tisdag 30 november 2010

Snöbollskrig!!

Det är jättekallt och alldeles för mycket snö. På gator och fält kommer det fram väldigt märkliga varelser som verkar tycka att det här är alldeles utmärkt klimat. Men det kan hända att de ryker ihop - och hur går det då?

Who would win in a fight?

Yetis







Wampas











Pansarbjörnar









Jadis den vita häxan










Mr Freeze








Rimtursar











The Others










Mårran






Snömän











Nazistzombies

måndag 29 november 2010

Game of Thrones!

Ny trailer och nya högupplösta bilder från Game of Thrones, tv-serien baserad på första boken i GRR Martins A Song of Ice and Fire, som nu håller på att spelas in och kommer att börja visas nästa år. Anticipation, we has it.

lördag 27 november 2010

Spel i drivor!

Nu är butiken knôkfull av julklappar - inte minst spel, som vi har fått en jättesändning av! Bland annat dessa fantabla tips:

Civilization
Ett nytt brädspel baserat på det berömda dataspelet, som går ut på att bygga upp en civilisation och föra den igenom världshistorien. Du ska både hålla ihop ditt eget rike och överleva konflikterna med de andra. Den här nya versionen av spelet är designad av Kevin Wilson, mest känd för Arkham Horror.




7 Wonders
3-7 spelare härskar över varsin av antikens stora städer. Ett beroendeframkallande strategispel som ger dig chansen att på 30 minuter och i tre tidsåldrar bygga upp en hel civilisation och uppföra ett av världens sju underverk.





The Sacred Pool
En expansion till nyutgåvan av det klassiska brädspelet Talisman, som ger många nya extra ingredienser till hjältarnas kamp om Härskarkronan - t ex fyra nya karaktärer, 72 nya äventyrskort, och nya Alternativt Slut-kort så att man kan spela om spelet fler gånger.





Dungeonquest
Drakborgen! Äntligen har allas vårt kultspel Drakborgen kommit i ny utgåva. Äventyret har förflyttats till Terrinoth, världen som FFG:s Descent, Runebound och Rune Wars utspelar sig i. Uppbyggnaden är dock i stort sett sig lik och borgen ska vara precis lika dödlig som förr!




Be Not Afraid
En expansion till Small World. Här får man fem nya raser: Barbarians, Homunculi, Leprechauns, Pixies och Pygmies, som vill vara med att slåss om det begränsade utrymmet i Small Worlds konfliktfyllda fantasyvärld.






Genesis
Spela änglarna som gör hantverket när världen skapas på sju dagar. Den som mest behagar Gud med sitt arbete och först når vilodagen vinner!







Castle Ravenloft
Du är en hjältemodig äventyrare som kravlar genom fängelsehålorna i Slottet Ravenloft. På vägen får du slåss mot monster, övervinna faror och hitta skatter för att till slut mäta dina krafter mot slottets herre, vampyren Strahd.





Betrayal at House on the Hill
Utforska ett hemsökt hus med dina vänner. Någon av er kommer att bli besatt och förråda de andra. Flexibel spelplan och 50 olika hemsökningsscenarion!

fredag 26 november 2010

Moomin the movie

Vi tar till våra fantastiska casting skills igen. Den här gången gäller det en mumindalenfilm. Självklart älskar vi de underbara stop motion-filmer som gjorts, men den här listan kom till av en plötslig insikt som slog kapten efter att hon läst om Sent i november samtidigt som hon ser om säsong 3 av Buffy: Seth Green skulle spela en sagolik snusmumrik.

Tankarna hittills:
Snusmumriken - Seth Green
Muminpappan - Anthony Stewart Head
Mumintrollet - Rupert Grint
Filifjonkan - Emma Thompson
Gafsan - Glenn Close
Hemulen - Philip Seymour Hoffman
Sniff - Neil Patrick Harris
Stinky - Steve Buscemi
En homsa - David Tennant
Mymlan - Evanna Lynch (Luna Lovegood)
Muminmamman - Kathy Bates, Queen Latifah, och Meryl Streep är hittills kallade till audition
Lilla My - förslagen hittills är Kristen Bell och Ludivine Sagnier (Tingeling i Peter Pan)
Snorkfröken - var lite svårare. Helst skulle jag vilja hålla öppen audition, och få in något nytt ansikte som kan agera men som liksom fortfarande har oförstördheten kvar...

