onsdag 25 januari 2012

The angels have the blog

Vi följer upp årets hittills finaste mashup med fler änglar. Om en ängel plötsligt uppenbarar sig för dig, vem hoppas du att det är? (Obs: godtyckligt urval.)

Vem skulle du vilja besökas av?

Aziraphale
Med honom kan man dricka te, prata böcker och avvärja apokalypsen.





Castiel
Kan också vara hjälpsam i att avvärja apokalypser, samt utge sig för att vara FBI-agent, teleportera, hänga med, och så.




Emma Thompson
Kanske aningen överentusiastisk när det kommer till profeterandet.






Gabriel (Tilda Swinton)
Planerar världens undergång för allas bästa.







Gabriel (Christopher Walken)
Synnerligen gammaltestamentlig!






Lucifer
Den främste av de fallna, numera nattklubbsägare i Los Angeles. Bland annat. Han dyker upp både här och var.









Metatron
Guds röst är Alan Rickmans röst.






Michael
En ärkeängel med uzi.





Weeping angels
Don't Blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink.

torsdag 19 januari 2012

Nominerade till The Kitschies 2012

The Kitschies är ett relativt nytt litteraturpris inom våra genrer - de belönar "those books which best elevate the tone of genre literature ... the books that do the science fiction and fantasy community proud." Bland tidigare års vinnare: 2009 års röda tentakel gick till China Miévilles The City and the City, och 2010 gick den till Zoo City av Lauren Beukes. Vi tycker alltså kort sagt att The Kitschies visar utmärkt smak. Årets nominerade är:

För en röd tentakel (bästa roman):
The Enterprise of Death av Jesse Bullington
Embassytown av China Miéville
A Monster Calls av Patrick Ness and Siobhan Dowd
The Testament of Jessie Lamb av Jane Rogers
Osama: A Novel av Lavie Tidhar

För en guldtentakel (bästa debut):
Among Thieves av Douglas Hulick
God's War av Kameron Hurley
The Night Circus av Erin Morgenstern
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children av Ransom Riggs
The Samaritan av Fred Venturini

Se även de nominerade för en bläcktentakel (bästa omslag) på The Kitschies hemsida.

Vinnarna presenteras 3 februari.

tisdag 17 januari 2012

Århundradets vampyrroman

Amerikanska Horror Writers Association tänker utse Århundradets vampyrroman! De har nu presenterat listan på de sex nominerade titlarna, och juryn är mitt uppe i sitt svåra arbete. Vinnaren presenteras på the Bram Stoker Awards Banquet på World Horror Convention 31 mars i år. De nominerade är:

The Soft Whisper of the Dead av Charles L. Grant
Salem’s Lot av Stephen King (på svenska: Staden som försvann)
I Am Legend av Richard Matheson (på svenska: Legend)
Anno Dracula av Kim Newman
Interview with the Vampire av Anne Rice (på svenska: En vampyrs bekännelse)
Hotel Transylvania by Chelsea Quinn Yarbro

Vilken tycker du är århundradets vampyrroman?

Glimtar ur vardagen på SF-bokhandeln

Scen 1: Karin går och plockar böcker ur en lista och upptäcker att seriealbumet Devil har artikelnumret 96669. Inget kommer någonsin att övertyga henne om att detta är en slump.

Scen 2: Nene skriver texter om urban fantasy-serier, närmare bestämt om Ilona Andrews riddare Kate Daniels, "en frilansande riddare, som har sina egna hemligheter att skydda och som inte drar sig för att sparka rumpa, vare sig den är hamnskiftande, blodsugande eller chefens." Karin kommenterar med en typisk sån där mening som bara hörs på SF-bokhandeln: "Fast ... kan rumpor suga blod?"

Scen 3: Liten flicka: Mamma, om jag sett ett troll, alltså verkligen verkligen sett ett, skulle du tro mig om jag berättade det då?
Mamma: Det beror på hur du berättar det. Men om du verkligen hade sett ett, då hade jag trott dig.
Liten flicka: Ja alltså, jag har inte sett ett, inte än. Men om jag hade så skulle jag berätta.

Scen 4: Genial affärsidé fås i kassan: tänk om kortterminalerna, istället för att pipa när kunden kan ta sitt kort, istället hade inspelade kändisröster som påminde dem? T ex Patrick Stewart. Eller allra minst borde de kunna pipa som R2-D2, det är väl det minsta man kan begära?

tisdag 10 januari 2012

Ett kärt återvändande till Midgård

För alla oss som tillbringade stora delar av våra unga år med att spela Sagan om Ringen och MERP har det varit länge sen det fanns ett rollspel på marknaden som kunde transportera oss till Tolkiens fantastiska värld.
Äntligen är väntan över! Cubicle 7 har nu släppt sitt nyaste verk, The One Ring. Detta är en komplett regelbok som också beskriver området kring Ensamma Berget och hur det ser ut där åren efter femhärarslaget. Detta är det första av tre släpp. I nästa bok tas Vidstiges äventyr upp och beskriver äventyrande i det gamla Arnor. Slutligen kommer en tredje bok släppas som fokuserar på äventyrande under ringens krig.

Regelsystemet är enkelt och bygger på dicepools liknande White Wolfs, skillnaden är att man använder T6:or och att man samtidigt rullar en T12 som avgör om en specialhändelse infaller eller inte.

Mycket av spelet kretsar runt hur spelarna skall överleva på de strapatser som det utsätts för. Moral och mod spelar roll och de som inte kan värja sig dukar under för mörkret som lurar bakom varje rot och stigkrök. Det är viktigt att hålla modet uppe, till hjälp har hjältarna mat, sång och sagor i ett försök att hålla skuggorna på stången.

Överlag har detta rollspelet lyckats med att fånga allt som Tolkiens värld har att ge. Det är bistert men med ett hopp i slutet av tunneln, det gäller bara att vara envis och inte låta Saurons inverkan segra.

måndag 9 januari 2012

Dagens vits

(Markera tomraden för att få svaret. Läs den högt, helst på göteborgska.)

Vad sa Darth Vader till Luke?

- Ge daj!

(Cred: kaptens 8-årige brorson.)

fredag 6 januari 2012

Happy Birthday, Mr Holmes!

Idag 6 januari räknas traditionellt som Sherlock Holmes födelsedag, så vi vill sända våra hjärtligaste gratulationer till världens ende konsulterande detektiv!