fredag 25 februari 2011

Problemlösning 101

Veckans omröstning är en förundran runt hur ni helst löser eller skulle vilja lösa de problem som dyker upp såväl i vardagen som mer mystiska förhållanden. Hur löser du dina problem!

Med en trollstav
Användbar pinne som bland annat kan förvandla folk till och från getter eller byta kanal på tv:n.









Med en blaster
"Hokey religions and ancient weapons are no match for a good blaster at your side, kid."






Med en sonisk skruvmejsel
Universums mest mångsidiga verktyg? Rekommenderas av time lords.





Med en osynlighetsmantel
För dig som vill smita undan problemen på ett smidigt och obemärkt sätt.





Med ett gadgetbälte
"Robin! Hand down the shark-repellent Batspray!"





Med en Magic 8-ball
Vi i bokhandeln vänder oss i första hand till våra magiska åttaboll när vi står handfallna. Den bestämmer när vi ska äta lunch.






Med ett järnrör
"Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad!"










Med en mörk pakt
"I got to keep movin', I got to keep movin',
Blues fallin' down like hail, blues fallin' down like hail, and the day keeps on worrin' me, there's a hell-hound on my trail."








Med pengar
För att citera Kurt Vonnegut: "Why throw money at problems? Because that's what money is for."









Med böcker
"I ... enjoy cross-referencing."








Med Kraften
"Adventure, excitement... a Jedi craves not these things. "






Lämna gärna en kommentar om huruvida din metod funkar! Anekdoter välkomna :)

onsdag 23 februari 2011

Reatips!

Bokrean är i full sving! Vi har väldigt många titlar men inte många ex av varje titel - så först till kvarn är det som gäller! Några av våra egna favoriter bland reaböckerna (alla har vi inte fått in i Malmö via Stockholm ännu, men de lär vara på väg):

Richelle Mead: Törst och Fruset blod.
De två första böckerna i Vampire Academy. Serien är även månadens urban fantasy, en längre recension hittar du här.









Scott Lynch: Rött hav under röd himmel.
Uppföljaren till Locke Lamoras lögner bjuder dels på pirater och dels en casinokupp i bästa Oceans 11-anda.









Terry Pratchett: Den sista kontinenten.
I den här Skivvärlds-romanen hamnar den hopplöse trollkarlen Rensvind i en konstig världsdel. Det finns gott om får, många kryp som är giftiga och enorma hoppande pungdjur. Och klippmålningar som är verkliga på ett lite annorlunda sätt ...






Michael Swanwick: The Dragons of Babel.
Fantasyroman som utspelar sig i "postindustrial Faerie" vars huvudstad känns som en märklig version av New York. Fantasi- och händelserik! Mer om den här och här.








Elizabeth Bear: All the Windwracked Stars och By the Mountain Bound.
Fascinerande blandning av sf och fantasy, med inslag av nordisk mytologi, postapokalyps, steampunk, med mera. Som alltid av Bear, gripande karaktärer och riktigt välskrivet. Mer om dem här.







Jack McDevitt: Time travelers never die
Shel upptäcker efter sin fars försvinnande att denne har uppfunnit en tidsmaskin. Shel ger sig på att testa manickerna trots faders nerskrivna varning om att inte göra det. Han tar med sig sin vän Dave som följeslagare genom tiderna i sin jakt på fadern.






Yokaj Studio: Kick off 1 & 2
En svenskproducerad manga om spöken, fotboll och en spökjagande hamster. En manga som funkar för alla, även om man inte gillar fotboll.

tisdag 22 februari 2011

Bokrean fortsätter närma sig!

Kom ihåg: imorgon onsdag 23 februari börjar rean! Så idag kommer det att vara lite stökigt i butiken. Men imorgon kommer det vara fullt av fyndtillfällen!

Nu finns den stora reakatalogen uppe på hemsidan!

måndag 21 februari 2011

Grattis på födelsedagen Alan Rickman!

Grattis på födelsedagen, herr sheriff domare professor, språkrör för Gud och deprimerad robot.

Bokrean närmar sig!