Fler förslag välkomnas som vanligt!
/Kapten Karin med tipshjälp av Karin Tidbeck och My & Susanna i Göteborgsbutiken

onsdag 24 november 2010

Collective nouns!

Engelskan är ju mycket bättre än svenskan på collective nouns - ord som betecknar en grupp av djur eller andra företeelser. Vi har liksom flock, stim, hjord och svärm att jobba med, medan engelskan har specialare som t ex "a murder of crows", "a pride of lions", "a lamentation of swans", "a scurry of squirrels", "a stand of flamingoes" och "a pandemonium of parrots".

Här hos oss har vi förstås andra varelser som rör sig i flock. "A pack of werewolves" är väl självskrivet - men utmanas av "a lunacy of werewolves"! För vampyrerna har vi förslag som "a house of vampires", "a sudden of vampires", "a count of vampires" eller ... "a stackhouse of vampires".
Och vad sägs om "a wrapping of mummies", "a rattle of skeletons" eller "a craving of ghouls"?

Och så hittade vi The Stoakes-Whibley Index of Supernatural Collective Nouns, med exempel som "a rage of orcs", "a murmur of the possessed" och självklara undantag som "an Itself of Yahwehs" och "The Borg".

För zombies har vi hittat det här förslaget:
5 or more zombies = a rot of zombies.
10 or more zombies = a shamble of zombies.
20 or more zombies = a lot of zombies.
40 or more zombies = lots of zombies.
100 or more zombies = an apocalypse of zombies.

Fler! För spöken hittar vi det fina "a fraid of ghosts". För drakar har vi sett flight, weyr eller wing. Men luftskepp då? "A eclipse of dirigibles"? "A loom of Zeppelins"? Vidare skulle vi kanske kunna tänka oss "a clamour of automatons", "a byte of droids", "a quantum your small human mind will not be able to grasp of AI:s"?

"A quiver of elves"? "A glamour of faeries"? "A cozy of hobbits"? "A quarry of dwarves"?

Vi välkomnar förstås fler förslag inom alla områden! Och så undrar vi: vad är collective noun för nördar? Ett förslag vi har fått är "a superiority of nerds", eller kanske "a convention of nerds"?

tisdag 23 november 2010

Buffy utan Whedon ...

... är som kärlek utan kyssar? Men det är vad som ska hända iallafall. Warner Brothers ska "reboota franchisen", göra "a re-imagining of Buffy and the world she inhabits." Helt utan inblandning från Joss Whedon. Läs mer här.

Ur Joss Whedons artiga och bitska kommentar: This is a sad, sad reflection on our times, when people must feed off the carcasses of beloved stories from their youths-just because they can't think of an original idea of their own, like I did with my Avengers idea that I made up myself.

David Boreanaz reaktion:













/Kapten Karin, som sparkar i väggen och muttrar "sluta göra remakes, sluta göra remakes, sluta göra remakes"

måndag 22 november 2010

Julpriser på klapptips!

Nu har vi i butikerna sänkt priserna på ett antal titlar som skulle kunna bli finfina julklappar! (Jag vet, det är lite tidigt, men det har snöat. Snöat. All bets are off.) Dags att börja plita på önske- och shoppinglistorna alltså!

Några häftiga pocketlådor:
Sookie Stackhouse 8-copy Boxed Set - De första 8 böckerna i vampyrserien som ligger till grund för True Blood. Nu 550:- (ord. 630 :-)
Dresden Files Boxed Set #2 - Bok 4-6 om Harry Dresden, magikern i Chicago. Nu 250:- (ord. 290:-)
Dark Tower 1-4 Boxed Set - De första 4 böckerna i Stephen Kings magnifika epos. Nu 275:- (ord. 315:-)
Black Dagger Brotherhood, boxed set - de första sex böckerna för 420:- (ord. 470:-) Odödliga krigare och deras brödraskap i romansböcker med egg.

Något för den pysslige:
Knitting Mochimocho 175:- (ord. 198:-) Lär dig sticka egna leksaker i galen design. Utförliga instruktioner med tydliga bilder för nybörjaren!

