torsdag 31 maj 2012

Steampunk!

Vi fick en fråga på mejlen, från en kund som är nyfiken på steampunk-litteratur och vill ha tips på var man kan börja. Så då tänkte vi, som vi brukar, att vi svarar på bloggen, utifall fler är nyfikna på denna eminenta genre.

Vi har skrivit ett episkt inlägg om steampunk. Där finns massor av tips. Ännu fler nu, när vi har uppdaterat listan med det som kommit på sistone. Men det kanske kan kännas lite överväldigande, så grundkursen vi skulle vilja föreslå är:

Ett utmärkt ställe att börja på är antologierna Steampunk och Steampunk II: Steampunk Reloaded, redigerade av Jeff & Ann VanderMeer. Här har massor av bra författare skrivit noveller om urverksdrivna maskiner, ångdrivna automatoner, galna vetenskapsmän, kvicka hjältinnor i valbenskorsetter, luftskepp, goggles och victoriana.

En av klassikerna inom genren, och en av de bästa dessutom, är The Difference Engine av William Gibson och Bruce Sterling. Efter revolt och inbördeskrig på 1830-talet tar radikalerna makten i Storbritannien. De avskaffar aristokratin och inför meritadelskap, vilket leder till adlandet av bland andra Darwin, Engels och Charles Babbage. Under "The Rad Lords", med (den återadlade) Lord Byron som premiärminister, utvecklas vetenskap och teknik fullständigt genomgripande. Genom Babbages differens- och analysmaskiner har informationsåldern ångan uppe redan 1855. I detta utspelar sig en spioneri- och konspirationshistoria där en hel del action blandar sig med de filosofiska, vetenskapliga och historiska spekulationerna.

K. W. Jeters Infernal Devices skulle också kunna funka som en steampunk-grundkurs. Den är en av de första som skrevs uttryckligen inom genren och känns nästan som en avsiktlig uppsättning exempel på vad som ska ingå i en steampunkroman. (Jeter var den som myntade ordet "steampunk", när det begav sig.)

Sedan beror det litegrann på vad man är ute efter. Om det helt enkelt är äventyr och mysterier i alternativhistorisk 1800-tals-London med häftigare teknologi, övernaturliga inslag och gästspel av historiska personer så finns t ex Newbury & Hobbes-böckerna av George Mann, Parasol Protectorate-serien av Gail Carriger, Clockwork Empire-serien av Steven Harper och Burton & Swinburne-serien av Mark Hodder.


Steampunk som skrevs innan steampunk fanns är förstås genrens urfäder Jules Verne och H. G. Wells. Tecknad metalitterär barnförbjuden steampunk hittar man i The League of Extraordinary Gentlemen av Alan Moore. Steampunk i rymden hittar man i Ketty Jay-böckerna av Chris Wooding. Illusionister, cabaret och Tesla hittar man i The Prestige av Christopher Priest. Vilda ångpunksvästern med zombier, luftskepp och inbördeskrig hittar man i Clockwork Century-böckerna av Cherie Priest. Även Terry Pratchetts Dodger som kommer ut i september verkar utspela sig i ett alternativt 1800-tals-London med droskjakter och dimmiga gator. Och som sagt finns det mycket mycket mer att upptäcka! På med gogglesarna och höghatten så är det bara att åka!

måndag 28 maj 2012

Nördarna rekommenderar: Catherynne M Valente


Måndagsmorgonen började intressant: moderskeppet ringde ner och bad mig skriva en dagstext om Catherynne Valente till hemsidan. Ah yes, göra rättvisa åt en briljant författare man beundrar, när man bara hunnit dricka en kopp te, hur gör man? Man öser på med adjektiv och upprepar orden berättelse, sagor och myter. Och korspostar här på bloggen, förstås.

Två saker som säger mycket om Catherynne M Valente som romanförfattare: hon har myntat begreppet “mythpunk”, och hon har publicerat fem diktsamlingar. Även i romanerna är hennes språk alltid poetiskt (och fullständigt njutbart), och hon gillar att insatt vrida på och gräva i myter, sagor och folklore.

