fredag 28 januari 2011

Tatueringar vi minns

Som uppföljning till veckans fråga om tatueringar ...

I The Illustrated Man av Ray Bradbury träffar berättaren en man som myllrar av exotiska tatueringar - som snart visar sig vara magiskt levande, och alla vill berätta sin egen historia.








Skurkmonstret The Tattoo i China Miévilles Kraken är en levande tatuering som sliter ganska hårt på sin stackars "värd".









Mercy Thompson, bilmekaniker och coyote, har flera olika tatueringar (och olika på varje bokomslag ...) men den viktigaste är prärievargstassavtrycket på magen.








Mel, Sunshines pojkvän i Robin McKinleys Sunshine, är en warlock och veteran från Voodookrigen och har en massa magiska tatueringar som är del av hans craft.








Magikern Matthew Szczegielniak i Blood and Iron och Whiskey and Water av Elizabeth Bear är täckt av tatueringar med järn i, som extra beskydd i Prometheus-klubbens motstånd mot Faerie-drottningarna och deras vilda magi.







The Warded Man av Peter V Brett: I striden mot nattens demoner, beväpnar sig Arlen med en arsenal som ingen kan ta ifrån honom, besvärjade tatueringar från topp till tå.








Theron Campion i Ellen Kushners och Delia Shermans The Fall of the Kings har en lövslinga tatuerad som slingrar sig från axeln ner över ryggen till höften.








Cry-Babys ensamma tår som han får tatuerad i ungdomsfängelset, och elektriska stolen han har på bröstet ... och tja, Johnny Depp i allmänhet. T ex cherokee-tatueringen som fick lov att arbetas in i 21 Jump Streets storyline.






The Dragon with the Girl Tattoo av Adam Roberts handlar om Lizbreath Salamander, en ung, vacker och smart drake som har en tatuering av en mytologisk varelse, en s.k. "flicka".








I The Black Tattoo av Sam Enthoven blir Charlie besatt av en demon medelst en snirklande rörlig tatuering. Hans bäste vän Sam måste slåss mot själva Helvetet för att rädda Charlie - och visar det sig, för att rädda hela världen.








Death Eaters känns lätt igen på den läckra orm- och dödskalletatueringen på armen.









Buffy fick ta del av The Mark of Eyghon med "hjälp" av Ethan Rayne i avsnittet The Dark Age.









Och så är vi imponerade av Shelley Jacksons novellprojekt SKIN - som är en novell skriven på folks kroppar. Alla frivilliga som vill vara med har fått ett ord var ur novellen att tatuera in på valfri plats. Det finns fortfarande möjlighet att vara med.

torsdag 27 januari 2011

Blood and ink

Med inspiration av den här bloggposten hos Neil Gaiman - om hur desorienterande det kan vara för en författare att plötsligt se sin egen text tatuerad på en random person - kom vi på veckans fråga:

Vilken genre/kategori är din tatuering?

(och vi hoppas att inte för många känner sig uteslutna.) För en gångs skull blir det nu möjligt att svara i flera kategorier, för de som har diversifierat. Lämna jättegärna länkar till bilder i kommentarerna!
Science fiction


Fantasy

Skräck

Nörd

Vetenskap/matematik


Spel

Text

Övrigt (berätta vad i kommentarerna!)

/Karin och Lina

onsdag 26 januari 2011

I vetenskapens värld

Min personliga favorit namedroppades i senaste numret av Vi Läser. De brukar inte ta upp genretitlar vanligtvis, men den här slank med! Klicka på bilden för att läsa notisen.

/Lina

tisdag 25 januari 2011

Chinas London tränger sig på

China Miévilles blogg kan man nu under rubriken London Intrusion börja följa en märklig bildberättelse. Ska bli spännande att se vart det ska ta vägen. Om man vill ha mer weird Miéville-London är det förstås Kraken, Un Lun Dun och King Rat som gäller!

måndag 24 januari 2011

Ghost Story också försenad.

