torsdag 30 juni 2011

Kommande läckerheter

Dels är det ju några riktigt stora nyheter på gång snart, för att inte säga enorma i vissa fall (*host*George RR Martin*hosthost*), men vi vill passa på att tipsa om några andra kommande böcker vi ser väldigt mycket fram emot - uppföljare till böcker vi ofta brukar tipsa om i butiken och på bloggen, som nu går fint att förhandsboka för den hugade. Hör bara av dig till din lokala SF-bokhandel eller boka på nätet, så är du säker på att få ditt ex!

Abarat 3 - Absolute Midnight av Clive Barker.
Abarat-böckerna är ungdomsböcker med myllrande fantasi och en god dos skräck av horror-mästaren Clive Barker. De utspelar sig i havsvärlden Abarat, där "tid är en plats" och varje ö är en timme på dygnet. Nu kommer äntligen den efterlängtade tredje boken av vad som ska bli fem, inbunden med en stor mängd av Clives egna (mar)drömska illustrationer. Väntas i slutet av september/början av oktober.



Absolute Sandman volym 5 av Neil Gaiman m fl.
The Sandman är ju som alla vet bland det bästa som gjorts inom tecknade serier/graphic novels, och inom fantasy i allmänhet. Huvudstoryn är samlad i de fyra redan utkomna Absolute-utgåvorna (läderinbundna, med originalfärgerna och en mängd extramaterial), och nu i november kommer volym 5, som innehåller de relativt fristående Endless Nights, The Dream Hunters och Sandman Midnight Theatre. Hoppas ni har stadiga bokhyllor.


Slaktare små av Erik Granström.
Svavelvinter från 2004 är en av pärlorna inom svensk fantasy. På den lilla kolonin Majura händer underliga saker, trollkarlen Shaguls sömn närmar sig sitt slut, och draken Blatifagus får en ovälkommen besökare. Trakoriska rikets stabilitet hotas om Majuras svavelproduktion skulle avbrytas, ett scenario som till alla pris måste undvikas. Efter att Järnringens förlag lade ner blir det nu Coltso (som på sin lista bl a har Nick Perumov och Metro 2033) som ger ut den länge efterlängtade uppföljaren: Slaktare små, som beräknas komma ut till Bokmässan, dvs i september. För er som följer Erik Granströms eminenta blogg Tankar från Trakorien är det ingen överraskning att den duktiga författaren febrilt utvecklar sitt livsverk, landet Trakorien, tidigare känt från DoD - Ereb Altor. Namn, befolkningsantal, religion och politik avhandlas för vi ska kunna njuta av en så trovärdig värld som möjligt.

Saints Astray av Jacqueline Carey.
Santa Olivia var en av våra största läsupplevelser 2009. Den lilla staden Santa Olivia - officiellt Outpost no. 12 - ligger i det ingenmansland mellan USA och Mexico som isolerats efter "farsoten" och gerillakrig. Staden ligger under stenhårt och godtyckligt militärstyre. Den unga tjejen Loup och hennes vänner bestämmer sig för att något behöver göras, något som ger folket hopp, även om man inte vet om något annat liv ens är möjligt. Det är en mycket farlig kamp som börjar. Och nu kommer alltså - lite oväntat - en uppföljare till Santa Olivia. Saints Astray kommer i november; finns inte på hemsidan än, men hör av er så bokar vi ett ex. (Storpocket, 148 kr.)

The Iron Jackal av Chris Wooding.
Berättelsen om besättningen på the Ketty Jay forsätter sina usliga äventyr i den tredje boken i Woodings serie. Efter att har tampats med pirater, prisjägare, demoner, hertigens bundsförvanter och kyrkans hantlangare har kapten Frey fortfarande inte riktigt lyckats förbättra sin situation, men kanske, bara kanske, kan han äntligen ställa allt tillrätta, om bara folk kunde göra som han sa och inte tycka så mycket hela tiden. En bokserie som är ett måste för alla Firefly-fans! Ettan heter Retribution Falls och tvåan, The Black Lung Captain, har precis kommit i pocket.

