare SciFi!


För ett par veckor sedan tillkännagav the European Southern Observatory att man upptäckt en ny planet runt stjärnan Alpha Centauri B, en av våra närmaste grannar i Vintergatan, bara fyra ljusår bort!
Planeten har nästan samma massa som jorden, men dessvärre är den så nära sin stjärna att den har en omloppsperiod på bara tre dagar. Mycket nyårsfirande där alltså, så länge man kan stå ut med att gå på lava.
Men hav förtröstan! Tekniken som använts för att upptäcka den här planeten kräver att man observerar ett system över längre tid för att se hur stjärnan rör sig fram och tillbaka på grund av att planeten drar i den. Med andra ord kan det finnas fler planeter runt stjärnan som vi bara inte hittat än.
De tre stjärnorna i Alpha Centauri-systemet har med sin närhet gäckat författare och filmskapare under lång tid, och det finns alltså en chans att Transformers hemplanet Cybertron faktiskt finns på riktigt (även om den kanske lämnat sitt system för ett tag sedan), och så vitt vi vet kan Pandora från Avatar fortfarande vara en verklighet!

/Astrojonas