torsdag 26 april 2012

Eld i butiken! Med signering!


Idag är den efterlängtade släppdagen för Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, uppföljaren till Cirkeln - en av förra årets favoritböcker enligt Karin och Nene, samt Årets ungdomsbok enligt Bokjuryn och vinnare av Bokbloggarnas litteraturpris 2011. Dags att få läsa den spännande fortsättningen om de mörka och magiska händelserna i lilla Engelsfors alltså!

Och det blir ännu bättre: torsdag 3 maj kommer Mats och Sara ner till Malmö, och finns i butiken kl 16,30-17,30 för att signera era böcker! Hjärtligt välkomna!

Cabin in the Woods på bio!

Vi måste ju skriva glädjebudet här också: Framgång, seger, lycka och glädje åt alla som vill se 2010-talets kanske bästa skräckfilm på bio! Noble Entertainment meddelade:
Vi har lyssnat på er! THE CABIN IN THE WOODS får biopremiär den 18 maj! Hjälp oss nu att sprida världens bästa skräckkomedi!
Och nu har den även kommit upp på SF bios hemsida! Gå och se den, allihop! Hurra!

onsdag 18 april 2012

Vi behöver Cabin in the Woods

Det här är del i en kampanj vi härmed inleder. Målet är att få se Cabin in the Woods på bio i Sverige. Vi vänder oss alltså i första hand till de svenska filmbolagen, och undrar vem som kommer först med att köpa in rättigheterna för den svenska marknaden och därmed vinna vår tacksamhet och kärlek.

Vad är Cabin in the Woods? Det är en skräckfilm skriven, producerad och regisserad av Joss Whedon (Buffy, Angel, Firefly, och just det, Avengers) och Drew Goddard (Cloverfield, Lost, Alias). På allra översta ytan ser det ut som en klassisk skräckfilm om ett gäng ungdomar som åker ut till en isolerad stuga i skogen ... men taglinen är: You think you know the story. Detta är något annat.


Några omdömen hittills:
Den hade premiär i fredags 13 april och ligger nu trea på box office med 14,7 miljoner besökare enligt IMDb, och har där redan 8,2 i betyg. Fangoria, den ledande tidskriften om skräckfilm, skriver sånt som "the year's most surprising fright feature" och "a subversive fright film you're guaranteed to love" i nummer 312.

Och nörd-bloggen io9 har skrivit ett gäng artiklar som framför allt har fått oss att utropa vi måste se Cabin in the Woods! Läs t ex Cabin in the Woods will make you love movies all over again, Why Cabin in the Woods Really Is Like a Very Special Buffy Episode, och
Yes, Cabin In the Woods is that f—king good.

Rolling Stone skriver " a deliciously devious scare dance that keeps changing the steps until you lose your shit and fall helplessly into its demonic traps" och "fiendishly funny"; IGN skriver "an incredibly clever and fun take on classic horror movie tropes (...) a wonderfully conceived story that gives a bigger than life and fascinating explanation for why so many horror movie cliches exist in the first place." Och andra har sagt:
Kort sagt: en lovprisad film av högaktuella filmskapare, högeligen efterlängtad av en stor fanbase.

Vi har även startat en Facebook-sida för kampanjen. Sprid och dela! Cabin in the Woods åt alla!

måndag 16 april 2012

De sära återkommer

Nu är det äntligen officiellt och allt så att vi kan sprida det som många av våra läsare väntat på: Uppföljaren till Udda verklighet av Nene Ormes kommer att heta Särskild och släpps lagom till Malmöfestivalen (vilket inte är en slump) - recensionsdag är 17 augusti.
Förlagets presentation:

Det är festival i Malmö, och festivalen har lockat mer än bara vanliga människor. De sära har kommit till stan för att jaga, slåss och roa sig. Men bakom musiken, de glättiga scenerna och festivalstånden ruvar mörker och hemligheter.

Udda har börjat drömma igen, och hennes drömmar leder henne tillbaka till den karismatiske hamnskiftaren Hem- ming och till det enigmatiska Oraklet som bor i toppen av Turning Torso. Uddas förmågor gör henne till både en tillgång och ett hot för de krafter som rör sig i Malmös sära värld. Där finns de som vill utnyttja henne, men ock- så de som fruktar henne och vill förgöra henne. Magrete, Hemmings brutala mäster, gillar inte att Udda har svurit sin lojalitet till Oraklet och en sammandrabbning är över- hängande. Hamnskiftare, drömmare, lotsar, eldtursar och orakel – vem går segrande ur striden?


