fredag 30 september 2011

En lathund till NPR's Top 100-lista

Känner du dig vilse och vet inte riktigt vilken bok du ska ge dig på härnäst?
Vi presenterade tidigare en omröstning som den amerikanska radioorganisationen NPR genomförde, och nu har SF Signal sorterat resultatet av omröstningen till en behändig flowchart.
Börja i toppen, välj Fantasy eller SciFi och arbeta dig fram därifrån. Det är svårt att hitta en dålig titel i det här urvalet!

onsdag 28 september 2011

Nåbelprisdags igen!

(English translation below.)
Ja, kära vänner, nu är det återigen dags att rösta fram årets Nåbelpristagare i litteratur! Nåbelpriset delas ut varje år till en författare som "inom litteraturen har producerat det utmärktaste i fantastisk riktning". Priset instiftades av den berömde uppfinnaren och utforskaren Belfred Z Nåbel innan han försvann efter en ännu oförklarad händelse i sitt laboratorium, och utdelades första gången år 1898. Här finns listan på tidigare års vinnare.

Årets nominerade är:

Margaret Atwood.
Clive Barker.
Umberto Eco.
William Gibson.
Robin Hobb.
Katharine Kerr.
Elizabeth Moon.
Alan Moore.
Haruki Murakami.
Thomas Pynchon.
Salman Rushdie.
Dan Simmons.
Jo Walton.
Gene Wolfe.

Vinnaren tillkännages torsdag 6 oktober, high noon klockan 12.

/ För Nåbelkommittén: Karin, Nene, Lina och Johan. Nåbel-medaljen är graverad av Lisa Sjöblom.

The Nåbel Prize for literature was established by the noted (by some considered notorious) scientist Belfred Z Nåbel, just before he was lost in a dirigible accident in 1898. The prize is awarded each year to an author who has produced "in the field of literature the most outstanding work in a fantastic direction". The list of previous winners can be found here.

tisdag 27 september 2011

Cold Commands!

Väntan är slut! Ibland så händer det helt enkelt.
Vi packade idag upp Richard Morgans The Cold Commands, efterlängtad av många - i både inbunden och storpocket. Välkomna in!

Pi, pirater, nio planeter, och FTL FTW

Vi rekommenderar Hanna Fahls krönika från lördagens DN: Var inte måttet rågat redan när Pluto förlorade sin planetstatus? Inte bara försöker forskare motbevisa att pirater pratade som pirater, det försöker även ersätta pi med något man inte kan äta.
Vad kommer härnäst, lättläst klingon?
Om nu piratdagen ska stjälpas (vilket vi dock inte kommer att gå med på) föreslår Hanna Fahl att införa en FTL (Faster Than Light)-högtid i kalendern för att fira att CERN (eventuellt) har lyckats accelerera en partikel till snabbare än ljusets hastighet. Vi stöder förslaget 23 september! Skriv upp det i era 2012-almanackor, allihop.

måndag 26 september 2011

Boksamtal & föredrag

Idag den 27:e septemberhåller Stefan Ekman ett föredrag under rubriken "Kärlekskranka kakor och frihetstörstande tandborstar. Hur ser dagens science fiction-författare på intelligent teknik?". Inträdet är gratis. Den pågår mellan 18.30 och 20.00 i Kristianstad.

På onsdag är det även dags för bokprat med Nene Ormes (yay!) i Lund i Studiefrämjandets regi.
Boksamtalet saluförs med:
”Dags att värma upp in för bokhösten. Studiefrämjandet Lund bjuder in till ett samtal med författaren Nene Ormes som berättar om sitt författarskap, boken ”Udda verklighet” och kommande projekt.
Vi undersöker också intresset för bokcirklar i alternativgenres. Scifi, fantasy, cyberpunk, vampyrer etc. Inget är för obskyrt eller konstigt. Ta med dina vänner eller kom själv. Alla är välkomna!”.
Detta hittar du på
Studiefrämjandet i Lund
Fabriksgatan 2
19:00-22:00.

Väl mött!

fredag 23 september 2011

Bokefterlysning: postapokalyptiskt trädhäng

Vi har precis blivit frågade efter en bok och vi har ingen aning, så nu vänder vi oss till vår kunniga läskrets.

Den utspelar sig i framtiden (oklart hur långt in i framtiden). Människan har krympt och bor numera i träd som är kilometerlånga bjässar, lite som redwoods stora elaka brorsa. Människan är inte längre högst upp på näringskedjan och monstruösa bestar jagar bland träden. Ett annat inslag är att det ska växa ett "spindelnät" mellan jorden och månen alternativt träden och månen.
Boken ska vara från 1970-talet eller tidigare.

