torsdag 29 mars 2012

Det var en gång tusen och en natt

Vi gillar att göra temaskyltningar i butikens skyltfönster, och det logiska steget vidare är naturligtvis att sprida detta vidare till bloggen, för att sprida en massa boktips på roliga teman. Veckans teman är: omberättade sagor, samt fantasy i Tusen och en natt-/mellanöstern-miljö.
Sagofönstret: i rollen som Rödluvan ser vi en mamegoma-säl. Front and centre står två av grundböckerna, Bröderna Grimms och H. C. Andersens samlade sagor, flankerade av Happily ever after, en antologi omberättade sagor. Övriga böcker: första volymen av Fables, det tecknade mästerverket om sagofigurerna som lever i exil i New York; Red Hood's Revenge, en bok i serien om de tuffa prinsessorna Snövit, Askungen och Törnrosa som räddar prinsar och kungariken; Oblivion High, som låter Näcken börja gymnasiet i Upplands Väsby; Maran, där en författare på skriv-retreat blir minst sagt skogstokig bland huldror och maror; Tender Morsels, en version av sagan om Snövit och Rosenröd som inte väjer för de mörka tolkningarna; och Wickedly Charming, en romans där de missförstådda Prince Charming och Elaka Styvmodern får varandra.

Filmerna: Snow White, A Tale of Terror med Sigourney Weaver, apropå mörka tolkningar; Disneys Snövit; Snövit från 2001 med Miranda Richardson; och Terry Gilliams Bröderna Grimm. Spelen: Once Upon A Time, ett sagoberättarspel med lyckliga slut-kort; och Little Dead Riding Hood, med rödluvor som zombiejägare.
I Tusen och en natt-fönstret har vår gamle vän Jack Skellington fått låna Johans fez. Ett urval berättelser ur Tusen och en natt står mitt i fönstret. Även här är Fables med, med volymen Arabian Nights (and Days). Arabiska nätter blir det också i mangan Our Kingdom. The Throne of the Crescent Moon är en av årets större debuter, om ghul-jägare, kalifer och banditer. Djinnen Bartimaeus dras in i äventyr runt amuletter från Samarkand och kung Salomos ring. Kapten Will Laurence och draken Temeraire besöker Ottomanska riket i Black Powder War. I Cairo besöker vi både verkliga och övernaturliga Kairo.

I Fire and Thorns visar sig Elisa, prinsessan som alltid kommit i andra hand, vara den Utvalda. The Lions of Al-Rassan besöker en värld inspirerad av moriska Spanien. The Dervish House utspelar sig i Istanbuls nära framtid där historien alltid är nära. Habibi är ett sagoepos om två föräldralösa barn som tvingas växa upp tillsammans i öknen någonstans i Nordafrika eller Mellanöstern. I Timeless besöker den oförvägna Alexia Tarabotti vampyrer i Egypten. Necronomicon är förstås med för gamle Alazreds skull. The Desert Spear och Kingdoms of dust är med för sina snajsiga turbaner och sina arabiskinspirerade miljöer. I filmväg har vi Tjuven i Bagdad och Prince of Persia. The Cradle and the Crescent är Ars Magicas bakgrundsbok om Österlandet.

Och sedan levde de lyckliga, åtminstone till nästa dag då det hände nya spännande saker.

tisdag 27 mars 2012

Happy Birthday geek god Nathan Fillion!

Nathan Fillion, aka Mal Reynolds, aka misogynisten Caleb, aka Castle, aka Hermes, aka Captain Hammer, aka Gröna lyktan, fyller 41 år idag! Bara ett år tills han uppnår nerdvana ... Och vi passar på att tillägna honom veckans fight när vi ändå håller på. (Beklagar att jag stavade fel till Castle i hastigheten - det går inte att ändra när omröstningen väl börjat ...)
http://29.media.tumblr.com/tumblr_lz3rje5ktQ1rokmhho1_250.gif
http://30.media.tumblr.com/tumblr_m1jceeNP8V1rrdvx9o1_400.gif
















































































































Happy Birthday Spock!


Leonard Nimoy har uppnått den aktningsvärda åldern 81 år! Allas våran Spock fyllde år igår.

Nimoy har hunnit med mycket i sin karriär;


Och har fortfarande kultstatus;

måndag 19 mars 2012

Na na na na na na na na Batman!

Veckans omröstning är en given, som det mest är märkligt att vi inte haft redan? (Kanske beror det på att universum tyckte att vi skulle vänta tills hela personalen trillat dit rejält på Community, så att Abed tar sin rättmätiga plats i omröstningen.)