The Orphan’s Tales, som består av volymerna In the Night Garden och In the Cities of Coin and Spice, är böcker fulla av berättelser: i stil med Tusen och en natt börjar det med en berätterska - men i varje berättelse finns det en annan berättelse, och i den finns en berättelse till … en mångdimensionell rysk docka av historier alltså: sorgliga sagor, märkliga äventyr och oväntade möten. Palimpsest var Valentes stora genombrott. Fyra personer i vår värld får i drömmar besöka sagostaden Palimpsest, en stad som gjord av drömmar och mardrömmar och skruvade sagor: komplex, oförutsägbar, vacker och skrämmande. De blir besatta av att hitta staden på riktigt. En sensuell och drömsk bok som påminner lite om Spirited Away och lite om China Miévilles New Crobuzon, men som bygger upp en helt egen värld av Berättelse och Längtan. Se trailern på Valentes hemsida!
En av huvudpersonerna i Palimpsest hade en favoritbok när hon var liten. Den heter The Girl who Circumnavigated Fairyland in a Ship of her own Making, och när Palimpsest kommit ut fick Valente så ofta frågan om var man kunde läsa den, att hon till sist skrev den. Den är en vimlande fantasirik och berättarglad Alice i Underlandet-historia om flickan September som hamnar i Fairyland. Eftersom hon har läst en massa sagor tänker hon att hon vet hur det här går till, men boken tar sitt uppdrag på allvar och resan genom sagolandet blir ett utmanande äventyr.


Mer mythpunk finns i Deathless, som utgår från rysk folklore och sagan om Kosjtjej den odödlige, men framflyttat till Rysslands 1900-talshistoria; och i Prester John-trilogin, där The Habitation of the Blessed och The Folded World hittills kommit ut: de utforskar den kristna myten om Johannes Prästen, som på medeltiden troddes regera över ett mytiskt utopiskt kungarike.



Kort sagt, vill ni läsa något fantastiskt, läs Cat Valente.


/Kapten Karin



fredag 25 maj 2012

The Glorious 25th of May!

Ha en snabla fin Handduksdag! Och en glad Geek Pride Day! Och fira högtidligt årsdagen av den Ärorika Revolutionen i Ankh-Morpork! Må kraften vara med er på Stjärnornas Krigs 35-årsdag! Grattis på födelsedagen Sir Ian McKellen och Poppy Z Brite! Och dessutom har Urban namnsdag, så vi kanske skulle göra detta till en dag för att fira den superba genren urban fantasy, dessutom?

Denna fina dag till ära ger vi 10% på alla böcker i butikerna till alla som kommer utrustade med antingen väl synlig handduk eller väl synlig syrenkvist. Om du kommer in och är Ian McKellen får du 100% rabatt.

torsdag 24 maj 2012

Du vet väl var du har handduken?

Glöm inte - imorgon 25 maj är det inte bara en viktig dag utan tre viktiga dagar (det har nog med krökningen av rumtiden att göra) -


Towel Day.
Till minne av Douglas Adams, för alla oss lyftkranar som alltid vet var vi har handduken.



Geek/Nerd Pride Day.
På årsdagen för urpremiären avStjärnornas Krig 1977, men till för alla sorters nörderi!



The Glorious 25th of May.
Årsdagen för Den Ärorika Revolutionen i Ankh-Morpork.


tisdag 22 maj 2012

Nördarna rekommenderar: Cabin in the Woods

Ja, vi har pratat om den en del redan, men nu har nästan hela besättningen varit iväg och sett Cabin in the Woods av Joss Whedon och Drew Goddard. Och det kortfattade omdömet är: Gå och se den!!

Vi ska inte berätta mycket om handlingen, men vi kan lova att: den är allt man förväntar sig (eventuellt förutom en detalj precis i slutet) - intelligent, mångbottnad och överraskande samtidigt som den är riktigt rolig och helt igenom njutbar. Kvalitet!

För er som har sett den (spoilers, sweetie) finns The Official Visual Companion, och nyligen kom också Joss Whedon: The Complete Companion, som tar upp både Avengers och Cabin och allt som hänt tidigare.

The A.V. Club: How are we supposed to talk about Cabin In The Woods without spoiling it?

