onsdag 27 februari 2013

Träffa malmöförfattare!

Två av Malmös fantastikförfattare träffas och pratar litteratur, andra världar och framtiden tillsammans med Skånskans Gunilla Wedding torsdagen den 7:e mars klockan 19.00. Du kan också komma! Anmäl dig på kultur@skd.se senast 28/2 så är det hela gratis! Mer information hittar du här.

Och vilka är då dessa författare frågar du? Den ena är butikens egna Nene Ormes som nyligen vann Skånskans kulturpris Guldpantern, som kommit ut med Udda verklighet och Särskild, två romaner om ett alternativt Malmö där allt kan hända. Den andra är Karin Tidbeck, författare till Vem är Arvid Pekon?, Amatka och Jagannath och nyligen vinnare av det prestigefyllda Crawford-priset för mest lovande nya fantasyförfattare.

De är trevliga var för sig, men när de är tillsammans uppnår de kritisk massa rätt fort.


Det är helt enkelt något en inte får missa!

torsdag 14 februari 2013

Vad ska du göra på sportlovet? Spela och skriva!

Snart är det sportlov, men för den som inte vill äta apelsiner i skidspåren finns varmare alternativ.

Spelkultur i Skåne arrangerar en rollspelshelg nu till helgen, 15-16 februari, i Studiefrämjandets lokaler i Lund. På söndag 17/2 är det spelcafé här i Malmö, på Café Barbro.


Att skriva kanske inte är en sport, men icke desto mindre kan man vinna! Åtminstone om man är med i en novelltävling. Till exempel:

SF-bokhandelns och Mix Förlags science fiction-novelltävling där man kan vinna 10 000 kronor. Bidragen ska vara inne senast 15 mars.

Litteralunds skräck-novelltävling för de som är mellan 15 och 18 år, där man kan vinna en läsplatta och få sin egen bok utgiven. Bidragen ska vara inne senast 8 mars.

Fanzinet Science Fictions nordiska novelltävling på temat ”Nordboerne og Fremtidens Ferie!” Vinnarna blir utgivna och der er præmier. Här har du lite längre tid på dig, bidragen ska vara inne på nyårsafton 2013.

onsdag 13 februari 2013

Revolutionär postapokalyptisk steampunkteater i Malmö

7 mars är det premiär för Skånes befrielsefrontTeater 23 - en "what if"-pjäs runt frågan vad som skulle kunna hända om Skåne blev en egen, självständig nation.

Skåne, nutid: En blodtörstig folkmassa stormar barrikaderna utanför stadshuset i Malmö. Under ledning av den nya frihetsrörelsen Skånes befrielsefront, utropar sig skåningarna självständiga medan hela världssamfundet håller andan och bevakar den nya nationens födelse. Men interna konflikter blossar upp inom befrielsefronten och snart är det skånska inbördeskriget ett faktum. Kampen för den skånska friheten är över! Men kriget om makten har bara börjat...

Förutom det smått galna faktumet att vi kommer att iscensätta en skånsk revolution, så kan vi locka med att scenografin har inspirerats av wastelands och postapokalypsens estetik medan kostymen och masken kommer att gå i steampunkens tecken, vilket gör att vi tror att det här kommer att bli den snyggaste föreställningen Malmö har sett på länge!

Läs mer här, och biljettinformation finns här!


tisdag 12 februari 2013

Svenska rollspelsnyheter

http://www.riotminds.se/wp-content/uploads/2012/10/RollspeletDummy1.jpgI slutet av förra veckan fick vi äntligen in jubileumsutgåvan av Drakar & Demoner: Trudvang. Riotminds har satt samman två böcker, en med regler och en med världsbeskrivning. Dessa täcker det mesta av allt som publicerats till D&D: Trudvang. Med dem, pennor och tärningar (T6, T10 & T20) har du allt som behövs för flera veckor av spelande och utforskande. Båda böckerna är vackert illustrerade och fångar den unika sagokänslan som alltid varit Trudvagns signatur.  