På onsdag, 23 februari, börjar årets bokrea - självklart också hos oss. Ett urval av böcker som kommer att vara med finns här på hemsidan; en utförligare katalog kommer upp imorgon. Dessutom kommer vi att rea ut bokstavligen hundratals titlar direkt ur hyllorna! Det kommer alltså finnas stora möjligheter att fynda. Välkomna!

lördag 19 februari 2011

Ny hylla: Antologier

Vi har flyttat om lite i butiken igen. Vi har plockat ihop alla antologier från de olika genrena och ställt dem i samma hylla. Så om du söker efter noveller om tricksters, framtidsoptimism, katternas hemliga stad, alternativhistoria eller sökandet efter liv i rymden, noveller inspirerade av kinesisk mytologi eller Sherlock Holmes, noveller om zombies eller zombies eller vampyrer i stora lass, eller novellantologier med titlar som Frontier Cthulhu eller Dark and Stormy Knights, eller bara det bästa av det bästa - då är det till hyllan mittemot kassan du ska bege dig. Fler novell- och antologitips finns här!

Och fackböckerna fick flytta till hyllan bredvid, där de nu myser tillsammans med filmfakta och konstböcker.

torsdag 17 februari 2011

Steven Erikson på plats.

Äntligen! Nu har vi fått in The Crippled God, tionde och avslutande delen i Steven Eriksons episka fantasyepos The Malazan Book of the Fallen.


Med anledning av detta och annat är även listan "När kommer nästa bok" uppdaterad. Andra nyheter där: nästa Pratchett-bok, Snuff, ska komma i oktober i år, och fjärde Eragon-boken har till slut fått ett utgivningsdatum: också oktober.

onsdag 16 februari 2011

O O O O that Shakespeherian Rag

På lördag visar TV2 Hamlet - versionen med våra egna David Tennant och Sir Patrick Stewart i huvudrollerna! (Finns även på DVD.) Dags för en liten Shakespeare-blogg alltså.

Även Shakespeare är ju förstås vår egen. En minnesvärd dag var det en kund som ifrågasatte att vi har Complete Works på fantasy ... och tja, möjligen kan några av pjäserna passa bättre på skräck ... För srsly: spöken, häxor, älvahov, magiker och luftandar? (Berätta gärna för era belästa mugglarvänner att de kan ha läst fantasy utan att veta om det. Sånt är alltid kul.)


Och den gode Will har också lämnat många avtryck i våra världar. Ett litet urval av exempel:

I ett roligt meta-drag har ju David Tennant som Doktorn redan träffat Shakespeare, inklusive häxor och den förlorade pjäsen Love's Labour Won.




I sviten The Stratford Man av Elizabeth Bear - dvs romanerna Ink and Steel och Hell and Earth - är det Will och hans gode vän Kit Marlowe (samt diverse skådespelare, spionchefer m fl) som med stål, poesi och magi försvarar de två drottning Gloriana: Elizabeth I i England och Mab i Faerie.






Ett antal karaktärer från pjäserna dyker upp i Jasper Ffordes böcker, framför allt Hamlet, som går i gruppterapi för att lära sig vara mer bestämd och mindre velig. Han brukar också årligen göra upp med Heathcliff om det eftertraktansvärda Troubled Romantic Lead-priset på BookWorld Awards-galan.






Häxorna på Discworld har varit med om Shakespeare-interferens flera gånger. I Wyrd Sisters citerar de den skotska pjäsen och använder en pjäs för att catch the conscience of the king; i Lords and Ladies blir det Granny Weatherwax vs. Älvadrottningen en midsommarnatt.






Lesley Livingstons ungdomsböcker handlar om Kelley, en ung skådespelerska som spelar Shakespeare på scen och dras in i magiska intriger med älvor som direkt ur En midsommarnattsdröm.







Och som vi vet är ju En midsommarnattsdröm baserad på verkliga händelser - omständigheterna kring hur pjäsen blev till har Neil Gaiman och Charles Vess skildrat i en av de grafiska novellerna i Dream Country.





Prospero Lost av L Jagi Lamplighter är första boken i en serie som utspelar sig 400 år efter Stormen. Prospero och Miranda driver ett företag som använder magi för att hjälpa människor - tills Prospero, efter en profetisk varning, försvinner.







Dan Simmons Ilium bygger i första hand på Homeros Iliaden, men här finns också två litterärt bevandrade robotar från Jupiter, varav den ena har nördat in på Shakespeares sonetter (den andre föredrar Proust).