Joss Whedon: With vague enthusiasm. We’re supposed to talk about this movie like it’s a great movie—I should, as the one that made it. Drew and I wanted to make a really fun horror movie that had other layers in it. So I have two ways: “If you love horror, then you’ll loveCabin In The Woods!” And: “If you don’t love horror, you still might love Cabin In The Woods!” It’s designed for hardcore horror fans, but it’s also designed for everybody else. There’s enough thought and care and love and great craft that went into doing it, that the fact that it has some thrills and some hideous gore is—well, it’s either the cake or the icing. I’m not sure which. There’s cake. All I know is, you see it and you get cake.

AVC: Gore cake. 

JW: Yes.

Brainy gore cake is the new sexy. Kaptens teori om varför film- och tv-bolag tenderar att motarbeta Joss: han gör oss kräsna. Han höjer kraven. We want metaphorical mythology coupled with ontological authenticity; we really don’t think that’s too much to ask of a show.

måndag 21 maj 2012

Årets Nebula är utdelad!

I helgen delades årets Nebulapris ut. Det är ett litteraturpris som delas ut till årets bästa science fiction- eller fantasyverk, det röstas fram av medlemmarna i SFWA (Science Fiction and Fantasy Writers of America). Tillsammans med Hugon är det den största prishändelsen under året och vi har förstås hållit ett öga på det. Och utan att dra ut på det ytterligare, priset för årets bästa roman (i den amerikanska utgivningen) går till:

Jo Walton för Among Others!


Among Others har varit en favorit här i butiken och vi är väldigt glada att kunna gratulera henne till en välförtjänt Nebula! Eftersom Walton har fått favoritförfattarstatus hos oss så var det extra roligt att hon fick Damon Knight Grand Master-priset för livsverk. Om ni inte är bekanta med henne sen tidigare så vet ni nu att ni har mängder av fantastiska läsupplevelser framför er.

Det delades ut tre andra Nebulor också: för bästa novella, novellette och short story. Vinnarna där var (i ordning): Kij Johnsson, Geoff Ryman och Ken Liu. Dessutom fick Neil Gaiman Ray Bradbury-priset för sitt Doctor Who-avsnitt The Doctor's Wife och Delia Sherman fick Andre Norton-priset för sin ungdomsbok The Freedom Maze. (Här finns en lista på de nominerade och pristagarna.)

Stora gratulationer till alla!

lördag 19 maj 2012

The Cabin in the Woods


Vår utsända var och såg Cabin in the Woods på FFF:s förhandsvisning i onsdag, och kan bara säga en sak - WOW!
Resten av bokhandeln ska se den på måndag på SF, och alla går på nålar av förväntan. Kommer du in och spoilar något i butiken så är du banned for life, så enkelt är det.
Den är sjukt bra, smart och rolig och väldigt läskig. Den är allt man förväntar sig av Joss Whedon, och lite till.

måndag 14 maj 2012

Bästa bokhandeln på nätet?

På Svensk Bokhandels hemsida kan man rösta fram Sveriges bästa bokhandel på nätet!

Vem av dem är bäst på att kommunicera med omvärlden? Vem ger dig bäst känsla av vilken bokhandel de är? Kort sagt, vem gör dig mest nyfiken? Titta gärna på hemsida, eventuella bloggar, facebook-närvaro och twitterkonton.

(Och Youtube, kan vi lägga till.) Vi på SF-bokhandeln känner oss hedrade av att finnas bland de nominerade! Men rösten är fri förstås :) Idag 14 maj är sista dagen för att rösta!

fredag 11 maj 2012

Spela i Blekinge!

För den som befinner sig i Karlskrona-trakten i helgen kan vi rekommendera: Blekinge Spelfestival! Hela helgen, fredag-söndag, i Café Porslinans lokaler, Östra Hamngatan 7C, Karlskrona.

Vi vill att så många som möjligt ska få testa på att spela. Du kanske har lagt patiens hela livet men anar att det finns något mer? Då vill vi ge dig möjligheten att spela bridge. Om du tycker Monopol är för enformigt och innehåller för få strategiska element. Då vill vi ge dig möjligheten att spela Settlers Of Catan. Om du tröttnat på att bara måla tennfigurer och anar att det finns en hel strategisk värld någonstans bortom horisonten. Då vill vi ge dig möjligheten att testa på något av alla figurspel som finns på marknaden. Vi vill vara med och utveckla ditt spelande.