Är det någon som känner igen sig?

torsdag 22 september 2011

Massor av fina nyheter!

Idag har vi packat upp en massa sprillande nyheter - några böcker och en massa spel!

Böcker: Towers of Midnight - bok 13 i The Wheel of Time - i brittisk pocket, och Revenge of the Dwarves, tredje Dwarves-boken.


Spel:
The Dragon Expansion till Talisman - för den som vill ta sig an en drakkung.


Nytrycket av Game of Thrones The Card Game Core Set - turnera som Stark, Lannister, Baratheon, eller Targaryen.


Gears of War the Boardgame - du och dina medsoldater slåss mot locusts i ett samarbetsspel baserat på datorspelet.

Nytryck på Kablamo!, Gigantoskops rysk-roulette-brädspel.


Black Crusade Core Rule Book till Warhammer 40K RPG - det nya rollspelet i 40K-världen, systerspel till Dark Heresy, Rogue Trader och Deathwatch.

Munchkin Conan - 15 barbariska extrakort till Munchkin.


Elder Sign - ett kort- och tärningsspel vi kan beskriva som Cthulhu-Yatzy.

onsdag 21 september 2011

Eurocon på TV!

Fanspan tipsar om att i eftermiddag från klockan 16 kan man se Kunskapskanalens inspelningar från Eurocon i somras. Programmet kommer sedan att läggas ut på UR play. Ur TV-tablån: (jag gissar att deltiderna ska tänkas +3?)

16.00 UR Samtiden
Föreläsningar och seminarier. Tema: Science fiction. 13.00: Europeiska science fiction-kongressen: Årtiondets bästa science fiction. Med författaren Kristina Hård, redaktören Niels Dalgaard och fandom-personligheten Jukka Halme. 13.30: Östeuropeisk science fiction på frammarsch. Med Cristian Mihail Teodorescu, Marian Truta och Volodymyr Arenev. 14.10: "Som du vet, Bob..." Författarna Charles Stross, Elizabeth Bear, Ian McDonald, Stefan Ingstrand och Hannu Rajaniemi avslöjar några av de bästa och sämsta informationsdumpningarna inom genren. 14.45: Elizabeth Bear om sitt författarskap. Intervjuare: Nene Ormes, författare. 15.25: Ian McDonald - Vad är rätt med science fiction? Arrangör: Föreningen för science fiction-kongresser i Europa.

Utmärkt chans för er som inte kunde vara med på Eurocon att se några fina höjdpunkter alltså - och för oss som var där att återfå lite av con-upplevelsen.

Vilda östern

Att det gick vilt till i western är de väl ingen som bestrider, men det också många bra asiatiska filmer som har hämtat inspiration från de gamla cowboyfilmerna, speciellt från spagettiwestern, här kommer tre favoriter:

The Good, the Bad and the Weird: 1930-talets Manchurien är en ödemark ockuperad av den japanska kejsarens trupper och administration. I sandöknar och bergsmassiv lurar rövare och banditer som gör livet svårt för de stackare som försöker leva ett liv på rätt sida lagen. En ond och grym bandit blir hyrd för att anfalla ett tåg och stjäla en karta från en japansk dignitär. Men innan banditen hinner få tag på kartan blir den stulen av en ful, klumpig och obehaglig karaktär som själv vill sälja den till högstbjudande. Till detta kommer den rättfärdiga prisjägaren som tänker från banditen och föra honom till lagen, död eller levande. Slutligen vill mongoliska banditer lägga vantarna på kartan samt den kejserliga armén som inte tänker låta någon dra dem vid näsan. Det blir ett storslaget och påkostat äventyr i bästa matinéstil med poststämpel från Korea.

Sukiyaki Western Django: Takashi Miike som är känd för att ha regisserat den våldsamma kultfilmen Ichi the killer ger sig in i westernvärlden. Filmen är inspirerad av striden mellan de två samurajklanerna Genji och Heike som förledde den era då samurajerna dominerade det japanska samhället. Mitt under klanernas konflikt dyker det upp en revolverman utan namn som lovar dem båda hjälp att hitta ett försvunnen guldskatt, men givetvis vill han behålla rikedomen för sig själv. En snygg japansk film med gästspel från självaste Quentin Tarantino.