The Wild Ways av Tanya Huff.
The Enchantment Emporium var en av 2010:s härliga läsupplevelser. Urban fantasy mer åt Charles de Lint-hållet än paranormal romance-hållet, med gammal mytologi, vild magi, drakskuggor över stan och stora släkter med häxmostrar. Nu (närmare bestämt i november) kommer bok 2, The Wild Ways, och här har den musiktrollkunniga kusin Charlie huvudrollen när det stundar till uppgörelse mellan selkies och ett oljebolag.



The Tempering of Men av Elizabeth Bear och Sarah Monette.
I A Companion to Wolves presenterade Bear & Monette en värld med drag av vikingatid, som ställde bonda-med-djur-magin - vanligtvis så indränkt i Mary Sue-ism - helt på huvudet. Där var också krig mot monstruösa troll och upptäckten av konstfärdiga men inte mindre farliga svartalfer, och, som alltid med de här författarna, en gripande karaktärsdriven berättelse. Nu i bok två är det nya fiender som väntar och inte minst en helt ny livssituation för alla inblandade, och för de nya karaktärer som tillkommer när vi får veta mer om världen runt Iskryne. Kommer i augusti.

/Karin och Johan

onsdag 29 juni 2011

Who's your daddy?

För att fira att det idag är kaptens pappas födelsedag vill veckans läsarundersökning ställa en rak och enkel fråga:

Who's your daddy?

Darth Vader / Anakin Skywalker.
Vi hade inne en kund härom veckan som berättade att hans son heter Lukas - för då kan han säga "Luke, jag är din pappa" varpå killen glatt svarar "Noooo!" Det är made of win.





Efraim Långstrump.
Fordom Havens Skräck, numera negerkung.









John Winchester.
Tränade upp sina söner till att bli demonjägare, vilket har sina nackdelar men är behändigt när man jagas av demoner. För den som själv vill vara förberedd finns hans dagbok att få tag på.



Ned Stark.
Den ende hederlige mannen i ett näste av förräderi, lögn och mord; och alla hans ungar har direwolves.




Mo Folchart.
Sagoberättaren som läser högt så inlevelsefullt att böckerna bokstavligen kommer till liv. (Filmen finns på dvd och bluray.)




Rick Grimes.
Gör sitt bästa för att fortsätta vara en bra pappa mitt i zombiepokalypsen. (Säsong 1 av tv-serien finns på dvd och bluray.)





Professor Henry Walton Jones, Sr.
Världsledande i medeltida litteratur, utdöda språk och graalsökande; en hejare med ett paraply.





Jonathan Kent.
Man måste inte vara biologisk pappa eller ens född på samma planet för att vara en bra farsa. (På dvd: Smallville, Lois & Clark, Reeve-filmerna och nya filmen.)



Uther Pendragon.
Att ha Uther som pappa är kanske priset man får betala för att vara Kung Arthur. För en annan version, och bara sådär i allmänhet och synnerhet, läs The Once and Future King.

måndag 27 juni 2011

3 för 2!

Nu kör vi en sommarkampanj på ett stort fint gäng utvalda pockettitlar från Daw Books:
köp 3 betala för 2!
Erbjudandet gäller böcker märkta "3 för 2"; i Malmö hittar du dem käckt direkt när du kommer in i butiken, i hyllan som inbjudande står vänd mot entrédörren. Hela listan på titlar finns här.

Locus Awards 2011

Medan vi firade midsommar delade Locus Magazine ut sina årliga litteraturpriser.