Något för den misstänksamme:
How to Survive a Garden Gnome Attack 128:- (ord. 148:-). Erkänn att ni har tänkt på det. Vad skulle ni göra om de gick till anfall? Va? Nå, nu finns det hjälp att få.

Några riktigt bra böcker:
Best Served Cold 145:- (ord. 185:-) Abercrombies fristående fantasyroman. För de som vill ha sin fantasy med lite mer smuts.
Xeelee: An Omnibus 198:- (ord. 275:-) En riktig tegelsten som innehåller fyra episka romaner, som bland annat berättar om mänsklighetens kamp mot Xeelee.
Chronicles of Ancient Darkness Omnibus 145:- (ord. 185:-) Torak och hans vargbroder måste möta och besegra Mörkret i denna ungdomsfantasy. Boxen innehåller de tre första böckerna utav sex.
The Last Hero 145:- (ord. 205:-) Underbart illustrerad kortroman om barbaren Cohens sista rövartåg. Och kom ihåg, the best things in life are good dentistry and soft toilet paper.
Zima Blue and Other Stories 145:- (ord. 210:-) En novellsamling av en av de riktigt stora. Merlin, Elton John och Mars utlovas i denna saliga röra av historier.
Stormrage 170:- (ord. 198:-) Druiden Malfurion Stormrage kämpar mot en oidentifierbar fiende, vilket försvåras av att han är fast i Smaragddrömmen.

Fler julerbjudande och sänkta priser finns på Moderskeppets hemsida.

torsdag 18 november 2010

Cowboys vs Aliens!

Tomtar vs troll-fighten vanns självklart av tomtarna! Skogen är säker igen. Denna veckans fight är inspirerad av den här fantastiska bilden:
Detta är en av stillbilderna från kommande Cowboys and Aliens, Jon Favreaus (Iron Man 1 & 2) nästa stora film som kommer på bio sommaren 2011. Harrison Ford, en överste med järnnävar, och Daniel Craig, en badass med minnesförlust, ska slåss mot utomjordingar i Arizona Territory 1873. It's gonna be legendary. Digga trailern:

tisdag 16 november 2010

Vinterkatalogen på plats!

Nu har vi fått in vinterns nyhetstidning till butiken! Den är på gång ut i brevlådorna om den inte har kommit redan. Finns nu också som pdf på hemsidan!

torsdag 11 november 2010

Trolltyg i Tomteskogen!!!

Äntligen, till slut och äntligen kommer den att komma på DVD: Trolltyg i Tomteskogen. Den ska släppas precis i början av december. Årets julklapp, någon? Både till alla som man såg den med då när det begav sig, och till alla ungar som fötts efter att VHS-banden spelats sönder.

Grejen är bara den, att vi vet att alla kommer att vilja ha den, men vi vet inte exakt hur många dessa alla är. Så förhandsboka jättegärna!! (Vi hoppas att priset kan komma att sänkas - det beror på hur många ex vi kan ta in! Ju större intresse, desto fler tomtar.) (För att förhandsboka är du välkommen att höra av dig till den butik där du vill handla; för postorder kan du förhandsboka på hemsidan.)

Så den här veckan blir det två polls: en som är mer en marknadsundersökning, och en regelrätt fight.

Och för den som tycker att det verkar lite läskigt har vi även den här boken:

Ny film, remake, reboot, sequel, prequel eller Dracula? - Resultatet

Förra veckan frågade vi: när du hör talas om att det är en ny film på gång, vad hoppas du att det är för sorts film? Och så här blev resultatet:
Om någon är på väg åt Kalifornien till, skulle ni vilja vara schyssta att ta med listan och spika upp den på samtliga filmbolags grindar? kthx :)

onsdag 10 november 2010

Happy Birthday Mr Gaiman! We wuvs you!

Idag är det Neil Gaimans födelsedag! Han fyller dessutom ett halvt sekel, så han förtjänar sin egen episka post.
Mannen är ju uppenbarligen episk i sig själv, quod erat demonstrandum.

Vad har Gaiman gjort då? Well, han har gjort allt. ALLT. Prepare for full Gaiman immersion.