Tears of the black tiger: Thailändsk western kanske inte hör till den genrer man träffar på så ofta, men denna klassiska kärlekshistoria mellan en laglös bandit kallad Svarta tigern, och en ung flicka som redan är bortlovad till en polis är ett måste för alla med intresse för western eller asiatisk film. Bara kulisserna i filmen gör den till en upplevelse. Här finns länk till en trailer.

/Johan the Kid

tisdag 20 september 2011

Granström och Stephenson in the house!

Idag har vi fått in två väldigt efterlängtade böcker! Slaktare små av Erik Granström - uppföljaren till Svavelvinter - och Neal Stephensons nya, Reamde.

Ny serieblogg!

En ny svensk blogg om serietidningar har sett dagens ljus! "På heroesforsale.se hittar du de senaste nyheterna inom serietidningsvärlden. Här kan man läsa recensioner av de senaste serierna, tips för samlare och mycket mer." Hjältar åt folket!

måndag 19 september 2011

By the topgallants, me hearties!

Idag 19 september är det International Talk Like a Pirate Day! Arrrr! Vi hissar Jolly Roger och påminner salta själar om vår lista på favoritpirater som man hittar här. Vi uppmuntrar också mashups som Starrr Wars och Jedi Pirates:
Dessutom ser vi fram mot Tintin och Enhörningens hemlighet i vinter - med Daniel Craig som Rackham Rödes röst!

Vi har några bra boktips också. Fast Ships, Black Sails är en antologi noveller, ihopsamlade av Jeff och Ann VanderMeer. Bland de många författare som bidragit finns Elizabeth Bear & Sarah Monette, Naomi Novik, Kage Baker, Michael Moorcock och David Freer & Eric Flint och många fler. De gör väldigt kreativa, smarta, roliga och annorlunda saker med piratmyten, piraternas historia och piratlivet i dåtid, nutid och framtid.

Piratica-böckerna av Tanith Lee är swashbuckling av bästa slag, med papegojor, skattjakter och riktigt genomtänkt alternativhistoria därtill.
On Stranger Tides av Tim Powers är en rejäl pirathistoria med extra voodoo - en klassiker inom genren, som nu äntligen kommit i nytryck tack vare att nya Pirates of the Caribbean-filmen är väldigt löst baserad på den.
Pirate Freedom av Gene Wolfe blandar in inslag av tidsresor / parallella liv och utspelar sig på klassiska piratorter i Västindien.

Pirater stormar även in i t ex The Scar av China Miéville, The Baroque Cycle av Neal Stephenson och Red Seas under Red Skies av Scott Lynch. Pirathistorien i Watchmen, Tales of the Black Freighter, har även blivit film. Så finns ju också naturligtvis klassikernas klassiker: Treasure Island av Robert Louis Stevenson. Till den har även John Drake skrivit en trilogi prequels, om Long John Silvers första tid som pirat. Och, och, och! Det kommer en ny Skattkammarön-filmatisering nästa år. Gissa vem som ska spela Long John Silver? Eddie Izzard!! Cake or death?
Vi tar tacksamt emot fler boktips i ämnet!
Och kom ihåg:

lördag 17 september 2011

Katter + nördar = sant!

Crazy cat nerds är våra hjältar. De är också glada att få vara katters ödmjuka tjänare, och tackar sina härskare på olika kreativa sätt.
Det finns en katt som bor i en TARDIS,












minst två katter som är kaptener på Enterprise,









och en katt som antagligen lärde R2D2 hur man gör de där ljuden.
Vad gör ni för att göra era husdjurs liv nördigare?

onsdag 14 september 2011

Fantastisk Filmfestival!

Imorgon börjar Fantastisk Filmfestival, ni har väl inte missat det? Det blir ett späckat program från torsdag till lördag med filmvisningar både i Lund och i Malmö. Vill man ha katalogen finns den att hämta här i butiken men den finns även att ladda ner på nätet.

Mer fantastisk film till folket!

/Nene, som prickar för helgens underhållning

lördag 10 september 2011

Nördarna rekommenderar: Tre böcker om superhjältar del 2.

Förra året tipsade vi om tre böcker om superhjältar. Men varför sluta där? Här kommer tre till tips för dig som vill ha mer.