Bästa science fiction-roman: Blackout / All Clear av Connie Willis (som också vann en Nebula och är nominerad till en Hugo)

Bästa fantasyroman: Kraken av China Miéville (Miévilles andra raka; i fjol vann han samma pris för The City & the City)

Bästa debutroman: The Hundred Thousand Kingdoms av N. K. Jemisin (också både Nebula- och Hugo-nominerad)

Bästa ungdomsroman: Ship Breaker av Paolo Bacigalupi (The Windup Girl har ju redan vunnit i princip alla priser, nu är det kanske Ship Breakers tur att gå samma segertåg)

Bästa antologi: Warriors, red. George R. R. Martin och Gardner Dozois (ges ut i tre volymer i pocket: 1, 2, 3.)

Bästa konstnär: Shaun Tan (som kan lägga det till sitt ALMA-pris, sin Oscar och alla de andra)

Läs hela vinnarlistan här!

torsdag 23 juni 2011

Vi har sett: Paul

Igår var vi på bio och såg Paul, och den rekommenderas till alla nördar med humor och självdistans. Simon Pegg och Nick Frost (kända och älskade från Shaun of the Dead, Hot Fuzz och Spaced) spelar två engelska nördar - framförallt ufo- och pulp-SF-nördar - som är på sin drömsemester i USA. Efter att ha besökt Comic-Con ger de sig ut på en road trip till alla kända ufo- och alien contact-platser i staterna. Men på vägen träffar de Paul, en ohyfsad utomjording som är ful i mun och full av sf-relaterade popkulturreferenser, och han behöver deras hjälp.

Paul är, ungefär, Blues Brothers fast med sf-nörderi istället för blues och soul, och med många fler svordomar. Självklart har den sina svagare bitar, men på det hela taget är det en väldigt rolig stund bio. Gå och se den! Inte minst för att då ökar chanserna att även nästa nördfilm kommer att visas på bio. Men dessutom, som av en slump, så har den precis släppts på DVD och Bluray. Har kommit in i stockholmsbutiken, är på väg till Göteborg och Malmö.

onsdag 22 juni 2011

Brraaains!

Känner du dig odöd? Blir du sugen på att äta folk levande under Malmöfestivalen? Nu får du en chans att träffa likasinnade! Det ser ut som att det blir en zombiewalk 20 augusti (verkar som att man behöver vara inloggad för att se eventet)! Mer info ska komma efterhand.

måndag 20 juni 2011

Strömavbrott igen!

Edit: Nu har vi förhoppningsvis ström igen resten av dagen. Men vi ska inte räkna med det. Nejnej.

Tyvärr har vi strömavbrott igen, Eons uppskattning är att elen är tillbaka halv fyra fyra. Vi har öppet ändå men kan endast ta emot kontanter. Vi har en ficklampa.
Published with Blogger-droid v1.7.2

Blackout, Maximum Overdrive averted, eller kvantbombspuls?

EDIT: Nu har vi ström igen! Halvvägs in på lunchtimmen lös det upp här inne och kortmaskinerna pep glatt och modem blippade igång och bäst av allt - AC:n gick att sätta igång igen!


Vi och hela kvarteret är för närvarande drabbat av totalt strömavbrott. Datorer, kortmaskiner, telefoner, belysning och AC funkar inte, men vi kämpar tappert på: med expertisen vi har i huvudet hjälper vi dig gärna runt i den dunkla butiken, och om du har kontanter kan vi fortfarande sälja böcker.

torsdag 16 juni 2011

Nördarna rekommenderar: Carcassonne

Carcassonne, en pittoresk stad i södra Frankrike, omgiven av höga gotiska stadsmurar och under medeltiden ansedd som totalt ointaglig.
Carcassonne, ett av världens mest populära spel, enkelt, snyggt och snabbspelat.


Nu kommer en jubileumsutgåva på svenska i en meeple-formad låda med tillägget The Party. Vissa komponenter har förändrats, t ex är figurerna nu gjorda i plast. Men reglerna har inte förändrats och med den nya expansionen kan spelaren som drar en Party-bricka välja att ta upp en av sina följeslagare från spelbrädet.