Programmet finns här!

torsdag 10 maj 2012

Joss is the boss

Vi måste tipsa alla nya (kan vi bara få säga: AVENGERS!) och gamla Whedonistas att läsa Joss senaste inlägg på Whedonesque här.

What doesn't change is that I've had the smartest, most loyal, most passionate, most articulate group of -- I'm not even gonna say fans. I'm going with "peeps" -- that any cult oddity such as my bad self could have dreamt of.  (...)

If you think topping a box office record compares with someone telling you your work helped them through a rough time, you're probably new here. (For the record, and despite my inhuman distance from the joy-joy of it: topping a box office record is super-dope. I'm an alien, not a robot.)  So this is me, saying thank you. All of you. You've taken as much guff for loving my work as I have for over-writing it, and you deserve, in this our time of streaming into the main, to crow. To glow. To crow and go "I told you so", to those Joe Blows not in the know.

Det finns också en ingående intervju där Rutherford D. Actualperson har frågat ut Joss om framtiden. Nu ser vi vansinnigt mycket fram mot Cabin in the Woods Much Ado About Nothing rebooten av "Air Bud" vi alla längtat efter så länge.

måndag 7 maj 2012

Eld!

Vi måste ju såklart skryta lite om det fina författarbesöket vi fick förra veckan. Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren var här och signerade den nyutkomna Eld, bok två i Engelforstrilogin!
 Idag har den recensionsdatum, så om ni kräver ytterligare övertalning för att börja läsa böckerna är det bara att hålla ögonen öppna.

fredag 4 maj 2012

May the fourth be with you!






Förslag på tröjor för dagen: Stay Calm and Join the Rebel Alliance eller Rebel Scum. Förslag på meny för dagen: Wookiee Cookies, Clone Scones och Darth Malt. Förslag på parlörer för dagen: How to Speak Wookiee och Galactic Phrase Book & Travel Guide. Förslag till dagens pyssel: Star Wars Craft Book. Vill ni ha mer Star Wars? Vi har mer Star Wars.

Källa för gifarna.

onsdag 2 maj 2012

Förhandsvisning av Cabin in the Woods i Lund!

Fantastisk FilmFestival i Lund hälsar följande:

Tillsammans med Noble Entertainment och SF-Bokhandeln bjuder vi in till en exklusiv förhandsvisning av Joss Whedon och Drew Stoddards Cabin In The Woods onsdagen den 16 Maj kl 21.15 på Kino i Lund.
I The Cabin in the Woods återskapar Joss Whedon (Buffy The Vampire Slayer) och Drew Goddard skräckfilmen i en gastkramande resa du aldrig sett maken till. I rollerna ser vi Chris Hemsworth (Thor), Richard Jenkins (Let Me In) och Sigourney Weaver (Alien).

Fem ungdomar är på väg till en stuga i skogen för fest och häng. Väl där dröjer det inte länga förrän de börjar uppträda som stereotyper ur en skräckfilm medan de sakta men säkert uppdagar stugans blodiga förflutna samtidigt som någon övervakar varje steg de tar.
Visningen är gratis för våra Årskortsinnehavare. Har du inte redan ett årskort så går dessa att köpa mellan kl. 18.00-20.00 den 15 e på Kino samt från kl 18.00 den 16e på Kino. Ni kommer även ha möjlighet att köpa årskort samt hämta ut ett begränsat antal biljetter på SF-Bokhandeln i Malmö mellan 16.00-18.00 den 15e. Kortet kostar 80 kr och ger er förutom en biljett til filmen tillgång till rabatter/erbjudanden hos några av våra samarbetspartners, fler gratis förhandsvisningar samt att dessa behövs för att kunna gå på festivalen i höst.
Ni som redan har årskorten kan hämta era biljetter samma tider som ovan. Då kan ni även passa på att byta ut era temporära årskort mot de nya snygga plastkorten.
Det kommer även att lottas ut spännande priser från SF-Bokhandeln innan visningen!
Filmen har svensk biopremiär den 18 maj.