Resan till Melonia av Per Åhlin är ju en vacker (och delvis läskig) version av Stormen. Just nu är DVD:n tyvärr ur tryck, men vi hoppas att detta kriminella tillstånd kan rättas till i framtiden. Under tiden finns Youtube!







Kill Shakespeare av Conor McCreery och Anthony Del Col är en metahistoria där det står mellan bardens hjältar, bland andra Hamlet, Juliet, Othello och Falstaff, och hans skurkar, främst Richard III och Lady Macbeth, om vem som först hittar Shakespeare ... och vad följderna kan tänkas bli.






Mashup-trenden har naturligtvis inte gått Will förbi: här har vi t ex Shakespeare Undead, där barden är vampyr, nekromantiker och zombiedomptör, och Romeo & Juliet & Vampires, där Capulets är vampyrer och Montagues är vampyrjägare. Och på nätet hittar vi vad som händer när Hamlet berättas à la Poes The Raven.





För den som är mer språkligt allmänbildad har vi förstås The Klingon Hamlet.










Rosencrantz and Guildenstern are Dead, med Gary Oldman och Tim Roth, hoppas vi att alla har njutit av dialogen i. Häromåret kom även en mashup-version av den: Rosencrantz and Guildenstern are Undead. Hamlet och Horatio som vampyrer + Graalen + pjäs-i-pjäsen.





Romeo och Julia förekommer förstås i många varianter också. T ex omskapad till mangan och animen Romeo X Juliet, och om kärleken mellan en zombie och en levande kvinna i Warm Bodies.







Därtill alla boktitlar som har hämtat från Shakespeare: Brave New World, hela This Scepter'd Isle-serien, Outrageous Fortune, Unto the Breach, Something Rotten, Something Wicked This Way Comes... och så vidare och så vidare.

Och ja, jag beklagar verkligen att den här posten inte är skriven på blankvers. If there were world enough and time ... ursäkta, fel poet.

/Kapten

tisdag 15 februari 2011

Förflytta energi

Kära läsare, nu har vi en fråga att vidarebefordra till er igen: är det någon som har läst en science fiction-roman som beskriver tillfällen då man förflyttar energi? Ungefär som vår vän Tesla gjorde. Det är ju lätt att hitta skönlitterära skildringar av hur man flyttar föremål eller personer i t ex överljushastighet eller genom maskhål - men energi? (Och Tesla är ju med i The Prestige, men där är det ju mest hattar och magiker som förflyttas, och i Against the Day, men i den händer ju allt.) Så, fastän jag blev stumped så här på morgonkvisten, så räknar jag med att det finns massor av er därute som har läst drivor av romaner om att förflytta energi. We can has helpz?

måndag 14 februari 2011

Hyvää ystävänpäivää!

Bokhandeln önskar unisont alla där ute en väldigt god vändag, som det så fint och vokalrikt heter på finska.
Passa på att fira de viktiga unionerna i livet idag, för var hade vi varit utan vänskapen? Tänk er Kirk utan Spock, Xena utan Gabrielle, Buffy utan Scooby-gänget, Rose och Lissa utan varandra, Katchoo utan Francine, Bruce Campbell utan sin haka.
Ja, ni förstår poängen!



Ha en väldigt skön måndag.

fredag 11 februari 2011

Sanningen finns där ute: I Sverige, på 50-talet

Sveriges radios arkiv är fullt av spännande och roliga klipp från förr och nu. SR Minnen bjuder på en kort men härlig intervju med Ellen Molin från 1952, hon är övertygad om flygande tefats existens.

Hon kanske visste mer än vad hon lät påskina.

Gooo Ellen!!

Bilden föreställer Ängelholms UFO-moument

onsdag 9 februari 2011

Att överleva en zombiekatastrof

I Sundbyberg börjar en väldigt praktisk ABF-kurs nu i februari: Att överleva en zombiekatastrof. Och i mars kommer samma oslagbara kurskoncept även till Malmö!! (Och Uppsala.) "Cirkeln startar under förutsättning att vi får in tillräckligt många deltagare" men de måste de väl få såhär i zombiestaden Malmö?

Även här har vi förstås gott om tips om hur man klarar sig mot zombier:
Max Brooks The Zombie Survival Guide måste numera ses som det främsta av verk inom genren, ett måste i all kurslitteratur för den seriösa zombieutrotaren. Som komplement finns The Zombie Survival Guide Deck, käcka minneskort med ytterligare pedagogiska illustrationer. Brooks skildring av zombiekriget och den efterföljande katastrofen, baserat på ögonvittnesskildringar, heter World War Z.