En annan nyhet som har kommit in är Carcassonne: Dice game. Med hjälp av de specialdesignade tärningarna och papper och penna, ska du utveckla dina städer. Snyggt och snabbt.

måndag 13 juni 2011

American Gods blir TV-serie

Jajjemen: Neil Gaimans fantastiska, episka, prisvinnande American Gods kommer att bli TV-serie. På HBO, och med tanke på pågående Game of Thrones är spontanreaktionen: ja, HBO, ni kan få göra ungefär allt ni vill. Och: Neil är inblandad i projektet. Och: produktionsbolaget är Tom Hanks Playtone Pictures, som bl a legat bakom Band of Brothers och The Pacific. Hittills alltså: HÖGA förhoppningar. Det enda lite konstiga i sammanhanget är att planen är att göra sex (6!) säsonger, à 10-12 timmeslånga avsnitt. Okej för att AG är episk, men episk? Ett helt avsnitt var för varje Coming To America, kanske ... Hur som helst: HÖGA förhoppningar.

Edit 15 juni: TV-serien kommer att bygga på American Gods OCH UPPFÖLJAREN! Squeee! Från Neils twitter:
And for those asking, No, 6 years of AMERICAN GODS on TV doesn’t mean just the 1st book. It means I need to write the 2nd now, for a start.
Squeee! Lycka och förväntan!!

I år firar American Gods också tioårsjubileum, och kommer ut i en jubileumsutgåva, med Author's Preferred Text, ca 20 000 ord längre än originalutgåvan, samt "a couple of essays" enligt Neils blogg. Jubileumsutgåvan kommer i brittisk pocket och amerikansk inbunden i juli.

Bilder från seriedagen!

Åsa Ekström och Natalia Batista signerar:
Dennis Gustafsson och Lars Krantz signerar:
Jimmy Wallin från Apart förlag ritade zombieporträtt.
Spänning och dramatik när lotterivinnarna drogs:
Kunder kom väl förberedda:
Och de som köpte Walking Dead på svenska blev så här fint zombiefierade (ifall du är med på bild och inte vill vara det, säg bara till så plockar vi bort dig!)

















Skånska Dagbladet var också på plats och rapporterade!

lördag 11 juni 2011

Seriedagen i full gång!

Kom och få era böcker signerade! För varje serie du köper får du en lott till vår utlottning av tavlor och seriealbum! Utlottning 15.00, och man måste vara på plats i butiken.

fredag 10 juni 2011

Serielördag!

Imorgon är det dags för vår serielördag!
Schemat är:
12.00-13.00 sitter Åsa Ekström och Natalia Batista och signerar sina verk
13.00 - 14.00 sitter Dennis Gustafsson och Lars Krantz och signerar,
och 14.00 och framåt sitter Apart Förlag och ritar zombieporträtt åt glada köpare av ett Walking Dead-album på svenska!
Alla som köper något skapat av våra gäster får en lott i dagens lotteri, och vinnarna av de fina priserna dras kl 15.00
Zombieporträtten blir så här fina:

We're all mad here!

Ha en fin europeisk Mad Hatter Day allihop!

tisdag 7 juni 2011

Serier överallt

Vi håller på att förbereder för seriedagen nu på lördag - bland annat medelst skyltning.Till vänster här: exempel på sådana zombieporträtt ni själva kan få stå modell för på lördag.
Några av de pampigare grejerna till höger här, de med gula lappar, är exempel på priser man kan vinna i lotteriet:
LänkNärbild på två originalbilder av Natalia Batista, som kommer att vara på plats:

fredag 3 juni 2011

Meta-storm trooper-möte

Dagens scen i butiken: storm trooper på spontanbesök hittar en Storm Trooper Bobble Head och undrar över krökningen av rumtiden.
Vid besöket önskade vi naturligtvis att vi haft de nya Rebel Scum-tröjorna på oss.