Uppskjuten utgivning är årets melodi. Senast är ingen mindre än boken som kom etta på vår omröstning om vilken bok man ser mest fram emot 2011: Ghost Story av Jim Butcher. Väntas nu i juli.
Said Jim (paraphrased): “It came down to, readers could either get a half-assed story in April, or a full-assed one in July!”
Tjaa, det är ju klart att vi vill ha en historia med en hel rumpa. Och det ante mig att det här skulle bli den hittills svåraste boken i serien att skriva. Och jag har nog jinxat det en del med uttalanden som "Alla böcker kommer i april!" och "Jim Butcher, han håller sina deadlines iallafall!" Men ändå: Gahh!

/Kapten

fredag 21 januari 2011

Tråkiga besked

En del mail är roligare än andra att få. Till exempel är det jättekul att få ett mail som är skrivet på rim med en förfrågan om en kundundanläggning. Det är inte så kul att få ett mail om att Scott Lynchs tredje bok i Gentleman Bastards Cycle nu är uppskattad till början av 2013 av förlaget ...

2011 är året då alla våra favoritförfattare har hamnat i skrivkrampens klor! Koncentrera nu alla era positiva tankar och skicka över dem till He who shall not be mentioned senior och junior.

Write write write write!

torsdag 20 januari 2011

Ordning och reda, t-shirt på fredag!

Äntligen har vi fått ut alla våra tröjor i butiken! Från att ha befunnit sig i butikens svar på Bermudatriangeln finns de nu till beskådande i butiken.

I väggstället hittar ni söta tröjor importerade från Japan, hemska zombietröjor med motiv från Walking Dead, lite ekovänliga SF-bokhandelntröjor, Kingdom Hearts-tröjor, Star Wars och en enstaka Watchmentröja.

I guldboxarna på bordet hittar ni alla våra Cthulhu-relaterade tröjor. Sanity Loss-deklarationer, Elder Signtröjor som skydd mot äldre gudar och annat smått och gott.

onsdag 19 januari 2011

Nyheter till Warhammer & Warhammer 40 000 från FFG

Det har dykt upp en del nyheter till alla de rollspelstitlar som FFG publicerar med GW:s licens. Här är en lite presentation av både spelen i sig, samt de senast supplementen.

Warhammer Fantasy Roleplay har nu valt att efter kommentarer från spelare dela upp den info som fanns i den stora grundboxen. Därför finns det nu både player's och game master's guide. Dessa fungerar nu som "huvudböcker" för spelare respektive spelledare. Spelarboken innehåller regler för skapande av rollpersonen, besvärjelser, spelexempel mm. Game master's guide innehåller alla grundregler, världsbeskrivning med fokus på magi och religion samt introduktionsäventyret "Eye for an eye". Som komplement till guide-böckerna finns det även så kallade vault-boxar som respektive innehåller spelhjälpmedel, de nya specifika tärningarna, formulär och kort till spelare och spelledare.

Den senaste nyheten från WFRP är Creatures Giude/Vault. Detta supplement och box innehåller klassiska monsterbokuppgifter och statistik för kaosmutanter, skavens, grönskinn, dvärgar, mörkeralver och annat otyg. Här finns alla de varelser och monster som du vill befolka din spelvärld med. Creatures Guide innehåller även nya och utvecklade regler för strid mot och möten med varelser, samt grundmallar för olika yrkesmän/-kvinnor.



Till den väldigt mörka och ofta otroligt förtryckande framtidsvärlden Warhammer 40 K finns det inte bara ett utan faktiskt tre olika rollspel. Dessa ger spelarna olika utgångspunkter i det dystra och våldsamma science fiction-universumet.

I Dark Heresy porträtterar spelarna medlemmar av den kejserliga inkvisitionen var mål det är att fria samhället från kaos, uppviglare, mutanter och demoner. Här finns stor möjlighet att skapa en kampanj som bygger på intriger, korruption och dyrkan av mörka krafter. Som medhjälpare till inkvisitionen reser spelarna genom galaxen i jakt på det som kan korrumpera kejsardömet och dess lydiga medborgare. Till DH har den uppskattade äventyrstrilogin Haarlock's Legacy publicerats.

Det senaste DH-suplementet är Blood of Martyrs, här finns all information för dig som vill spela en följeslagare till Adeptus Ministorum, den kejserliga kyrkan. Om du alltid har velat spela en Sister of Battle har du här din chans. Modulen innehåller mycket information om kyrkan och den gudomliga kejsaren, utrustning som kan komma till pass och förslag på hur spelledaren väver in religiösa och kyrkliga teman i sin pågående kampanj.