.


Annat som har kommit den senaste tiden är Tramenze till 2012 års vinnare av guldgnomen, Svavelvinter. Tramenza är en flod på Ön Palamux. Den bildar gräns mellan de olika stammar som styr den vilda skogen den rinner genom. De lokala furstarna skulle gärna ta kontroll över flodens enda färjeläge för dess inkomstbringande tullmöjligheter. Men all är inte lugnt på den ö som utgör färjeläget, ett flertal dödsfall har på senare tid drabbat det lilla samhället och om ingen ingriper för att stoppa det som hotar kanske skogen återtar den lilla klick civilisation som växt fram i dess barm.

Till småttingspelet Äventyr har modulen Monster dykt upp. Den är fylld med precis det den utlovar, illustrerade varelser som kan sätta käppar i hjulet för modiga äventyrare, lyor och hålor de dväller i, samt en saga: Den döda staden.
http://www.speltidningen.se/Bilder/fenix113.jpg
Från Rävspel väntar vi på att Western IV ska komma, men så länge kan vi spela något av deras två äventyr; Priset för ett liv och Sanningens pris. De har även släppt reglerna till sitt figurspel Guld & Bly och för den som vill ha mer rollspelsnyheter, ett komplett brädspel som utspelar sig i postapokalypsens Stockholm samt ett komplett äventyr till Fantasy OSG rekommenderar jag årets fösta nummer av Fenix.

/Johan

onsdag 6 februari 2013

Kasdan återvänder till en galax långt långt borta! I sällskap med smugglare och prisjägare?

Disneyimperiet har nu officiellt bekräftat att utöver den nya Star Wars-trilogin ("episod sju, åtta och nio") (varav den första ska regisseras av JJ Abrams) (eftersom Obi-Wan gjorde sitt) ska det göras (minst?) två fristående filmer dessutom. Och personerna som satts vid skrivbordet för detta är inga mindre än Lawrence Kasdan (The Empire Strikes Back, Raiders of the Lost Ark, mm) och Simon Kinberg (Sherlock Holmes, X-Men First Class, mm). May the Force be with them.
/kapten Karin Solo

Tillägg 7 sept: Nu går ryktet att de två filmerna kommer att vara en om en ung Han Solo, och en om Boba Fett "at the center of a rogue’s gallery of galactic scum." Vilket har föranlett io9 att hålla en omröstning om vilken skådespelare man minst skulle vilja se som unge Han. Det är jättesvårt! Men jag vet vem jag vill ha:
Tillägg 8 sept: och Donald Glover som unge Lando Calrissian, plz! Han and Lando in the morning!

måndag 4 februari 2013

Vampire Academy - the movie!

Vi har skrivit tidigare om att en filmatisering av Richelle Meads rumpsparkande bokserie Vampire Academy var på gång, men från planer till verklighet kan det ju hända mycket. Men nu händer intressanta saker! Nämligen att regissör och manusförfattare har värvats och det är två bröder som har god koll på high school med bett: i registolen sitter Mark Waters (Mean Girls) och för manuset står Daniel Waters (Heathers - filmen med den otroliga svenska titeln Häxor, läxor och dödliga lektioner). Castingen har också kommit igång: dhampir-livvakten Rose ska spelas av Zoey Deutch, som nu är med i Beautiful Creatures, vampyren Lissa ska spelas av Lucy Fry och rumpsparkarinstruktören Dmitri ska spelas av Danila Kozlovskiy. Dags att börja se fram mot det här på riktigt!

lördag 2 februari 2013

Guldpanter till Nene!

Skånska Dagbladets kulturpris Guldpantern tilldelas i år vår egen Nene Ormes, urban fantasy-författare extraordinaire och förstestyrman på SF-bokhandeln Malmö! Jättestort grattis!
/stolt kapten