tisdag 31 juli 2012

TV-serie-OS, kvalomgång 8.

Det ska vara familj tydligen i kvalomgång sju! På första plats kom Supernatural med sitt brödrapar, och på andra plats Addams-familjen.



Veckans omgång andas demons, danger and darkness, men framförallt kick-ass kvinnor!

Buffy the Vampire Slayer


Skönheten och Odjuret


Dresden Files


Neverwhere


The Sarah Connor Chronicles


Witchblade


Sabrina the Teenage Witch


Birds of Prey


Dark Angel

tisdag 24 juli 2012

TV-serie-OS, kvalomgång 7.

Zombier ska det vara om världen ska gå under. Naturligtvis.
Dags för en ny omgång. Vi skulle kunna kalla den "Död, demoner och spöken"?

VM i TV-serier, kvalomgång 7.

måndag 23 juli 2012

Button, button, who's got the button?

We have the button! Vi har precis fått påfyllningsleverans av knappar, så nu har man alla de här fina att välja på:
(klicka för att få upp större bild)

torsdag 19 juli 2012

Nördarna rekommenderar: Bordertown

Är du en slukare av urban fantasy? Eller gillar du urban fantasy ibland, när den är riktigt bra? Eller är du nyfiken på vad det där urban fantasy är för något? Då ska du absolut inte missa Welcome to Bordertown.

Bordertown är en stad som ligger precis vid gränsen mellan människornas värld och Fairyland. Den är ett väldigt populärt mål för ungdomar som rymmer hemifrån - från båda rikena. Både modern teknik och magi fungerar här, men inte riktigt som det ska, och inte riktigt pålitligt. Fordon och elektriska verktyg och instrument är utrustade med spellboxes och det gäller att lära sig grundläggande etikett så att man inte kallar Truebloods älvor eller råkar ingå magiska avtal med dem. Och vad man absolut inte får missa när man kommer hit är musiken, teatern och gatukonsten. Läs mer i den här guiden.

Bordertown är också en s k "shared world", som en stor mängd olika författare skrivit om. Det började redan 1986, då Terry Windling kom på idén och bjöd in författare som t ex Charles de Lint, Emma Bull och Ellen Kushner till att skriva Borderland-historier. Efter det kom ett antal romaner och novellantologier, men efter 1998 var det uppehåll ett tag ... tills nu.

I Welcome to Bordertown bidrar bland andra nya författare som själva vuxit upp med att läsa om Bordertown: bl a Holly Black & Cassandra Clare, Catherynne M Valente, Cory Doctorow och Neil Gaiman. Dessutom medverkar författare som varit i gränslanden förut, som Emma Bull, Charles de Lint, Will Shetterly, Patricia McKillip m fl.

Och resultatet är lika ljuvligt som alltid. Tiden som gått blir del av historien: i 13 år har det varit omöjligt att hitta Bordertown - men nu är vägen öppen igen. I Bordertown självt har det dock bara gått 13 dagar utan nyanlända innan det plötsligt börjar välla in folk som pratar om "Harry Potter" och "iPhones" och att de har hört talas om denna magiska stad på "Twitter". Vi får ta del av ett antal individuella öden - varför de rymt, varför de söker sig till Bordertown, hur de klarar sig där, vad de som bott där länge tycker om de nya tillskotten. Det är gripande historier, sorgliga, roliga och dramatiska och med en helt oslagbar blandning av trovärdig realism och trovärdig fantasy. (Samlingen The Essential Bordertown från 1998 finns som beställningsvara för den som får mersmak!)

Välkommen till Bordertown, du också. Den första ölen på The Dancing Ferret är gratis för nyanlända.

/Karin

tisdag 17 juli 2012

TV-seriemästerskapet, kvalomgång 6

Heroes kom in på sluttampen och besegrade Dollhouse med en rösts marginal! Misfits på tredje plats, vilket betyder att fler behöver börja titta på Misfits!

VM i TV-serier, kvalomgång 6.


Walking Dead



Jeremiah


Jericho


Tales from the Crypt


Grimm

Once Upon a Time

Millennium


(Temat är inte glasklart men det kommer det inte att vara i alla omgångar ...)

fredag 13 juli 2012

Neilnyheter!