Serier
Sandman
Kort sagt något av det allra bästa som någonsin gjorts inom mediet tecknade serier / graphic novels. En absolut modern klassiker i vilket sammanhang som helst. Väver berättelser av snart sagt alla nya och gamla mytologier och några egna därtill. Allvarligt, läs.
Death
Sandmans syster Death är så charmerande att hon fått två egna album, som även samlas i Absolute Death.
Books of Magic
Historien om en ung kille med glasögon som kan bli den mäktigaste magikern i världen. Timothy Hunter heter han alltså, han den där andre dök upp flera år senare.
Marvel 1602
Neil Gaiman tar 1900-talets superhjältar - X-Men, Fantastiska fyran, Avengers, Daredevil, Spindelmannen, Captain America m fl - och släpper ner dem år 1602 bland Drottning Elizabeth, inkvisition och första kolonin i Amerika. Och det funkar utmärkt.
The Eternals
Mer marveluniversum för Gaiman. De Eviga är en egen ras av supermänniskor, som skapades för att skydda jorden. I Gaimans album har de alla glömt bort vilka de är och sin egen historia, men börjar en efter en vakna upp till sina rätta identiteter.
Whatever Happened to the Caped Crusader?
Gaimans Batmanhistoria som inleds med att Läderlappen ligger i sin kista och begravningsgästerna börjar dyka upp.
Black Orchid
Verkar vara ut tryck! Och hur tragiskt är inte det när det är det första stora samarbetet mellan Dave McKean och Neil, ett samarbete som lett till många storverk.

Böcker
Neverwhere
En av böckerna som skapade urban fantasy-genren: om allt märkligt, sagolikt och farligt som händer i London Below. Richard stöter på Door, som visar honom det andra London, där det finns bestar att besegra, hov att besöka och fantastiska bekantskaper att göra.
American Gods
Den Stora Romanen, både bildligt och bokstavligt. Shadow kommer ut ur fängelset och en roadtrip med Mr Wednesday följer, genom tid och rum, myt och verklighet.
Anansi Boys
Hör väldigt fritt ihop med American Gods och handlar om Fat Charlie och Spider, söner till Mr Nancy, även känd som spindeln och trickstern Anansi.
Graveyard Book
Den prisbelönta hyllningen till Kiplings Djungelbok. En helt underbar mörk saga om Nobody Owens vars hela familj mördas när han är alldeles liten, men själv lyckas han komma undan till en kyrkogård. Där adopteras han av ett spökpar och växer upp bland kyrkogårdens mystiska invånare.
Good Omens
Gaimans samarbete med Terry Pratchett, den andre store legendaren, är domedagskomedi på bästa nivå: den roligaste boken om Antikrist och Apokalypsen du någonsin kommer att läsa.
Stardust
Lägereldssagan om Tristan Thorne som vuxit upp i Wall, en vanlig engelsk by bortsett från att strax utanför byn finns Muren som skiljer England från sagovärlden. Tristan ser en stjärna falla och landa bakom muren, och lovar sin älskade att han ska hämta den åt henne.
The Dream hunters
En berättelse om Sandman inspirerad av japansk mytologi och saga, och väldigt vackert illustrerad av Yoshitaka Amano.
Coraline
Flickan Coraline flyttar in i ett nytt hus med sina föräldrar - som aldrig har tid med henne, så när hon hittar Den Andra Mamman tycker hon att allt blir bättre. Till en början ...
Smoke and Mirrors och Fragile Things och M is for Magic (varav många har blivit serier eller bilderböcker) är novellsamlingar som samlar många guldkorn. Även om du inte vanligtvis läser noveller kan vi verkligen rekommendera att du läser de här. Vi säger bara: "Mrs. Whitaker found the Holy Grail; it was under a fur coat." M is for Magic är skriven för de lite yngre, men som alltid passar det för de äldre barnen (oss alltså) också. Många av novellerna och dikterna har också blivit tecknade serier eller bilderböcker.
Odd and the Frost Giants
En kort saga som bygger på nordisk mytologi, om pojken Odd och gudarna Oden, Loke och Tor, som har fångats i djurhamn av jättarna som försöker ta över Asgård.
Interworld
En ungdomsbok som drar lite mer åt science fiction-hållet, om Joey som brukar gå vilse men som aldrig har gått såhär vilse: mellan världar och in i främmande dimensioner.
Wolves in the Walls, The Dangerous Alphabet, The Blueberry Girl, Signal to Noise, Crazy Hair, The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish, Mr Punch, Violent Cases
Bilderböcker, bildhistorier, bildberättelser, illustrerade sagor, där Neil samarbetar med absoluta genier inom bildkonsten.