Om utforskande av planetsystem, jakt på nya handelsvägar och kanske ett eller annat kaperi är det slags äventyr du söker, är Rogue Trader spelet för dig. Här tar spelarna på sig rollerna som kapten med ett frihandelsbrev samt de närmaste av dennes rådgivare på ett stort rymdskepp. Spelet blandar vanligt äventyrande och rollspel med en dos "management". Lite i samma stil som Ars Magica finns det möjlighet att ha flera olika karaktärer i besättningen och för de som gillar att pilla med kartor och inventarielistor kan detta begär stillas med råge.

Nyheten till Rogue Trader består av The Frozen Reaches. Detta är första delen i den påbörjade äventyrssviten The Warpstorm Trilogy. Spelarna måste försöka hjälpa planeten Damaris försvara sig mot en nära förestående orcinvasion. Dock är de olika fraktionerna på planeten oense och det är upp till spelarna att försöka få de olika härskande att samarbeta. Kamp såväl i rymden som i rådhallarna utlovas.
Framåt året kan vi även hoppas på Battlefleet Koronus, ett supplement helt tillägnad rymdskepp, rymdfarande och rymdstrid.

Den tredje rollspelsinstallationen i 40k-världen är Deathwatch. Här axlar man rollen som de ultimata stridsmaskinerna inom den kejserliga armén. De space marines som har utmärkt sig genom åren placerats i Deathwatch, styrkan som under Ordo Xenos kämpar mot förhatliga orcer och mörkeralver, slår ned på kättare med sin power fist när inkvisitionen behöver extra hjälp, eller helt enkelt rensar ut bland kejsardömets fiender. För dig som alltid har haft en soft spot för science fiction med militära förtecken är detta det givna valet.

Senast utgivet till Deathwatch är The Emperor Protects. Supplementet innehåller tre äventyr i olika miljöer, skapade för att snabbt och enkelt kicka igång din kampanj. Likt tidigare äventyrssamlingar har varje äventyr skild karaktär för att kunna ge kampanjen ett större djup. Utforska en undervattensstad, frottera er med stolta och hårdföra barbarkrigare eller avslöja en ödesdiger konspiration.
Nästa hjälpmedel till Deathwatch kommer bli Rites of Battle - strid, stridskaraktärer, stridsregler och kanske lite extra strid på köpet.

Utöver detta finns det ju ännu mer att hämta från dessa universum, mycket böcker och spel.

Fram med Boltern eller ditt Runesword, det finns skurkar så det räcker och blir över.

/Johan

torsdag 13 januari 2011

Årstopplistor!

Nu ligger årstopplistorna för 2010 uppe på hemsidan! De svenska böcker som sålde bäst under hela året 2010, och de engelska böcker som sålde bäst under hela året 2010.

Svenska topp tio består till 70% av Nick Perumov - men förstaplatsen innehas av: Udda verklighet av Nene Ormes! Om ni inte känner till Udda verklighet - välkomna till bloggen! ;) Vi har en spännande urban fantasy-roman i malmömiljö att rekommendera er.

På andra plats finns Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij, också en lokal favorit: rysk postapokalyps, what's not to love? Den rekommenderas av Lina som Dagens Boktips på vår fejsboksida.


Perumovs Alvklingan lyckades ta sig in bland alla diamantsvärd och träsvärd fast den dök upp först i slutet av november. Alvklingan är ju Perumovs "uppföljare" till Sagan om Ringen, och den rekommenderas av Ola (alias Vardamir) här.


Överst på den engelska listan tronar radarparet Robert Jordan (deceased) och Brandon Sanderson, med bok 12 och 13 i episkt episka The Wheel of Time. Även Sir Terry Pratchett och Charlaine Harris kniper två platser var.

Att A Game of Thrones (utgiven 1997) ligger högt på listan beror säkert inte bara på att den är grymt bra, utan också på att så många klokt nog vill läsa den innan grymt efterlängtade tv-serien kommer i april.

onsdag 12 januari 2011

Republic of Thieves försenad.

Dagens riktigt riktigt tråkiga nyhet: utgivningen av The Republic of Thieves av Scott Lynch - tredje boken om Locke Lamora - har blivit uppskjuten. Igen. Beskedet nu är: väntas tidigast i november 2011.