I dessa dagar av prequels,origin stories och #0 är det en nyhet som får oss att dansa av glädje: 2013 kommer det nya nummer av Sandman!!!1!

Nyheten avslöjades på Comic-Con igår och man kan se videon av tillkännagivandet finns på Neil Gaimans blogg. Det som ska berättas är en historia som hintats i Sandman, t ex i Brief Lives: när Morpheus tillfångatogs av Burgess i Sandman #1 var han "returning, in triumph of a kind, from a far galaxy, tired beyond reckoning and tried beyond all endurance." Det är den resan som nu ska skildras, i en miniserie på sex nummer. Illustratör blir J.H. Williams III, och en illustration har redan släppts ->


But wait, there's more!


Dessutom har Neil skrivit ett kontrakt på fem barn- och ungdomsböcker med Harper Collins. Och tre av dem är redan skrivna! Redan i januari 2013 kommer Chu's Day, en bilderbok om en liten panda som nyser stort. Sedan kommer en uppföljare till Odd and the Frost Giants, en bok till om Chu, en mellanåldersbok som ska heta Fortunately, the Milk, och en "mysterious book that I think I know what it is", som Neil skriver på sin blogg.


There's still more!


Dessutom kommer en ny vuxenroman ut under 2013! ("although contracts aren't signed" ännu, men.) Den kanske kommer att heta Lettie Hempstock's Ocean.


2013 kommer att bli ett bra år.


/Kapten

torsdag 12 juli 2012

Nördarna rekommenderar: Eclipse



Om det är något som har en chans på att utmana Twilight Imperium i rymdspelsgenren, så är det Eclipse, ett proffsdesignat spel med finska förtecken. Det har solida komponenter i tjock kartong, rymdskepp i plast, och fullt av spännande och meningsfulla val.
Planen består av hexagoner som utforskas efter hand. Spelbalansen gör att man alltid är med i spelet och med lite driftighet kan man till och med hitta och skärma av en egen liten nisch i galaxen.
Forskningen går till så att varje teknologi har en kostnad som går ner beroende på hur många liknande teknologier du redan har, så även de dyraste går att forska fram redan från början om du beslutar att det är ett smart drag.
Eclipse levererar den episka känslan i att bygga upp ett rike som sträcker sig över flera stjärnsystem utan att för den sakens skull ta mer än ett par timmar, och snart kommer dessutom spelets första expansion, Rise of the ancients, som låter din spelgrupp finjustera upplevelsen efter eget huvud.

/Jonas

tisdag 10 juli 2012

TV-serie-OS: kvalomgång 5

Ja, det blev något av en promenadseger för Westeros, även om Xena snodde åt sig en hedrande andraplats.
(Vi har nu räknat efter och slitit med uppdelningarna, och det kommer att bli 14 kvalomgångar. Många tv-serier blir det. Ettan och tvåan i varje omgång går vidare till kvartsfinalerna + de treor med flest röster.)

Bästa TV-serien - kvalomgång 5.


Heroes












De drabbade













Misfits










The 4400









Dollhouse













The Incredible Hulk















Batman
(60-talsserien med Adam West och Burt Ward.)











Smallville












Lois & Clark












The Adventures of Superman
(50-talsserien med George Reeves.)

fredag 6 juli 2012

Perumov på plats!!

Äntligen! Vi har precis packat upp den länge efterlängtade senaste delen i Nick Perumovs Svärdens väktare: Nekromantikerns krig del 1: Debut. Förhoppningsvis är den nära förestående även i Stockholm och Göteborg.

tisdag 3 juli 2012

VM i TV-serier, kval 4

We want to believe. Arkiv X sopade banan i kvalomgång 3:

Omgång 4 i vårt omfattande projekt att utse den bästa tv-serien har tema fantasy. Jag har en vag aning om vilken serie som kommer vinna omgången, men jag ska inte jinxa det.

Bästa TV-serien - kvalomgång 4.


Game of Thrones












Merlin
(BBC)









Legend of the seeker
















Hercules
















Xena













Robin of Sherwood












The Storyteller












The Chronicles of Narnia
(BBC)