Damned busters av Matthew Hughes - Chesney Artstruther har aldrig sett sig som speciellt extraordinär. Visst är han bra på siffror, men människor har han däremot aldrig förstått sig på. Han kan läsa dem i bland, och har lärt sig hur man förväntas reagera på olika situationer, men innerst inne fortsätter mänskligheten vara ett mysterium för honom. När han en dag försöker konstruera ett femkantigt pokerbord till sin enda återkommande sociala tillställning så går det ganska snett. Av misstag åkallar Chesney en demon som raskt erbjuder honom en önskan i utbyte mot hans själ. När Chesney lyckas förklara för demonen att han inte är intresserad av ett byte sätter han igång en kedja som resulterar i att strejk bryter ut i helvetet, ett och annat har de lägre demonerna och plågade själarna lärt sig av Jimmy Hoffa. För att sätta stop för strejken lovar självaste den Mörke att Chesney får en önskan utan att behöva betala priset. Med inspiration från sin samling serietidningar bestämmer sig Chesney för att be om verktygen för att bli en superhjälte - det han får är en demon iklädd kritstrecksrandig kostym med ett huvud likt en vessla. Två timmar per dag måste demonen lyda Chesneys befallningar och de två ger sig ut i stan för att bekämpa kriminalitet.

Ghosts of Manhattan av George Mann - The Ghost är stadens försvarare. I 1920-talets New York kämpar denna teknologiskt välutrustade hjälte mot sin fiende, kallad The Roman. På dagen är Gabriel Cross en playboy med hus, bilar, damer och pengar så det räcker och blir över, en veteran från det stora kriget i Europa och allmänt omtyckt. När mörkret faller kryper något fram hos Gabriel som han inte kan förklara för andra, behovet av att försvara oskyldiga, behovet av att känna sig levande, men störst av allt behovet att hämnas. En mörk och oförlåtande resa genom ett art decco-tapetserat New York där tjugotalets vilda scen blandas med fantastisk ång- och diesel-teknologi, där den som har pengar kan göra vad den vill och lagen har fallit för korruption och maktgirighet. En plats i desperat behov av en hjälte.

Santa Olivia av Jaqueline Carey - Loup Garron börjar livet som barn till en genmanipulerad supersoldat på flykt och en kvinna fast i Ingenmansland mellan USA och Mexico i en nära framtid. Loup har fått lite av sin fars förmågor och när hennes mor dör hamnar hon på barnhem. Ungdomarna där ser samhällets orättvisor på nära håll och bestämmer sig för att göra vad de kan för att rätta till dem. Loup axlar manteln som stadens skyddshelgon, Santa Olivia, och försöker ge hopp till folk som slutat tro på att det finns chans att förändra sina omständigheter.
Santa Olivia är en underbar bok som gör sig utmärkt som fristående läsning, men om man får smak för Loup och hennes värld så kommer det en uppföljare, Saints Astray, i november.

Broman Bravo & Nedriga Nene

fredag 9 september 2011

...and the beat goes on.

Det finns så mycket att masha, internet har vad man än vill!
Om man vill läsa om magiska poliser kan man kika på Rivers of London.

onsdag 7 september 2011

Dagens mashup-bilder

Vi började med kapten Han Spock of Serenity Valley och Doctor Whinchester. Idag:
Edgar Allan Poe + The Crow =
Quoth the Crow: You heard me rapping, right?

Kalle & Hobbe + Game of Thrones =
Massacre of the snow Others!

Pride & Prejudice & Zombies + X-Men First Class =
It is a truth universally acknowledged that a mutant in possession of mind-reading ability must be in want of a partner.

tisdag 6 september 2011

Ny nyhetstidning!

Nu för fem minuter sedan kom den in till butiken, hot of the presses: nyhetstidningen för hösten 2011.
Ni som får den hem i brevlådan: den kommer kanske den här veckan, annars nästa. Snart kommer den också att komma upp på hemsidan i pdf.

måndag 5 september 2011

Who are the champions?

Idag gratulerar vi Freddie Mercury på födelsedagen!
Om han hade levt hade han gått i pension idag. Om han hade gått att få att sluta förstås, vilket vi betvivlar.
Och eftersom det också är hög tid för en ny fight här på bloggen så bussar vi ihop några hjältar som besjungits av Freddie och Queen. (Några av dem har varit med i fighter förut. Det är sånt som kommer att börja hända vid det här laget.)

Who would win in a fight?

Connor MacLeod
Den kanske mest besjungne av dem alla, med hela soundtracket till Highlander. Smakprov: Who wants to live forever?!




Flash Gordon
I mästerverket från 1980. Flash!! Aa-aahh!!









Wayne & Garth
För den episka Bohemian Rhapsody-scenen i Wayne's World.