Vem är bästa Batman?

Adam West
















Michael Keaton










Val Kilmer
















George Clooney
















Christian Bale












Sheldon

Abed













Självklart kommer vi att följa upp med en Bästa Catwoman, men det gör vi efter att The Dark Knight Rises haft premiär, så Anne Hathaway får tillfälle att visa klorna.

lördag 17 mars 2012

Sänkta reapriser!

Vi håller på och sänker priserna på de flesta av reaböckerna vi har kvar - i de flesta fall till strax under halva priset. Till exempel kostar nu Alvklingan inbunden 59 kr och det finns pocketar för t ex 9, 14, 19 och 29 kr. Välkomna in att fynda lite till! (Prislapparna gäller.)

onsdag 14 mars 2012

Nördcafé om sagor!

Torsdag 22 mars är det dags för Nördcafé i Malmö igen! Den här gången är temat Sagor - folksagorna som alltid följer med oss och berättas om på olika sätt i olika tider: vad har de att säga idag, och hur förändrar vi dem? Retold fairytales, sagor på film och tv, berättelsen som ett sätt att beskriva världen, och mycket mera. Kvällens resident nerd är er egen Kapten Karin (*bugar ödmjukt*), som håller på och bläddrar igenom alla sina Fables som förberedelse.

Torsdag 22 mars, med start kl 18, på FormDesign Center på Lilla Torg.

torsdag 8 mars 2012

Hairy scary women

Eftersom idag inte bara är Internationella kvinnodagen utan också fullmåne ägnar vi en post åt kvinnliga varulvar!

Inom litteratur, film och tv är det mycket vanligare med manliga än kvinnliga varulvar. En bra artikel om varför kvinnor inte tillåts vara varulvar, och varför det hela ofta snällas ner eller sexualiseras upp isåfall, finns här, och hänvisar till avhandlingen "Hairy Thuggish Women": Female Werewolves, Gender, and the Hoped-For Monster. (Och vi vänder oss också mot tropen att män skulle tåla smärtan i förvandlingen bättre. Vilka är det som är vana att ta stryk från moder natur regelbundet varje månad?)

I en av de första varulvshistorierna, The Werewolf av Clemence Houseman från 1896 (finns i den här antologin), är varulven "a white-robed maiden with a thirst for blood", ett lockande monster helt styrd av varulvsförbannelsen, och ett hot som måste undanröjas av Hjälten. Men sedermera har lyckligtvis de kvinnliga varulvarna blivit mer nyanserade.

En film man förstås måste se i sammanhanget är Ginger Snaps. Inte en lycklig historia, men inte heller är Ginger precis snällifierad. Dessutom är det skönt när lykantropin får vara just en förbannelse.

Men jag gillar också när varulvarna trivs och har kontroll över sin situation, njuter av vargformen och kicks ass. Som till exempel Delilah i Rob Thurmans Cal & Niko-böcker, alfa-honan Sidheag Maccon i Gail Carrigers Parasol Protectorate och de kvinnliga varulvarna i Patricia Briggs Mercy Thompson-böcker - för att inte tala om Miss Lupescu i The Graveyard Book! Hon är rätt så oslagbar. April Bell i Darker Than You Think är mer femme fatale-varianten.

Och sen finns det ju förstås njuta-av-vargformen-men-innebär-inte-att-livet-blir-mindre-komplicerat-precis. Som t ex för Sgt Angua på Discworld, Elena Michaels i Kelley Armstrongs böcker, Vivian i Annette Curtis Klauses Blod och choklad och Kitty i Carrie Vaughns böcker.

Ännu lite jobbigare är det för Lonely Werewolf Girl i Martin Millars böcker, och inte minst i Caroline L Jensens Vargsläkte.

Och sen har vi ju förstås våra favorit-tv-serier, där herrarna gång på gång går i fällan att falla för kvinnliga varulvar, med alla små problem det innebär. Oz & Veruca, Angel & Nina och Sam & Madison.

Så jepp, det finns en hel del kvinnliga varulvar. Men vi hoppas naturligtvis att det fortsätter att komma fler.

Dagen till ära avslutar vi det hela med Joss Whedons omistliga tal "Equality Now!"



/Kapten Karin

torsdag 1 mars 2012

Avengers Assemble!

Vårt tusende inlägg (!) här på bloggen! Och det är: trailern till Joss Whedons The Avengers. Biopremiär 27 april.