Två andra kompletterande handböcker är The Zombie Combat Manual, för själva stridssituationerna och The Zombie Handbook, med detaljerade illustrationer i färg.

Vill du se om du har vad som krävs? I Can You Survive the Zombie Apocalypse ges du möjligheten att kämpa mot de odödda i soloäventyrsform. Kan du ta rätt beslut när situationen kräver det?

Andra spel där man kan träna upp sitt strategiska tänkande - simulatorer, typ - är t ex Last Night on Earth, Zombie Survival - the Board Game, All Flesh Must Be Eaten och Zombies!!!

För historiedelen av kursen har vi precis fått in: A Zombie's History of the United States. Från massakern vid Plymouth Rock, via zombieinfesteringen av Lewis & Clark-expeditionen, till CIA:s hemliga krig mot de odöda och NASA:s experiment med att skicka upp zombies till slutförvaring i rymden.

En av tidernas bästa zombiemotståndare är Ash, fantastiskt gestaltad av Bruce Campbell i Evil Dead-filmserien. Låt honom vara din sensei så blir det nog bra.

Rick Grimes har klarat sig länge i det postapokalyptiska USA, tips kring överlevnad och psykologisk förberedelse i den hårda skolan ges i den suveräna serien The Walking Dead. Säsong 1 av tv-serien baserad på den väntar vi in på DVD i mars (USA-import).

Om det sedan råkar vara så att man har blivit smittad så har vi hjälp även där: i form av livsstilsguiderna How to be a Zombie, The Zen of Zombie och Zombies for Zombies. Man kan även lära sig sy Zombie Felties för matchande mjukisar (om inte fingrarna trillat av). Därtill romaner berättade ur zombiens synvinkel, som t ex Breathers, Brains och Warm Bodies. Dessutom kärlekssånger och julvisor.

... Vi kommer att behöva återkomma med en utförligare lista filmer, böcker och spel som skildrar själva zombiepokalypsen. Det finns ungefär lika många som det finns zombier i en normalstor stad full av zombier.

Var redo!

tisdag 8 februari 2011

Joyeux anniversaire, Monsieur Verne!

Idag 8 februari är det Jules Vernes födelsedag! En av de första science fiction-författarna och en gateway drug för säkert många av oss. Han skickade ut folk i rymden och runt månen, ner till jordens innandöme (som är mer tättbefolkat än man kanske tror), runt Jorden på 80 dagar medelst alla upptänkliga transportmedel, och ner i havsdjupen i en ubåt. Han visade också hur man kan överleva på en öde (eventuellt hemsökt) ö med hjälp av ett vetenskapligt förhållningssätt och beskrev 1863 hur Paris skulle se ut på 1960-talet. Bland mycket mycket annat. Han använde sig intresserat, engagerat och uppfinningsrikt av naturvetenskap och teknik, förutspådde eller föregrep mycket av uppfinningar och utveckling som skulle ske under 1900-talet och har varit en enorm inspiration för steampunk-genren.

Lite Verne-godis:
Interaktiva bokomslag! gjorda av Jim Tierney.
En hemmabio som hämtad ur Nautilus! av Olly Klassen.
Brädspel och kortlekar baserade på böckerna!
En samling kartor från originalutgåvorna!
Jules Verne Virtual Library med texter på flera olika språk och Jules Verne på Project Gutenberg (hurra för public domain! Alltid nåt att läsa.)
Och så filmerna: En världsomsegling under havet med Kirk Douglas och James Mason t ex. Och David Fincher och Michael Chabon håller på att jobba på en kommande film om hur Kapten Nemo byggde sin Nautilus! Mason var även med till jordens medelpunkt några år senare, Brendan Fraser följde honom dit nyligen, och Ray Harryhausen släppte loss monstren på den hemlighetsfulla ön. David Niven och Jackie Chan har tagit sig runt Jorden på 80 dagar, dock ej tillsammans. En ursnygg Nautilus inkl kapten dyker upp (sry) i The League of Extraordinary Gentlemen, både bok och film.

L'esprit humain se plaît à ces conceptions grandioses d'êtres surnaturels.