Listan "När kommer nästa bok?" är uppdaterad med de nya datumen för Lynch och Richard Morgan. Aktuell teori är att det eventuellt är en pandemi? Eller ett tecken på den förestående apokalypsen kanske? Och jag såg ett annat tecken i himmelen, sju författare med de sju skrivkramper som gör att ännu ett år ska förflyta utan att böcker komme ut? Not with a bang but a silence? Nej! Peppar peppar! Suck.

tisdag 11 januari 2011

Fina nyheter!

Bland det fina vi har packat upp ur dagens leverans:

The Heroes av Joe Abercrombie
Nya boken av författaren som slog igenom stort häromåret med bistra fantasytrilogin The First Law. Abercrombie själv beskriver den som "Think Lord of the Rings meets A Bridge Too Far, with a sprinkling of Band of Brothers and Generation Kill." Taglinen är: "Three men. One battle. No heroes." Räkna med blodig krigsfantasy, kort sagt. Kom i storpocket för 178 kr och inbunden för 185 kr.





Orson Scott Cards The Lost Gate låg även den i lådorna. Det är första delen i en ny serie som heter Mithermages. En coming-of-age-historia som är en blandning mellan fantasy och science fiction - kan det vara Cards nya Ender's Game?








Caprica
Del 1 av säsong 1 av spinoff-serien till briljanta Battlestar Galactica utspelar sig 50 år före, när teknologiska framsteg och intrigerande familjer börjar lägga en grogrund för vad som komma skall.








SGU Säsong 1
Stargate Universe säsong har nu kommit ut i en svensk box!
"En grupp soldater, vetenskapsmän och civila flyr undan en attack och befinner sig plötsligt miljontals mil från jorden på det uråldriga skeppet Destiny. Med skeppet inställt på okänd kurs tvingas besättningen inte bara kämpa för sin överlevnad, utan även konfrontera sina egna demoner. Välkomna till Stargate Universe - ett mäktigt äventyr med Robert Carlyle i huvudrollen."

Efterlängtade nytrycket av Arkham Horror dök upp också! Samarbetsspelet där du spelar mot en äldre gud. Iä! Iä!










Det dök även upp ett till Tororopussel på 108 bitar! De vi fick in före jul försvann lika snabbt som de åkte upp på hyllan, så här gäller det att hålla sig framme.

måndag 10 januari 2011

Vilken bok ser du mest fram emot i år?

Det kommer en massa efterlängtade böcker i år! Mången har stannat upp vid kassorna och suckat när de läst vår lilla whiteboard med kommande titlar. Vilken väntar du allra mest på?

The Crippled God av Steven Erikson
Sista boken i The Malazan Book of Fallen! Väntas i februari.






Republic of Thieves av Scott Lynch
Tredje boken i The Gentleman Bastard Sequence! Väntas i februari november.







The Wise Man's Fear av Patrick Rothfuss
Uppföljaren till The Name of the Wind, alltså del två i The Kingkiller Chronicle! Väntas i mars.







Ghost Story av Jim Butcher
Trettonde boken i The Dresden Files! Väntas i april.










The Cold Commands av Richard Morgan
Uppföljaren till The Steel Remains! Har blivit uppskjuten och väntas nu i oktober.







Metro 2034 av Dimitrij Gluchovskij
Uppföljaren till Metro 2033! Väntas i april (på svenska; ännu inget datum för den engelska översättningen).






Dead Reckoning av Charlaine Harris
Elfte romanen om Sookie Stackhouse! Väntas i maj.






Nekromantikerns ensamhet del 2 av Nick Perumov
Sjunde boken i Diamantsvärdet och träsvärdet! Efter flera uppskjutningar väntas den nu i februari.






Blue Remembered Earth av Alastair Reynolds
Första delen i en ny serie som ska heta Poseidon's Children. Ska landa i juli.







Embassytown av China Miéville
Miévilles första renodlade science fiction! Hos oss i maj.








Abarat 3: Absolute Midnight av Clive Barker
Äääntligen kommer tredje boken ut i Abaratserien! ÄNTLIGEN!






PS. För att undvika all slags jinx, så ska He who shall not be named inte nämnas. En bok kanske kommer ut, kanske sådär den femte boken i en serie som vi inte säger högt ... SSsssshhh!