Willam Thatcher / Ulrich von Lichtenstein
A Knight's Tale flyttar både We Will Rock You och We Are the Champions till 1300-talet, med utmärkt resultat.



Shaun, Ed & Liz
En av många saker vi lärt oss av Shaun of the Dead: när man ska slåss mot zombies är Don't Stop Me Now ett bra soundtrack.




Martin Blank
Under Pressure dyker upp i en spänd scen i Grosse Pointe Blank.






Bonus:

Joss Whedon is still our master

Whedon-helgen i bloggosfären var synnerligen lyckad! Läs Fiktiviteters sammanfattning av dag 1 här och dag 2 här.
Helgen handlade ju mest om vad Joss gjort hittills och som vi älskar honom för, men läs också den här intervjun om arbetet med The Avengers.
I've been accused of not being macho enough to direct the Avengers. Oh yeah, that's right. Well guess what: I happen to be very macho, so if you see me in a bar and you don't think I'm macho, don't talk to me. You walk away unless you want a cosmo all down your shirt. 'Cause I will. I will pour it.

How're you establishing your machoness on the set, in scenes?

By blowing shit up.

fredag 2 september 2011

We ♥ Whedon, we do!

Bloggen Fiktiviteter drar igång en Whedonhelg! "Två roliga dagar till den store, geniale knäppgökens ära helt enkelt", som Fiktiviteters Helena skriver. Tio skribenter ska ösa ur sitt Whedonhjärta fritt - det blir Joss hela helgen, och schemat finns här. Vi smyger oss in i det hela genom att flexa våra egna Whedonmuskler.
Mannen till vänster är såklart Whedon, mannen till höger Nathan Fillion/Mal Reynolds/Captain Hammer/Castle/Man of our dreams.
Fär att förtydliga, det här är Nathan Fillion.

En bok i helgens anda finnes också på våra hyllor, vid namn Whedonistas! En mängd essäer om varför man älskar Joss.

Sedan tidigare har vi vårt episka inlägg om Buffy och alla poster taggade med Buffy, och en länk till 8-bitars Dr Horrible's Sing-A-Long-Blog. I Spotify går Megan Gogertys I Miss Buffy! varm (men hon har precis också gjort ett Firefly-hyllningsalbum!), som ni också kan se längst ner också i inlägget.

Ibland kan man se personalen gå omkring med den här tröjan, eller den här eller den här, eller den här!
Här hittar man också allt i sortimentet som har med Whedon att göra.

Efter tv-serierna har Whedonverse levt vidare i tecknat serieformat. Nu i september startar två helt nya serier, Faith & Angel och Buffy säsong 9. Spike har såklart sin egen serie också.
Dollhouse har en egen serie, Serenity har sin egen, Dr Horrible har sin egen, ja, ni förstår hur det går.

Whedonesque är en bra blogg med allt nytt om Whedon, och mannen själv har synts bland kommentarerna, och wikiartikeln om Buffyverse är ett ymnighetshorn av länkfraktaler.

Nuförtiden:
Vi ser löjligt mycket fram emot The Avengers nästa år, regisserad av the man himself. Edit 3 sept: SFX har startat en kampanj för att Avengers ska ha en rejäl signaturmelodi. "SFX demands a return to decent superhero movie theme tunes like Elfman’s Batman and Williams’s Superman." Vi är helt för! Och vi vet ju att Joss kan sin musik!
Och så hoppas vi att The Cabin in the Woods ska komma tillslut, kanske?
James Marsters (Spike) och Charisma Carpenter (Cordelia) ska gästspela i säsong 7 av Supernatural. Eliza Dushku (Faith/Echo) har varit med i en animerad spinoff på Torchwood. Nathan Fillion har gjort Gröna Lyktans röst i den animerade versionen. Felicia Day (en Potential och kärleksintresset i Dr Horrible) gör fortfarande The Guild. Whedon regisserade även Glee-avsnittet Dream On där Neil Patrick Harris (Dr Horrible) gjorde ett gästframträdande.

Vi måste självklart också ha med Joss tal "Equality Now".


Vad vi gör för att lindra vår Joss-saknad:
Efter Buffy: Morganville Vampires av Rachel Caine (finns även på svenska) och Vampire Academy av Richelle Mead (finns även på svenska). Och på sätt och vis också Supernatural och Veronica Mars (där Charisma Carpenter också dyker upp).
Efter Firefly: Ketty Jay-trilogin av Chris Wooding. Och på sätt och vis Iain M. Banks Consider Phlebas.

Numfar! Do the dance of joy!