TV
Neverwhere
TV-serien som kom före romanen, en Dave McKean-(och 90tals-BBC-)designad resa genom London Below.
Doctor Who säsong 6, avsnitt 3
Ett Neil Gaimanmanus till Doctor Who? Shiver our timbers, eller kanske ska vi säga shiver our Time And Relative Dimensions In Space! Avsnittet kommer sändas i vår, någon gång. På hans blogg får vi läsa ett avsnitt ur manuset som blev saxat, och under taggen Doctor Who hittar man de relaterade inläggen.
Sandman
Har flera gånger varit och nosat på både film- och TV-världen men nu verkar det som att det faktiskt kommer att bli av. Vi förhåller oss avvaktande, men om Neil själv ska vara inblandad (och gärna Dave McKean och många andra konstnärer som var inblandade i Sandman) så blir det nog bra, hur ofilmbart mycket av det än är.

Film
Stardust
Lägereldssagan bytte tonfall och blev en fantastisk swashbuckling film med luftpirater.
Mirrormask
Drömsk (och ibland mardrömsk) film inspirerad av cirkus och karneval (och med lite Labyrinth-vibbar), med bildspråk av Dave McKean.
Coraline
Henry Selick (Nightmare before Christmas) har regisserat skräcksagan i stop-motion och 3D. Muscirkus!!
Beowulf
Neil skrev manuset till filmen, baserat på det gamla anglosaxiska eposet. I will kill your monster!
Babylon 5
Neil skrev manuset till avsnittet "Day of the Dead" i säsong fem, och fick även en alien-ras uppkallad efter sig: The Gaim.
Mononoke-Hime
Neil har skrivit det engelska manuset, inte bara en översättning utan även lite adaptation, för att ge oss okunniga västerlänningar en lite smidigare ingång i mytologin.
Anansi Boys
är den senaste Gaiman-boken som ska filmatiseras - med manus av the Man Himself.

Mer misc Gaiman
Bloggen som började under arbetet med American Gods, och som nu är en av nätets mest följda författarbloggar.
På Neils Twitter läser vi idag att han firar födelsedagen omgiven av fantastiska vänner och naturligtvis fästmön Amanda Palmer. Och Neil är ju en hyvens påg även på Twitter :)
Neverwear - Neil-inspirerade kläder, prints och annat.
The Price på Kickstart: Christopher Salmon håller på att göra en cgi-filmatisering av novellen The Price. Han söker stöd för att ha råd att göra det, och både vi och Neil uppmanar den som kan att hjälpa till!
Nyss recenserade Neil Stephen Kings Full dark, No stars i The Guardian. "I'm happy to say that I liked it."
20 Neil Gaiman facts. Till exempel "Neil Gaiman has never written a deus ex machina ending. However, God once wrote a Gaiman ex machina ending."
Neil var med i ett avsnitt av den tecknade PBS-serien Arthur. "I'm a writer who's a cat. You can be both."
All Hallow's Read är en ny tradition som Neil startade i år, på grund av att det finns så få traditioner som går ut på att ge varandra böcker. Tanken är att på Hallowe'en ska vi ge varandra skräckböcker!
Gaiman Secrets är en tumblr-blogg dit folk skickar in sina Gaiman-relaterade hemligheter. Det finns många.
En sida Gaiman-citat och och en sida Gaiman-tatueringar.
Fiction World Rocked as Woman Claims No Sexual Attraction to Neil Gaiman *gasp!*
Böcker vi har valt pga en Neil-blurb och älskat: Lud-in-the-Mist, Jonathan Strange & Mr Norrell, Sunshine, War for the Oaks ...

Kort sagt, stort tack, Mr Gaiman. Och miljoner gratulationer!
/Karin, Lina och Nene