/Stolt kapten

onsdag 11 april 2012

Litteratur i Lund!

16-21 april pågår LitteraLund, sex inspirerande och fullspäckade dagar om barn- och ungdomslitteratur. Av särskilt intresse för våra läsare kan tänkas vara:

Måndag 16 april, Caféet på Wickmanska, 18.00-18.45:
FÖRFATTARSAMTAL MED NENE ORMES OM URBAN FANTASY
Författaren Nene Ormes samtalar med Therese Granwald från Författarskolan i Lund, om hur det kommer sig att hon började skriva, hur det är att gå på författarskola, och varför hon väljer att låta sin berättelse utspela sig i Malmö. Nene Ormes debuterade 2010 med fantasyromanen Udda verklighet som utspelar sig i ett annat Malmö.

Fredag 20 april på Wickmanska - kulturhus för unga, 15.30-16.15:
FANTASYWORKSHOP MED MARIA TURTSCHANINOFF
Drömmer du om att skriva fantasy? Fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff, som bland annat skrivit den prisbelönta Arra - Legender från Lavora och senaste boken Underfors, ger dig övningar, tips och knep för ditt eget skrivande.

Lördag 21 april på Kino, 11.30-13.20:
BIO: GULDKOMPASSEN
Tolvåriga Lyra lever i en värld som är lik vår egen men ändå annorlunda. Människors själar lever i form av djur, daimoner, och de två är oskiljaktiga. När Lyras kompis blir bortrövad av en mystisk kidnapparliga dras hon och hennes daimon Pantalaimon in i ett äventyr fyllt av onda och goda häxor, talande isbjörnar och grymma experiment. Vem är vän? Vem är fiende?

Hela programmet finns här!

tisdag 10 april 2012

Nördarna rekommenderar: Geek and sundry

Felicia Day, Wil Wheaton m fl har startat den fantastiskt nördiga Youtube-kanalen Geek & Sundry, "Eccentricities for your entertainment". Där hittar man bland annat The Guild och brädspelsserien Tabletop. Och naturligtvis den här, vår nya favoritlåt.

(Tipstack till Staffan Johansson)

torsdag 5 april 2012

Bara 51 år kvar

... tills vi träffar vulcans för första gången. Via George Takei.

måndag 2 april 2012

Bram Stoker Awards och århundradets vampyrroman

Och nu på fullt allvar: Horror Writers' Association of America har i helgen delat ut sina årliga Bram Stoker Awards.
Bästa roman: Flesh Eaters av Joe McKinney.
Bästa grafiska roman: Neonomicon av Alan Moore & Jacen Burrows.
Hela listan finns här.


HWA delade dessutom ut engångspriset Århundradets vampyrroman (utsedd av en jury med Dracula-experten Leslie S. Klinger som ordförande). Priset gick välförtjänt till: I am Legend av Richard Matheson. (Alla som var nominerade finns här.)

Fler sillar

Locus Magazine hade också två stora nyheter igår: en rapport från den gladiator-liknande striden om 2018 års Nebula Awards, och detaljerna om Margaret Atwoods nya science fiction-tidskrift Loquacious Cephalopod.

Och på ThinkGeek presenterades många nya tillskott till sortimentet, som t ex Star Wars Admiral Ackbar Singing Bass, Game of Thrones Fire and Blood Perfume, Technomancer Digital Wizard Hoodie och Skyrim Electronic Dragon Shout Hoodie.

söndag 1 april 2012

Dagens stora nyhet

CBS och Fox har bestämt sig för att samarbeta på ett projekt och göra en ny fantasy-tv-serie, i syfte att knäcka HBO och bräcka Game of Thrones. Seriens huvudförfattare kommer att bli Scott Lynch, Patrick Rothfuss och Brandon Sanderson, vilket tyvärr innebär att The Republic of Thieves, The Doors of Stone och A Memory of Light nu är uppskjutna på obestämd tid, men so it goes.

På en presskonferens lovade de tre författarna att serien kommer att bli
ännu mer episk än GoT - 24 entimmasavsnitt per säsong. Vi kommer att få se mycket mer magi, ännu mer fantastiska miljöer och oslagbart storslagna hjältar. En representant från tv-bolagen sade att de dessutom garanterar att de mest älskade huvudpersonerna inte kommer att dö. "Kanske", lade Lynch till, och de tre författarna skrattade elakt.

Premiär planeras preliminärt till 1 april 2013.